Εφημερίδα Κοινωνική

ΔΣΠ: Ενημέρωση προέδρου για τις ψηφιακές υπηρεσίες δικαστηρίων του Πειραιά

ΔΣΠ: Ενημέρωση προέδρου για τις ψηφιακές υπηρεσίες δικαστηρίων του Πειραιά
13 Μαΐου 2020

Η παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας, μεταξύ όλων των άλλων πτυχών της, επέφερε, επιτέλους, μεγάλη κινητοποίηση προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των Δικαστηρίων προς τους δικηγόρους, αλλά και προς τους πολίτες, κατά πάγιο αίτημα του συνόλου του Δικηγορικού Σώματος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ενημερώνει τους δικηγόρους για τις ήδη ισχύουσες υπηρεσίες.

Ειδικότερα:

ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ-ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ.

Ευρίσκεται σε λειτουργία η διαδικασία ενεργοποίησης των ψηφιακών υπογραφών, για την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων μέσω του portal.olomeleia.gr για το ΣτΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο, για τα Πολιτικά Δικαστήρια Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας και τα αντίστοιχα Διοικητικά. H διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής αρχίζει με την εγγραφή στην πύλη ΕΡΜΗΣ και μετά μέσω του portal.olomeleia.gr ορίζεται συνάντηση στη Γραμματεία του ΔΣΠ στον εντεταλμένο προς τούτο υπάλληλο, προς ενεργοποίηση της ψηφιακής υπογραφής και τη λήψη οδηγιών.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΕΚΔΟΘΕΙΣΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Από ενημέρωση που είχαμε από το Πρωτοδικείο Πειραιά, καταβάλλεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθούν οι εκδοθείσες αποφάσεις του έτους 2020. Σε άμεσο χρόνο θα υπάρξει ενημέρωση για τον τρόπο λήψης της απόφασης μέσω του solon.gr στον παραστάντα δικηγόρο.

ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ

Το Πρωτοδικείο Πειραιά και με συνεχείς παρεμβάσεις του Συλλόγου μας, εκδίδει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (32 τον αριθμό), πρωτοποριακά για όλη την Ελλάδα, ο δε τρόπος αίτησης και λήψης των πιστοποιητικών καταγράφονται αναλυτικά μέσω του solon.gr στην ιστοσελίδα του Πρωτοδικείου Πειραιά (www.protodikeio-peir.gr). Υπενθυμίζεται ότι τα πιστοποιητικά αυτά εκδίδονται ατελώς για το διάστημα αναστολής των δικαστηρίων.

Παράλληλα εκδόθηκε το από 23-04-2020 κοινό δελτίο τύπου των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης:https://mindigital.gr/archives/1381?fbclid=IwAR3_NMwCpZvDIBnnq0RwZC76Kl4a5grOd32vA14ALRFt3Qp35gvh7IU8P-I στο οποίο ορίζονται αναλυτικά τα πιστοποιητικά που εκδίδονται από το Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο Πειραιά.

Περαιτέρω από το Εφετείο Πειραιά υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής χορήγησης πιστοποιητικού περί αναβολών και περί καταθέσεως ή μη ενδίκων μέσων.

Β.- Υπενθυμίζεται στους συναδέλφους ότι από 06/05/2020 μπορούν να συζητηθούν μόνο με δήλωση και κατ΄ αντιμωλία οι ακυρωτικές διαφορές και οι διάφορες ουσίας στα Διοικητικά Δικαστήρια, το δε υπόμνημα, η νομιμοποίηση και το γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών, κατατίθενται εντός προθεσμίας 7 ημερών από τη συζήτηση. Σε περίπτωση αναβολής δεν κλητεύονται οι διάδικοι, εφόσον έχουν κλητευθεί νόμιμα, στην ορισθησόμενη από το Δικαστήριο δικάσιμο, ΚΥΑ 25/04/2020, ΦΕΚ Β΄ 1588/25.4.2020 και το αρ. 33 της από 01/05/2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 90/1.5.2020).

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση αυτή, και πέραν από την ευχή να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή και την εργασία όλων μας, εκτιμούμε ότι οι νέες αυτές ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα βοηθήσουν σημαντικά το δικηγόρο και τον πολίτη στη διεκπεραίωση των εργασιών του και θα μείνουν και μετά την πανδημία ως ένα σύγχρονο εργαλείο για την καθημερινότητα των συναδέλφων. Δέσμευσή μας αποτελεί η συνέχιση της προσπάθειας για την όσο το δυνατόν ευρύτερη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στο χώρο της δικαιοσύνης, προς γενικότερο όφελος της λειτουργίας της.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ