Εφημερίδα Κοινωνική

Έρχονται πιο αυστηρά μέτρα στις μετακινήσεις – Έξοδος με χρονικό όριο – Τι θα γίνει με τις εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα

 Breaking News

Έρχονται πιο αυστηρά μέτρα στις μετακινήσεις – Έξοδος με χρονικό όριο – Τι θα γίνει με τις εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα
01 Απριλίου 2020

Νέα, πιο αυστηρά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να βάλει «φρένο» στις πολλές, άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών, ενώ διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Παράλληλα, όσο πλησιάζει το Πάσχα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι φέτος δεν θα πάμε ούτε στα χωριά ούτε στην Εκκλησία, ωστόσο επικρατεί προβληματισμός για το τι θα γίνει με τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Μετά τις εικόνες από τη Νέα Παραλία στη Θεσσαλονίκη που οδήγησαν σε «λουκέτο», τις ουρές έξω από τράπεζες χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και τις αυξανόμενες παραβάσεις του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να μην ξεφύγει από τον έλεγχο η διασπορά του κορωνοϊού, εξετάζει κι άλλους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Πάντως, η παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετά το Πάσχα θεωρείται δεδομένη και αναμένεται ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Τα σενάρια που είναι στο «τραπέζι»

Στο πλαίσιο αυστηροποίησης των μέτρων, εφόσον χρειαστεί, η κυβέρνηση εξετάζει -μεταξύ άλλων- το πλαφόν στις επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ, περιορισμούς των μετακινήσεων για σωματική άσκηση ή για την βόλτα των κατοικίδιων, αλλά και συγκεκριμένη ώρα «ισχύος» ενός SMS. Επιπλέον, η κυβέρνηση σκέφτεται σε συνεργασία με τους δήμους να κλείσει κι άλλα πάρκα και παραλίες όπου το Σαββατοκύριακο παρατηρείται μεγάλη κίνηση. Όπως την παραλία του Φλοίσβου, την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, την περιοχή της Καισαριανής κ.λπ.

Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι εξετάζεται ο χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να αποτραπεί η μαζική έξοδος το Πάσχα.

«Εξετάζουμε μία σύσφιξη αυτών των περιορισμών για τον εξής απλό λόγο: Αξίζουν συγχαρητήρια οι περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες, η συντριπτική πλειοψηφία συμμορφώνεται σε αυτά τα δύσκολα μέτρα, αλλά υπάρχει κι ένα μερίδιο του πληθυσμού που κάνει κατάχρηση. Θέλουμε ο καθένας να βγαίνει, μία, δύο φορές έξω. Να συνδυάζει τις μετακινήσεις του. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης, θέλουμε να συνδυάσουμε τον χρονικό περιορισμό με την αποστολή στο 13033, προκειμένου να αναφέρεται κι εκεί η ώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Τι θα γίνει με τις Εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα

Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος προκειμένου και το τι ακριβώς θα γίνει με τις λειτουργίες κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας μετά και από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι φέτος δεν θα πάμε στην εκκλησία. Ήδη με επιστολή του προς τη Νίκη Κεραμέως από την προηγούμενη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ζητήσει τις άγιες μέρες του Πάσχα λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, με ελάχιστα άτομα μέσα και μετάδοση των λειτουργιών μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου, αλλά και live streaming, καθώς πολλοί ναοί έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζεται ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο να μαζευτούν πολλοί πολίτες έξω από τους ναούς προκειμένου να ακούσουν τη λειτουργία από μεγάφωνα, κάτι που θα αποτελούσε υγειονομική «βόμβα».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ