Συνολικά 102 ασθενείς με Covid-19 έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέχρι και χθες. Οι περισσότεροι εξ αυτών, όμως, δεν «ξεμπερδεύουν» με τον ιό βγαίνοντας από τη ΜΕΘ ή από το νοσοκομείο καθώς ο δρόμος της αποκατάστασής τους πολλές φορές είναι μακρύς.
Ιατρικά κέντρα έχουν δημιουργήσει ειδικές μονάδες για ασθενείς που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό, ενώ και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες, με τα συνηθέστερα προβλήματα που αφήνει πίσω του ο ιός να είναι αναπνευστικά, νευρολογικά, μυοσκελετικά.
Φυσικά το «στοίχημα» παραμένει να κερδηθούν οι ανθρώπινες ζωές. Όσοι ασθενείς καταφέρνουν να νικήσουν το θάνατο, περνούν στο επόμενο στάδιο της «μάχης» για την επάνοδό τους στην καθημερινότητα. «Πρόσφατα ένας ασθενής μας στη ΜΕΘ δεν μπορούσε να πιάσει καθόλου το στιλό να βάλει μια υπογραφή για κάτι που χρειαζόμασταν. Του ήταν αδύνατο και εγκατέλειψα την προσπάθεια. Εξαιτίας της εξασθένησης από τον ιό. Σκεφτείτε 50 ημέρες σε ένα κρεβάτι. Συνήθως όσοι χρειάζονται ΜΕΘ, το να παραμείνουν 20 ημέρες στην Εντατική είναι το ευνοϊκό σενάριο. Μένουν όμως 30, 40 ημέρες ή ακόμη και 50, όπως ο συγκεκριμένος ασθενής», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο φυσικοθεραπευτής του Θριασίου Νοσοκομείου και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Γιάννης Μαρμαράς.
Η πολυήμερη παραμονή στην Εντατική είναι λογικό να επιφέρει σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε έναν ασθενή -ανεξαρτήτως κορωνοϊού- που μένει καιρό στην Εντατική. Οι αναρρώσαντες από τον Covid-19, όμως, ταλαιπωρούνται και από την καρδιά τους, τα νεφρά, το έντερο. «Ακόμη και άνθρωποι που δεν είχαν κάποιο από αυτά τα προβλήματα υγείας πριν. Τους αφήνει δυσκολίες, ανεπάρκειες. Τα αναπνευστικά θέματα επίσης πολύ συνηθισμένα», εξηγεί ο κ. Μαρμαράς.
Το πέρασμα του ιού σε ορισμένους ασθενείς είναι… σαρωτικό. Για δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με Covid-19 έχει κάνει λόγο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Sars-CoV-2, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Μαρμαράς με τους συναδέλφους του στο «Θριάσιο» πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησαν να «δουλεύουν» ασθενείς που βγήκαν από ΜΕΘ. Όπως εξηγεί, μετά την Εντατική παραμένουν στο ίδιο νοσοκομείο ή άλλο και υποβάλλονται σε φυσικοθεραπεία τουλάχιστον ένα 20ήμερο. Παρόλο που γίνεται προσπάθεια να παίρνουν εξιτήριο και να φεύγουν ως περιπατητικοί, σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται υπηρεσίες αποκατάστασης και μετά την παραμονή στο νοσοκομείο. «Υπάρχουν 2.300 φυσικοθεραπευτήρια συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ», λέει ο κ. Μαρμαράς.