Εφημερίδα Κοινωνική

«Μέτρα στήριξης», αλλά με έμφαση στην ελληνική παραγωγή!

 Breaking News

«Μέτρα στήριξης», αλλά με έμφαση στην ελληνική παραγωγή!
01 Απριλίου 2020

Ουσιαστική στήριξη της εθνικής παραγωγής με άμεσες ενέργειες, ώστε να αποτραπούν προβλήματα και αγκυλώσεις στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της ειδικής κατάστασης που έχει προκύψει από το στέλεχος του κορωνοϊού “Covid-19” προτείνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς, παρά το νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Αφού ανακοινώθηκε η τέταρτη δέσμη παρεμβάσεων, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Διοικούσας Επιτροπής του ΒΕΠ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Ανδριανό Μιχάλαρο προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα. Ξεκαθαρίστηκε ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς συντάσσεται με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και χαιρετίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της εθνικής οικονομίας. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου, ωστόσο, επανέρχεται προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση επισημαίνοντας ότι απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της δέσμης οριζοντίων μέτρων στήριξη της επιχειρηματικότητας που έχει προτείνει, για να αποφευχθούν τραγικές συνέπειες για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Εκτός από τις δέκα προτάσεις – τομές, η Διοικούσα Επιτροπή του ΒΕΠ προτείνει τρεις νέες ενέργειες άμεσης ανακούφισης των βιοτεχνιών, των παραγωγικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών:
1. Αναστολή πληρωμής μεταχρονολογημένων επιταγών από 11 Μαρτίου 2020 και για ένα δίμηνο μετά τη λήξη της κρίσης λόγω του κορωνοΐού, τόσο για τον εκδότη, όσο και για τον κομιστή, με πρόβλεψη να καλυφθούν μέσω αξιοποίησης μέτρων στήριξης ΜΜΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα για τον εκδότη να καλυφθεί η υποχρέωσή του από την Τράπεζα που έχει εκδώσει το βιβλιάριο επιταγών. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη και δεν εμπίπτουν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή έρχονται αντιμέτωπες με ουσιαστικό θέμα ρευστότητας που προκύπτει από την μη είσπραξη των επιταγών.
2. Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» που ανακοινώθηκε χθες θα επιστραφεί στο Κράτος μέσα στην επόμενη πενταετία εντόκως. Όπως ανακοινώθηκε το πρώτο έτος της πενταετίας αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν προκύπτει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης της ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα έτη λογίζονται ως περίοδος αποπληρωμής, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να κατατίθενται ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Συνεπώς, οι εντασσόμενοι στο μέτρο θα επιστρέψουν τα χρήματα με τόκο! Θέση του ΒΕΠ είναι να εφαρμοσθεί το μέτρο αλλά χωρίς τόκο.
3. Αναδρομική ισχύς των μέτρων σε όσες επιχειρήσεις θα κλείσουν από 1ης Απριλίου 2020 και στις επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ θα ενταχθούν στα μέτρα της «τέταρτης δέσμης στήριξης» που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς καλεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες ενισχύσεως της πραγματικής οικονομίας, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στη σχετική επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας επισημαίνεται πως η αξιοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων μπορεί να επιτευχθεί «με βαθμό μόχλευσης που αυτά μας παρέχουν, και κατά συνέπεια με όσο το δυνατό λιγότερους εθνικούς πόρους και ΕΣΠΑ με τη μορφή επιδότησης και όχι δανεισμού».

Προς τούτο, το ΒΕΠ προτείνει επίσης «Δράση Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων λόγω απωλείας εισοδήματος» και θα αφορά σε ενίσχυση βιοτεχνιών, εταιρειών και επαγγελματιών που πλήττονται κατά την περίοδο της κρίσης του “Covid-19” με ένταση ενίσχυσης των αιτήσεων αποζημίωσης έως 100% του συνολικού απολεσθέντος εισοδήματος και έως του οριζόμενου ποσού από τη Δράση. Αυτή η ενέργεια πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενισχύσει τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με σύντομες διαδικασίες, προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να ανταπεξέλθουν στις ανελαστικές ανάγκες τους.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος επισημαίνει:
«Ο τομέας της μεταποίησης είναι η καρδιά της σύγχρονης οικονομίας και πρέπει να προφυλαχθεί με κίνητρα βιωσιμότητας, αξιοποίησης και απόσβεσης επενδύσεων. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι ο στόχος μας και όχι η διολίσθηση σε νέο κύκλο ύφεσης.
»Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει πως τολμά να προχωρήσει σε τομές και σε μεταρρυθμίσεις, επομένως πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε άμεση εξειδίκευση προτάσεων για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου. Απέναντι στην απειλή των «λουκέτων» σε επιχειρήσεις και την πιθανότητα ν’ αυξηθεί η ανεργία, ας πάρουμε παράδειγμα τι συμβαίνει στη Γαλλία όπου ζητείται αύξηση της εθνικής παραγωγής και μείωση των εισαγωγών.
»Αντί σε λύσεις επιδοματικών ημίμετρων ή θεωρητικών παραγωγικών μοντέλων, πρέπει να στηριχθούν οι παραγωγικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις έγκαιρα, διότι αυτές θα είναι η ασπίδα σε οποιοδήποτε κίνδυνο ενός νέου Μνημονίου».

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς υπενθυμίζει το δεκάλογο προτάσεων για οριζόντια εφαρμογή των μέτρων προστασίας των βιοτεχνιών και της επιχειρηματικότητας από την πανδημία του “Covid-19” και την εξασφάλιση άμεσης ρευστότητας.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ