Εφημερίδα Κοινωνική

H αλήθεια για τα «UFO» που τρόμαξαν την Ξάνθη

H αλήθεια για τα «UFO» που τρόμαξαν την Ξάνθη
28 Απριλίου 2020

Παράξενοι σχηματισμοί στον ουρανό, έκαναν την εμφάνισή τους πάνω από την Ξάνθη, την Καβάλα και σε περιοχές του Έβρου, κάνοντας τους πολίτες να σηκώσουν το βλέμμα και τις κάμερες των κινητών τους τηλεφώνων προς τον ουρανό.

Προφανώς και δεν ήταν Άγνωστα Ιπτάμενα Αντικείμενα αλλά οι φωτεινοί δορυφόροι του Έλον Μασκ.

Αυτό που είδαν οι πολίτες ήταν το τμήμα των δορυφόρων του πρότζεκτ Starlink από την εταιρεία του Έλον Μασκ, SpaceX.

Οι πρώτοι 60 δορυφόροι του Μασκ μπήκαν σε τροχιά τον Μάιο του 2019 με το πρόγραμμα να φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο δορυφορικού Internet. Στόχος είναι να τοποθετηθούν σε τροχιά περισσότεροι από 12.000 δορυφόροι μέσα στο 2020. Στα θετικά νέα είναι πως το δίκτυο αυτό θα φέρει το WiFi ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα και ερημικά σημεία του πλανήτη.

Σύμφωνα με το techgear.gr, οι δορυφόροι αυτοί παραμένουν σε τροχιά σε ύψος μόλις 1600km και ο καθένας τροφοδοτείται από μόλις ένα ηλιακό panel. Όλοι μαζί θα σχηματίσουν αυτό το δίκτυο που θα μπορεί να παρέχει πρόσβαση στο Internet με ταχύτητα έως 1Gbps και με μέγιστη καθυστέρηση μόλις 25ms, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Το σχέδιο του επιχειρηματία για να καλύψει όλη την Γη με πρόσβαση στο Internet έρχεται όμως σε πλήρη αντίθεση με τους παρατηρητές του νυχτερινού ουρανού, αφού αστρονόμοι και αστροφωτογράφοι υποστηρίζουν ότι οι δορυφόροι αυτοί, υπό συγκεκριμένη γωνία, μπορούν να γίνουν πιο φωτεινοί από την Αφροδίτη ή τον Δία, αντανακλάντως με τους ηλιακούς συλλέκτες τους το φως του ήλιου, κάτι που τους κάνει ορατούς με γυμνό μάτι, σε πολύ σκοτεινούς ουρανούς.

Ο επιχειρηματίας απάντησε μέσω Twitter:

«Λαμβάνουμε ορισμένα βασικά βήματα για τη μείωση της φωτεινότητας των δορυφόρων. Θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερο αισθητή η παρουσία τους κατά τη διάρκεια της αύξησης της τροχιάς αλλάζοντας τη γωνία του ηλιακού πλαισίου, ενώ σε όλους τους δορυφόρους θα μπουν σκίαστρα, ξεκινώντας από την παρτίδα εκτόξευσης 9».

Ο επιχειρηματίας φιλοδοξεί να λάβει άδεια για ακόμη 30.000 δορυφόρους, φτάνοντας το project στον αριθμό των 42.000 συνολικά.

Όπως γράφει το BBC, η ορατότητα των δορυφόρων είναι για την ώρα ένα μικρό πρόβλημα, ωστόσο, όταν ο σχηματισμός τους γίνει πλήρως λειτουργικός, τότε ο κίνδυνος της φωτορύπανσης θα αυξηθεί κατακόρυφα παρά τα προληπτικά μέτρα που αποφάσισε να λάβει η εταιρεία του Μασκ.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ