Εφημερίδα Κοινωνική

Ο «Οιδίπους» στο Κατράκειο θέατρο

Ο «Οιδίπους» στο Κατράκειο θέατρο
21 Ιουλίου 2020

Η θεατρική παράσταση «Οιδίπους» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 στις 9:30 το βράδυ στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας (Μάνου Κατράκη & Κυράς της Ρω).

Πρόκειται για μία θεατρική παράσταση η οποία επιχειρεί να μελετήσει την εσωτερική δαιδαλώδη διαδρομή του Οιδίποδα σε μία σύνθεση βασισμένη αφενός στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή και αφετέρου στο σενάριο του Πιερ Πάολο Παζολίνι από την ομώνυμη ταινία. Τρεις υποκριτές εναλλάσσουν ρόλους, διογκώνοντας στιγμές, βουτώντας στο ασυνείδητο των προσώπων του Σοφοκλή (με πολύτιμο αρωγό τις αφηγήσεις από το σενάριο του Παζολίνι) συνθέτοντας ενώπιον μας τον άνθρωπο που ξεκινάει ως σωτήρας και καταλήγει ως «άθλιο συντρίμμι», ως «τυφλός ζητιάνος και προφήτης».

Οι τρεις ηθοποιοί στήνουν ένα κρίσιμο «παιχνίδι», όπου ανά πάσα στιγμή παρακολουθούν και αναπαριστούν όλη τη διαδρομή του Οιδίποδα προς τη γνώση, τη δυσκολία που έχει η ομολογία της γνώσης και την αντίσταση του ανθρώπινου όντος να γνωρίσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του. Στο έργο του Σοφοκλή όλα τα πρόσωπα είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα, άγιοι και αμαρτωλοί, συνειδητοί και ασυνείδητοι.

Η υπόθεση του έργου Τρεις αφηγητές ανασύρουν επί σκηνής την ιστορία του Οιδίποδα, του ανθρώπου που ήταν μοιραίο να φτάσει στη γνώση και σε όλη την οδύνη που αυτή επιφέρει. Σε ένα νεκρικό τοπίο, ένα τοπίο λοιμού, ο Οιδίπους- βασιλιάς της Θήβας, επιχειρεί να μάθει την αιτία της «αρρώστιας», την αιτία που όλος ο λαός του «νοσεί». Η διαδικασία αυτής της έρευνας οδηγεί στην επώδυνη απάντηση. Η αρρώστια είναι ο ίδιος. Παίζουν: Μιχάλης Σαράντης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

Συντελεστές:

Μετάφραση (Οιδίποδα του Σοφοκλή): Μίνως Βολανάκης Μετάφραση (Οιδίποδα του Παζολίνι): Δημήτρης Αρβανιτάκης Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου Σκηνοθεσία- διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Δημήτρης Καραντζάς Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη Μουσική: Γιώργος Πούλιος Τιμές εισιτηρίων: 18€ Κανονικό 15€ Ανέργων, Φοιτητών, Πολυτέκνων, ΑμεΑ Viva.gr.

Προσφορά προπώλησης εισιτηρίων: 15€ Γενική είσοδος (μόνο με μετρητά), Δημαρχείο Νίκαιας, Π. Τσαλδάρη 10, 4ος όροφος | τηλ: 213 2075 289 | Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00-14.00.

oidipous


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ