Εφημερίδα Κοινωνική

Καταγγελίες: ΧΑΜΟΣ με τις επιταγές! Τράπεζες κάνουν ό,τι τους «καπνίσει» -ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ! Ανάστατοι οι επαγγελματίες

 Breaking News

Καταγγελίες: ΧΑΜΟΣ με τις επιταγές! Τράπεζες κάνουν ό,τι τους «καπνίσει» -ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ! Ανάστατοι οι επαγγελματίες
10 Απριλίου 2020

Την ώρα που οι επιχειρήσεις, έχουν με κόπο και θυσίες  έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα του Κορωνοϊού, προσπαθώντας με «χαρτί και μολύβι» να επιβιώσουν, βλέποντας την κάθετη  πτώση του τζίρου τους, οι Τράπεζες όχι μόνο δεν βάζουν πλάτη, αλλά τους προκαλούν περισσότερα προβλήματα, αφού στην κυριολεξία, κάνουν «ό,τι γουστάρουν», σαν να ζουν στο δικό τους ροζ συννεφάκι!

Το «μπάχαλο» στο τραπεζικό σύστημα και οι αποφάσεις «κατά περίπτωση» δίνουν και παίρνουν αυτές τις μέρες, όχι μόνο λόγω Κορωνοϊού αλλά και λόγω τραπεζικής αργίας Καθολικών.

Αρκετές «κινήσεις» των τραπεζών δείχνουν… σαν να θέλουν να αποφύγουν τις επιταγές δημιουργώντας πονοκέφαλο σε υγιείς επιχειρήσεις.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το μπάχαλο των προηγούμενων ημερών με την δήλωση των υπό προστασία επιταγών, αφού για πολλές μέρες δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από τις τράπεζες για την διαδικασία δήλωσης, δίνοντας το υπουργείο παράταση όχι για τους επιχειρηματίες αλλά ουσιαστικά για τις τράπεζες που δεν ήταν έτοιμες!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το θέμα των επιταγών.

Καταγγελίες που έφτασαν στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες τακτικές!

Συγκεκριμένα, ενώ έχει αποφασιστεί ότι λόγω της τραπεζικής αργίας (Πάσχα Καθολικών) οι εντολές (από την Παρασκευή 10 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 13 Απριλίου), θα εκτελούνται από Τρίτη και μετά- και κυρίως τη Μ.Τετάρτη (15  του μήνα)-, κάποιες τράπεζες έκαναν  το αμίμητο! Έριξαν στο σύστημα επιταγές, πριν λήξουν, από την Παρασκευή το πρωί με φυσικό επακόλουθο να δημιουργηθεί ένα μπάχαλο μεταξύ επιχειρήσεων και συνεργατών, αφού σε περίπτωση που ο εκδότης της επιταγής είχε συμφωνήσει με τον καταθέτη για 8ήμερο ή για πληρωμή της επιταγής στον λογαριασμό του δεύτερου, δεν μπορούσε να γίνει άμεσα!

Η καταγγελία μάλιστα που έφτασε στην εφημερίδα μας, κάνει λόγο για συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία από τις 10/4 έριξε στο σύστημα επιταγή σε πλαφόν (11/4, πριν δηλαδή αυτή λήξει) για τις 14/4, μη δίνοντας τη δυνατότητα στον πελάτη, ούτε καν του νόμιμου «8ημέρου» και ενώ, όπως αναφέρουν ίδιες πληροφορίες, η επιταγή είχε τακτοποιηθεί ήδη στον λογαριασμού του καταθέτη από τις 9/4, με τον κίνδυνο η επιταγή να τραβηχτεί από το σύστημα και να πληρωθεί έτσι ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ!!

Ζητάνε πρωτότυπες επιστολές εν μέσω πανδημίας!

Και να ήταν μόνο αυτό; Λόγω της γενικότερης κατάστασης  με τον Κορωνοϊό, μάθαμε ότι κάποιες τράπεζες, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν σωστά κάποιες  πελάτες με επιταγές, αλλά τους βάζουν πρωτόγνωρες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ζητώντας τις πρωτότυπες (ούτε καν με email αντίγραφα ) για επιταγές που δεν είναι υπό προστασία , αναγκάζοντας τους συναλλασσόμενους σε περίοδο απαγόρευσης κυκλοφορίας να σπεύδουν σε γραφεία και να ζητούν  courier.

Οι «σφιχτές»  προθεσμίες μάλιστα που έχουν να διεκπεραιώσουν όλα αυτά (και πολλά άλλα), αναγκάζει του επιχειρηματίες να τρέχουν και να μη φτάνουν, έχοντας να αντιμετωπίσουν διαφορετικές καταστάσεις ανά περίπτωση και ανάλογα με την «πολιτική» που ακολουθεί η κάθε τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουν τα συναρμόδια υπουργεία να διορθώσουν το θέμα και να δώσουν ρητές και «οριζόντιες» εντολές στις Τράπεζες.

Δεν μπορεί ένας κλάδος (ο τραπεζικός) να λειτουργεί κατά βούληση αυτές τις μέρες και εις βάρος του «επιχειρείν» , παίζοντας με επαγγελματίες  και εργαζόμενους που όλο αυτό το διάστημα, δίνουν το «αίμα» τους, τηρώντας πιστά αποφάσεις και εντολές για την προστασία της χώρας και της Οικονομίας.

Λύση ΤΩΡΑ κύριοι υπουργοί!

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ