Εφημερίδα Κοινωνική

Διακομματικοί διθύραμβοι

 Breaking News

Διακομματικοί διθύραμβοι
28 Μαΐου 2020

Τον μεγάλο περίπατο, το έργο που θα αλλάξει το κέντρο της Αθήνας και που εγκρίθηκε με μεγάλη  διακομματική συναίνεση στο δημοτικό συμβούλιο παρουσίασε σήμερα στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης
Ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι το έργο θα ξεκινήσουμε  στα τέλη Μαΐου και θα ολοκληρωθούν οι  παρεμβάσεις στα  τέλη Ιουνίου. Θα είναι 7 χιλιόμετρα συνολικά  και η λογική του είναι να επανασυσταθεί  και να νοηματοδοτηθεί ξανά   το κέντρο της πόλης.

«Αυτό που  θα δείτε στο κέντρο της πόλης είναι βάψιμο στα οδοστρώματα, παγκάκια, ζαρντινιέρες και πολύ πράσινο. Αυτό μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε το έργο στην πράξη είναι διαβούλευση στην πράξη, είναι ένα ζωντανό έργο που μπορούμε να το περπατάμε μαζί, να το προσεγγίσουμε και να το βελτιώνουμε γιατί άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη».
Φωτεινή Πιπιλή (ΝΔ): Πρόστιμα σε όσους βανδαλίζουν με σπρέι αγάλματα στο κέντρο της πόλης

Από την πλευρά των βουλευτών που πήραν το λόγο η Φωτεινή Πιπιλή ζήτησε πιο αυστηρά μέτρα για τα μηχανάκια που παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Μάλιστα κάλεσε τον κ. Μπακογιάννη να επιβάλει πρόστιμα σε όσους βανδαλίζουν με σπρέι αγάλματα στο κέντρο της πόλης.

«Χαίρομαι που θα γίνουν θέσεις στάθμευσης για δίκυκλα ώστε να απαλλαγούν τα πεζοδρόμια από αυτή την απρεπή συμπεριφορά  του να είναι ελεύθερος χώρος πάρκινγκ δικύκλων. Να είστε σκληρός στη μόδα όπου τα μηχανάκια τρέχουν πάνω στη Βασιλίσσης Σοφίας και ανάποδα. Κάντε μια ενημερωτική καμπάνια για ένα μήνα όποιος κουτρουβαλάει τρέχοντας πάνω στα πεζοδρόμια στην αρχή του κάνουμε μια παρατήρηση και μετά θα πέσει το πρόστιμο. Μάθαμε ότι στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν δύο βάνδαλοι που έβαφαν άγαλμα στην Θεσσαλονίκη. Έτυχε να περνάει η αστυνομία και για πρώτη φορά συνελήφθησαν δύο με τα σπρέι στο χέρι και τους επιβλήθηκε 150 ευρώ πρόστιμο στον καθένα. Ελπίζω σύντομα αυτό να γίνει και στην Αθήνα», τόνισε η κα Πιπιλή.

Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ): Πολύ σημαντικό έργο, αλλά να μην ξεχαστούν και οι άλλες περιοχές της Αθήνας

Σημαντικό χαρακτήρισε το έργο και ο Σωκράτης Φάμελλος από το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ζήτησε να μην ξεχαστούν και οι περιοχές της Αθήνας που έχουν προβλήματα.

«Το σχέδιο του περιπάτου είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν φτάνει στο να κλείσει τα μάτια μας σε αυτά που χρειάζεται η Αθήνα και το σύνολο της Αττικής. Όχι μόνο έργα βιτρίνας στο κέντρο της Αθήνας τα οποία δεν υποτιμώ αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τις περιοχές της Αθήνας που έχουν πρόβλημα. Οι αλλαγές είναι σημαντικότατες και περιβαλλοντικές. Καταπληκτικό μέτρο η πιλοτική εφαρμογή -έχει γίνει και σε άλλες πρωτεύουσες του εξωτερικού- όμως έχει λάβει μεγάλη έκταση η ΚΥΑ που μιλά ότι όλα αυτά γίνονται λόγω κορωνοϊού. Οι χώροι  που θα δημιουργηθούν υπάρχει περίπτωση να δοθούν για τραπεζοκαθίσματα;  Πρέπει εξαρχής αυτό να το απορρίψετε» επεσήμανε ο κος Φάμελλος.
Γιώργος Αμυράς: Περισσότεροι ποδηλατόδρομοι στο κέντρο της Αθήνας

Ο Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθούν περισσότεροι ποδηλατόδρομοι στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλων πόλεων και είπε στον κ. Μπακογιάννη ότι οι βουλευτές της επιτροπής περιβάλλοντος θα κάνουν με ποδηλατάδα τον μεγάλο περίπατο.

«Εγώ θέλω να αναφερθώ στο ποδήλατο. Πρέπει να βρούμε τρόπους και  να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο  των πόλεων που είναι φιλικές προς το ποδήλατο. Να τις φέρουμε σε επαφή να ενημερώνει η μία πόλη στην άλλη για τις καλές πρακτικές που ακολουθούν. Η Ρώμη, το Λονδίνο, το Βερολίνο ξηλώνουν δρόμους αυτοκινήτων και τους μετατρέπουν σε ποδηλατόδρομους. Το Λονδίνο θα βάλει άλλα 270 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομο. Η Αθήνα έχασε πάρα πολλές ευκαιρίες. Το 2010 ο μόνος λόγος που κατέβηκα για δήμαρχος ήταν να προπαγανδίσω το ποδήλατο, χρησιμοποιούσα τότε ποδήλατο και με κοιτούσαν σαν εξωγήινο. Θέλουμε οι βουλευτές της επιτροπής να συμμετάσχουμε με ποδήλατα στον πρώτο μεγάλο περίπατο. Θα πάρουμε μέρος όλοι οι βουλευτές της επιτροπής», σημείωσε.
Κρίτων Αρσένης (ΜέΡΑ 25): Χαιρετίζω το έργο της πεζοδρόμησης

Θετικός εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του Μέρα 25 Κρίτων Αρσένης, ο οποίος όπως είπε ανυπομονεί να περπατήσει στον πεζόδρομο της Πανεπιστημίου.

«Χαιρετίζω το έργο της πεζοδρόμησης ανυπομονώ να το περπατήσω. Για την αποκατάσταση του Ιλισού θέλω να μου πείτε αν είναι κάτι που εξετάζετε γιατί έχει μπει το θέμα στη δημόσια συζήτηση. Το πράσινο στους δρόμους και στους πεζόδρομους είναι ο σύμμαχος του πολίτη στα ακραία φαινόμενα καύσωνα».

Η Λιάνα Καννέλη ζήτησε περισσότερο πράσινο και περισσότερη προσβασιμότητα στο κέντρο της Αθήνας.

«Ο Μεγάλος περίπατος δεν πρέπει να μετατρέψει σε τουρίστες αυτούς που διέρχονται στο κέντρο της Αθήνας και δεν θα είναι τουρίστες αυτή είναι η μεγάλη μου ένσταση. Σε πολλές πόλεις λόγω του lockdown γύρισαν οι μεγάλοι αρουραίοι και τα ποντίκια. Δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα αλλά με το αποχετευτικό σύστημα. Θέλουμε πράσινους χώρους, θέλουμε περισσότερες καθαρίστριες στα σχολεία. Το σχέδιο για μία Αθήνα δεν μπορεί να έχει τουριστική χροιά για να το βλέπει και να το χαίρεται κάποιος δεν είναι ούτε μόνο θέμα ποδηλάτου ούτε μόνο θέμα συγκοινωνιών. Εγώ θα ήθελα μια μικροκλιματική μελέτη της Αθήνας ανά  συνοικία που θα έπρεπε να είναι απαραίτητο εργαλείο και για τους κατασκευαστές και για τους ανανεωτές κτιρίων. Το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι είναι η πρώτη προτεραιότητα, η προσβασιμότητα δεύτερη προτεραιότητα», επεσήμανε.
Στη δευτερολογία του ο Δήμαρχος Αθηναίων μεταξύ άλλων απάντησε στις επισημάνσεις που έκαναν οι βουλευτές.
Τραπεζοκαθίσματα

«Ναι είμαστε υπέρ των κινήτρων στο χώρο της εστίασης αλλά με όρια και με κανόνες. Η αναγκαία συνθήκη είναι η κοινωνική συμβίωση. Παρασκευή βράδυ ψηφίστηκε ο νόμος Σάββατο, μεσημέρι ανέβηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή του Δήμου της Αθήνας όπου μπορεί πολύ γρήγορα να παίρνει κάποιος την άδεια του με πολύ ξεκάθαρο και διάφανη τρόπο. Για πρώτη φορά θα έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε ηλεκτρονικά την πραγματικότητα επί του εδάφους το GPS δηλαδή με τους ελέγχους. Όσον αφορά το φόβο για το αν στους δρόμους που θα πεζοδρομηθούν θα γεμίσουν με τραπεζοκαθίσματα στο μεγάλο περίπατο πολλοί δρόμοι που θα πεζοδρομηθούν δεν έχουν ούτε ένα κατά κατάστημα όπως η Όλγας και η Ηρώδου Αττικού».
Τραπεζοκαθίσματα στους πεζόδρομους

«Ακούγεται μια συζήτηση για το αν θέλουμε κι άλλα ξενοδοχεία και άλλους τουρίστες και αν θέλουμε να πάρει αξία η πόλη. Φυσικά και θέλουμε η πόλη μας να πάρει αξία και θέλουμε περισσότερους επισκέπτες και τουρίστες. Δεν θέλουμε μια Αθήνα αποστειρωμένη, ούτε μια Αθήνα Ντίσνεϋλαντ, θέλουμε να διαφυλάξουμε την ταυτότητα της πόλης. Αλίμονο μας αν χάσουμε την ψυχή μας και πάμε να γίνουμε κάτι».
Ηλεκτροκίνηση

«Ετοιμάζουμε  30 σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων το επόμενο διάστημα. Επίσης θέλουμε το πάρκινγκ να είναι δωρεάν για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στους δρόμους που θα κλείσουν».
Ποδήλατο

«Θέλουμε με χαρά να κάνουμε ποδήλατο και μάλιστα όχι με τζιν με φόρμα». Όταν η Φωτεινή Πιπιλή του είπε ότι εκείνη δεν ξέρει ποδήλατο ο κύριος Μπακογιάννης απάντησε «θα μάθετε κ. Πιπιλή δεν είναι ποτέ αργά».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ