Εφημερίδα Κοινωνική

Ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Πειραιώς για την Αγία Σοφία

Ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Πειραιώς για την Αγία Σοφία
24 Ιουλίου 2020

«Οι συνθήκες που επέδρασαν ώστε από το 1934 ο ναός της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, να λειτουργεί ως Μουσείο, διαμορφώθηκαν ως αποτέλεσμα ισχυρών συμβολικών, ιστορικών και παγκόσμιων αξιών.

Αποτέλεσε, όλα αυτά τα χρόνια, πόλο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συνέβαλε στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να ενώνει πολιτισμούς, μακριά από πολιτικούς και θρησκευτικούς φανατισμούς.

Από το 1985 είχε ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ως Μουσείο.

Η απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να ανατρέψει μια από τις αποφάσεις – ορόσημο της σύγχρονης Τουρκίας και η απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να θέσει το μνημείο υπό την Διεύθυνση της Αρχής Θρησκευμάτων Υποθέσεων, είναι προσβολή για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου. Όχι μόνο για τους Χριστιανούς κάθε δόγματος αλλά για το σύνολο του σύγχρονου κόσμου.

Τα πολιτιστικά μνημεία είναι φορείς υψηλών συμβολισμών και αποτελούν κοινό κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Είναι φορείς ανθρωπιστικών διαχρονικών αξιών που δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπόκειται σε αλλοιώσεις και καταστροφές ή να γίνονται εργαλεία προπαγάνδας.

Είναι ευθύνη όλων των θεσμών της παγκόσμιας κοινότητας η προστασία των Μνημείων ης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ακεραιότητα αυτού του θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού κοσμήματος, συμβόλου της ανεξιθρησκίας, της ανεκτικότητας και της ποικιλομορφίας, πρέπει να προφυλαχθεί.

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το διδακτικό προσωπικό του ιδρύματος και το σύνολο των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας θα ενεργοποιηθούν και θα θέσουν το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα που συμμετέχουμε, στα συνεργαζόμενα, με το Ίδρυμά μας, Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, στα αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα και στο σύνολο του διεθνούς δικτύου των συνεργατών μας, στην κατεύθυνση ανάπτυξης ενός παγκόσμιου κινήματος για την προστασία του Μνημείου της Αγίας Σοφίας.

Θα αναδείξουμε τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η συγκεκριμένη διχαστική πολιτική απόφαση, τόσο στον διάλογο μεταξύ των θρησκειών, όσο και στη γενικότερη προσπάθεια διαπολιτισμικής κατανόησης.

Τέλος, θα αποστείλουμε το ψήφισμα αυτό στην UNESCO, καλώντας την να προβεί στις αναγκαίες αυστηρές κυρώσεις για αυτή ενέργεια του τουρκικού κράτους, που θίγει όσα ο ιστορικός και πολιτιστικός χαρακτήρας του Μνημείου αυτού εκπροσωπεί στη σύγχρονη πολυπολιτισμική διεθνή πραγματικότητα».

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ