Εφημερίδα Κοινωνική

Οι Τούρκοι στήνουν σόου μπροστά από την Αγιά Σοφιά – Ετοιμάζουν φιέστα για την Αλωση και θα διαβάσουν το Κοράνι

 Breaking News

Οι Τούρκοι στήνουν σόου μπροστά από την Αγιά Σοφιά – Ετοιμάζουν φιέστα για την Αλωση και θα διαβάσουν το Κοράνι
29 Μαΐου 2020

O Eρντογάν σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των ακραίων ισλαμιστών ανακοίνωσε ότι σήμερα θα διαβαστεί μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, που σήμερα είναι μουσείο.

«Το απόγευμα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Άλωσης που διοργανώνει το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, στην Αγία Σοφία θα αναγνωσθεί η προσευχή της Άλωσης και θα διαβαστούν προσευχές», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου είναι λίγο γενικόλογη και αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα. Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως δεν θα γίνει προσκύνημα της Παρασκευής, που είναι η ιερή ημέρα και προσκύνημα των μουσουλμάνων. Πιθανότατα θα διαβαστεί κάποιο σημείο από το Κοράνι μέσα από την Αγία Σοφία, όπως και διάφορες προσευχές, χωρίς να υπάρχουν πιστοί εντός του χώρου.

Αυτός είναι και ο λόγος που στήθηκε φιέστα μπροστά στην Αγία Σοφία με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT) έστησε ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από το χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας και το βράδυ αναμένεται να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453. Πάντως, στην περιοχή αυτή δεν θα υπάρχει κοινό λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, ωστόσο όλη η Τουρκία θα παρακολουθήσει το τηλεοπτικό σόου, με τα τείχη της Πόλης να πέφτουν με φόντο την Αγία Σοφία.

Από το 1955 και μετά, σχεδόν κάθε χρόνο γίνονται εορτασμοί στην Τουρκία για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Τα τελευταία χρόνια όμως τα θεάματα γιγαντώθηκαν και έγιναν ολόκληρες φιέστες με γενίτσαρους, με ηχητικά, με τρισδιάστατες εικόνες.

Φέτος λόγω του κορωνοϊού δεν θα γίνουν φιέστες τέτοιας έκτασης, όμως τηλεοπτικά οι Τούρκοι δεν θα καταλάβουν μεγάλη διαφορά.

Η Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη λίστα των τζαμιών που θα ανοίξουν τις πύλες τους την 29η Μαΐου, πρώτη προσευχή μετά την πανδημία.

Κάποιοι φανατικοί κύκλοι στην Τουρκία σχεδόν κάθε χρόνο ζητούν τη λειτουργία της ως τζαμί, όμως η κυβέρνηση Ερντογάν, που από το 2002 κυβερνάει τη χώρα, δεν έχει λάβει ποτέ τέτοια απόφαση. Φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, δεν έγινε και η ανάγνωση του Κορανιού κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, κάτι που δεν έχει σχέση με τον κορωνοϊό, αφού στην τηλεοπτική μετάδοση μέσα από την Αγία Σοφία ήταν ένας ιμάμης και κάποιοι τεχνικοί της τηλεόρασης.

Και η προσευχή στην πλατεία Σουλταναχμέτ, μεταξύ μπλε τζαμιού και Αγίας Σοφίας που είχαν προαναγγείλει οι Αρχές, φαίνεται πως ματαιώθηκε σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς. Δεν αποκλείεται να συγκεντρωθούν κάποιοι λίγοι φανατικοί, όπως κάθε χρόνο, με το αίτημα της μετατροπής του χώρου σε τζαμί. Ο Eρμπάς πριν από δύο ημέρες είχε δηλώσει στη φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα «Γενί Σαφάκ» ότι είχε φτάσει η ώρα «την Παρασκευή 29 Μαΐου, την ημέρα που αποτελεί το σύμβολο της κατάκτησης, να κατακτήσουμε -πρώτα ο Αλλάχ- κι εκείνα τα τζαμιά».

Η Αγία Σοφία μετατράπηκε από εκκλησία σε τζαμί το 1453. Και έγινε μουσείο το 1934 με απόφαση του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ