Εφημερίδα Κοινωνική

«Αμφισβητούμε τη νομιμότητα του έργου που εκτελείται από τον ΟΛΠ Α.Ε. εν μέσω πανδημίας» – Eπιστολή Μπελαβίλα σε Πλακιωτάκη – Μώραλη

 Breaking News

«Αμφισβητούμε τη νομιμότητα του έργου που εκτελείται από τον ΟΛΠ Α.Ε. εν μέσω πανδημίας» – Eπιστολή Μπελαβίλα σε Πλακιωτάκη – Μώραλη
09 Απριλίου 2020

Επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη απέστειλε ο επικεφαλής του «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας με αφορμή την έναρξη εκτέλεσης του έργου επέκτασης του Νοτίου Προβλήτα.

Όπως αναφέρει σε αυτή, για το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης των απαραίτητων μελετών, καθώς η σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αναβλήθηκε λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ζητά ενημέρωση σχετικά με:

  • Τον κρατικό φορέα που ελέγχει τη νομιμότητα ή όχι της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου,  παρακολουθεί την εκτέλεση, έχει την ευθύνη της εποπτείας για την ύπαρξη ή όχι εγκεκριμένων μελετών, για την  τήρηση ή όχι των περιβαλλοντικών όρων, όπως προκύπτουν από το άρθρο Άρθρο 4.2.α. της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε.
  • Πως είναι δυνατόν να εκτελείται το έργο νομίμως και με όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ενώ δεν έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δεν έχει κατατεθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως σαφώς προκύπτει από το έγγραφο ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/94413/6038/01.11.2019 της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, το οποίο απαντά σε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων.

 

Oλόκληρη η επιστολή


Προς:

τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη

τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη

 

Κοινοποίηση:

Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο

Βουλευτή Α’ Πειραιά κ. Θοδωρή Δρίτσα

Βουλευτή Α’ Πειραιά κ. Παναγιώτα Δούνια

Βουλευτή Α’ Πειραιά κ. Κωνσταντίνο Κατσαφάδο

Βουλευτή Α’ Πειραιά κ. Νικόλαο Μανωλάκο

Βουλευτή Α’ Πειραιά κ. Ιωάννη Μελά

Βουλευτή Α’ Πειραιά κ. Χριστόφορο-Εμμανουήλ Μπουτσικάκη

 

Πειραιάς, 9 Απριλίου 2020

Αξιότιμοι κύριοι,

Λυπούμαι που είμαι αναγκασμένος εν μέσω πανδημίας να σας απευθύνω αυτή την επιστολή. Είμαι αναγκασμένος να το κάνω, διότι δυστυχώς, υπό αυτές τις συνθήκες, ο ΟΛΠ Α.Ε. προχώρησε στην έναρξη εκτέλεσης του έργου  Επέκτασης του Νότιου Προβλήτα Κρουαζιέρας στη θαλάσσια περιοχή της Άκρας Θεμιστοκλέους, στην είσοδο του λιμένα Πειραιά.

Για το έργο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης των απαραίτητων μελετών, καθώς η σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αναβλήθηκε λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Με αυτά τα δεδομένα παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ως προς τα πιο κάτω:

  1. Ποιος κρατικός φορέας ελέγχει τη νομιμότητα ή όχι της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου,  παρακολουθεί την εκτέλεση, έχει την ευθύνη της εποπτείας για την ύπαρξη ή όχι εγκεκριμένων μελετών, για την  τήρηση ή όχι των περιβαλλοντικών όρων, όπως προκύπτουν από το άρθρο Άρθρο 4.2.α. της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε.
  2. Πως είναι δυνατόν να εκτελείται το έργο νομίμως και με όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ενώ δεν έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και δεν έχει κατατεθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως σαφώς προκύπτει από το έγγραφο ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/94413/6038/01.11.2019 της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, το οποίο απαντά σε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Με εκτίμηση,

Νίκος Μπελαβίλας

Καθηγητής ΕΜΠ
Επικεφαλής «Πειραιάς για Όλους»

 

Σχόλιο «Κ»:

Καλό θα ήταν εκεί στον ΟΛΠ – Cosco εκτός από τις δωρεές να στείλουν και καμιά απάντηση για τις καταγγελίες περί εργασιών σε έργο που δεν έχει ακόμα νομιμοποιηθεί! Εκτός αν περιμένουν να δικαιολογήσουν μετά τα πεπραγμένα, συνδυαστικά με την οικονομική λαίλαπα που έρχεται αφού όλα θα εγκριθούν fast track…

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ