Εφημερίδα Κοινωνική

Έρευνα του ΦΣΘ: Η πλειονότητα των φαρμακοποιών τήρησε τα μέτρα πρόληψης της Covid-19.

Έρευνα του ΦΣΘ: Η πλειονότητα των φαρμακοποιών τήρησε τα μέτρα πρόληψης της Covid-19.
15 Σεπτεμβρίου 2020

Η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης τήρησε μέτρα για την πρόληψη της Covid-19, όπως η χρήση μάσκας, ποδιάς, αντισηπτικού και οι αποστάσεις ασφαλείας από τους πελάτες, ενώ μικρότερη ήταν η ανταπόκριση στη χρήση γαντιών. Μικρό ήταν το ποσοστό των πολιτών που έμπαιναν στα φαρμακεία χωρίς μάσκα, όταν ακόμη δεν ήταν υποχρεωτική. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε, από 28 Αυγούστου έως και 7 Σεπτεμβρίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), στην οποία έλαβαν μέρος 156 από τους 1.150 φαρμακοποιούς της πόλης.

Το 97,35% των φαρμακοποιών δήλωσε ότι χρησιμοποιεί μάσκα και το 90,85% ότι φορά άσπρη ποδιά. Το 87,94% τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας, όταν είναι απαραίτητη η παρουσία του φαρμακοποιού ή του υπαλλήλου φαρμακείου μπροστά από τον πάγκο, ενώ το 12,06% δήλωσε ότι αδυνατεί να τις τηρήσει. Το 80,54% δήλωσε ότι έχει την πόρτα του φαρμακείου του μονίμως ανοιχτή, το 75,82% ανέφερε ότι την περίοδο του lockdown εξυπηρετούσε τους πολίτες από την είσοδο του φαρμακείου, ενώ το 65,81% των ερωτηθέντων τοποθέτησε πλεξιγκλάς στον πάγκο εξυπηρέτησης. Μόλις το 18,92% έκανε χρήση γαντιών. Το σύνολο των συμμετεχόντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αντισηπτικό χεριών 17,42 φορές ανά ημέρα, αερίζει τον χώρο του φαρμακείου 6,68 φορές ανά ημέρα και καθαρίζει τις επιφάνειες 4,72 φορές ανά ημέρα.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας από τους πολίτες που εισέρχονται στο φαρμακείο, μόλις το 32,66% τη φορούσε κατά την περίοδο που δεν ήταν υποχρεωτική.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αποτελεσματικά και προς το παρόν δεν κρίνεται αναγκαία η λήψη επιπρόσθετων. Σίγουρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε αναμένεται και η εμφάνιση της εποχικής γρίπης, θα χρειαστεί αφενός εντατικοποίησή τους για τη μέγιστη προστασία των φαρμακοποιών και των πολιτών, αφετέρου επικαιροποίησή τους λόγω της ανάγκης εμβολιασμού των πολιτών με το αντιγριπικό εμβόλιο που θα γίνεται στα φαρμακεία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ