Εφημερίδα Κοινωνική

Λέσβος – Μεταναστευτικό: Επαναλειτουργεί η δομή στη Σκάλα Συκαμιάς ως χώρος καραντίνας

Λέσβος – Μεταναστευτικό: Επαναλειτουργεί η δομή στη Σκάλα Συκαμιάς ως χώρος καραντίνας
10 Απριλίου 2020

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή ερρίφθη ο κύβος για την προσωρινή επαναλειτουργία της δομής Stage 2 στη Σκάλα Συκαμιάς στη Λέσβο, που θα φιλοξενεί μέχρι να λήξουν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του stonisi.gr, η συνεδρίαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου έγινε τηλεφωνικά, με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κράτησε σχεδόν έξι ώρες. Εν τέλει, 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι από τους 34 ψήφισαν θετικά στην πρόταση- εισήγηση της Δημοτικής Αρχής του Ταξιάρχη Βέρρου.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν μεταφερθεί στο ΚΥΤ Μόριας και περιφέρονται από τις ακτές στα χωριά εν μέσω καραντίνας, με αποτέλεσμα η δυσφορία να είναι αισθητή από τους κατοίκους των χωριών και αφετέρου οι συνθήκες να είναι απάνθρωπες και για τους ίδιους- θα μεταφερθούν στο Stage 2.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με επιστολή του στους Δημάρχους ζητούσε λύση για προσωρινές δομές μέχρι τη λήξη της καραντίνας.

Σε αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένη την προαναφερθείσα δυσφορία η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν» κάνει λόγο για προσωρινή λειτουργία της δομής του Stage 2, που όμως δεν θα λειτουργεί υπό την αρμοδιότητα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπως μέχρι πρότινος, αλλά υπό την επίβλεψη της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Εισηγείται επίσης η δημοτική Αρχή Βέρρου τη σίτιση να αναλάβει η αστυνομία και η λειτουργία της δομής να οριστεί στο διάστημα που θα διαρκέσουν και τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, δε, και μετά τη λήξη της «καραντίνας» προτείνει το κλείσιμο της προσωρινής δομής και τη μεταφορά των φιλοξενουμένων στο ΚΥΤ Μόριας, κανονικά και όπως προβλέπεται από το νόμο, ώστε να προχωρήσουν στα αιτήματα ασύλου- καθώς θυμίζουμε η διαδικασία αίτησης διεθνούς προστασίας που είχε παγώσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου για ένα μήνα, επέστρεψε.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ