Εφημερίδα Κοινωνική

3DHUB: Η ομάδα νέων ανθρώπων που έκανε την τρισδιάστατη εκτύπωση, «προσφορά» για την Ελλάδα, εν μέσω κορωνοϊού

 Breaking News

3DHUB: Η ομάδα νέων ανθρώπων που έκανε την τρισδιάστατη εκτύπωση, «προσφορά» για την Ελλάδα, εν μέσω κορωνοϊού
14 Απριλίου 2020

Στα «θετικά» των έκτακτων αναγκών που βιώνουμε λόγω της πανδημίας είναι οι πρωτοβουλίες και η κινητοποίηση ανθρώπων που δεν θέλουν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά επιχειρούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους.

Διαβάσαμε προσφάτως ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα για μια ομάδα πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα, που πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε να κατασκευάζει προστατευτικές ασπίδες προσώπου, με σκοπό να τις προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και να στηρίξει τις δομές υγείας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες στην ομάδα και ιδιοκτήτης της 3DHUB, της μεγαλύτερης εταιρείας 3D εκτυπώσεων στην Ελλάδα, είναι ο Κωστής Κουτρέτσος, ο οποίος μίλησε για την ιδέα αυτού του project. (δείτε την και στο facebook)

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Βλέποντας ότι άλλες χώρες κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία 3D για τη συνεισφορά στην προσπάθεια του συστήματος υγείας κατά του κορωνοϊού, σκεφτήκαμε ότι το ίδιο μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς!».

Τι είναι όμως το To 3d printing (τρισδιάστατη εκτύπωση); Είναι μια διαδικασία παραγωγής τρισδιάστατων στερεών αντικειμένων από ένα ψηφιακό αρχείο. Η δημιουργία ενός 3D τυπωμένου αντικειμένου επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας την προσθετική διαδικασία. Σε αυτήν δημιουργείται το αντικείμενο με την τοποθέτηση διαδοχικών στρωμάτων υλικού, το ένα πάνω στο άλλο. Κάθε μία από αυτές τις στρώσεις μπορεί να θεωρηθεί ως μια «λεπτή φέτα» οριζόντιας διατομής του τελικού αντικειμένου. Η εκτύπωση 3D δίνει τη δυνατότητα παραγωγής πολύπλοκων σχημάτων, χρησιμοποιώντας λιγότερο υλικό από τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής.

3dhub3

Όταν μια ιδέα γεννιέσαι για να προσφέρει, πρέπει να αξιοποιηθεί και να στηριχθεί. Έτσι, Στα μέσα Μαρτίου ο κ. Κουτρέτσος και o Σίμος Κόκκινος, εκπρόσωπος των ερασιτεχνών παραγωγών, ζήτησαν να συναντηθούν με το υπουργείο Υγείας, ώστε να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς για το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τις ασπίδες προστασίας και παρουσίασαν το project τους.

«Προτείναμε να κατασκευάσουμε ασπίδες προστασίας για νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες θα παρείχαν μία επιπλέον προστασία στον εξοπλισμό που πρέπει έτσι κι αλλιώς να χρησιμοποιεί το προσωπικό στις δομές υγείας, όπως είναι οι μάσκες. Θέλαμε, απλά, να βοηθήσουμε και όχι να εντυπωσιάσουμε αλλά κυρίως να πληρούνται βασικές προδιαγραφές ασφάλειας και εργονομίας».

Το υπουργείο Υγείας δέχτηκε την πρόταση και η ομάδα των εθελοντών άρχισε να οργανώνει την παραγωγή της. Ο κ. Κουτρέτσος είπε σχετικά: «Αφού πήραμε το πράσινο φως από τις Αρχές, δημιουργήσαμε μία κλειστή ομάδα στο Facebook, την «Hellas COVID19 3D Printing Supplies». Ο λόγος που το κάναμε αυτό ήταν για να πετύχουμε ποσοτικά και ποιοτικά καλύτερο αποτέλεσμα. Και για να γίνω πιο σαφής, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που ασχολούνται με τις 3D εκτυπώσεις: από τη μία είναι εκείνοι που ασχολούνται επαγγελματικά και ζουν από αυτό, από την άλλη είναι αυτοί που έχουν μεράκι και ασχολούνται ερασιτεχνικά. Από την αρχή γνωρίζαμε ότι και οι δύο ομάδες διαθέτουν εκτυπωτές που θα μπορούσαν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι στην προσπάθειά μας. Ωστόσο, παράλληλα γνωρίζαμε ότι όλοι ανεξαιρέτως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ποιοτικό αποτέλεσμα και η ασπίδα που θα πάρει ο νοσηλευτής θα του προσφέρει ουσιαστική προστασία. Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήσαμε την ομάδα στο Facebook, όπου ο καθένας ενημερώνει για το είδος του εξοπλισμού που διαθέτει, ανεβάζουμε πληροφορίες για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι ασπίδες και λύνουμε απορίες, ώστε να υπάρχει μία κοινή γραμμή για το τελικό αποτέλεσμα».

Η ομάδα στο Facebook, σε λιγότερο από 10 ημέρες μετράει πάνω από 2.000 μέλη!

«Εχουμε ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον περισσότερων από 300 παραγωγούς, ανάμεσα στους οποίους είναι πάνω από 70 επαγγελματίες του κλάδου από όλη την Ελλάδα –ενδεικτικά, εκτός από 3DHUB και 3DHUBVolos, συμμετέχουν οι Θeς3D, Get3D, 3d Revolution, Astrolab Hellas3D, b3d, 3Dexpert και BlueLab– καθώς και πανεπιστήμια, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΤΕΙ Καβάλας. Μέσα από την ομάδα μας στο Facebook οργανώνουμε συλλογικά τη δουλειά μας, ώστε ο καθένας, με βάση τα μέσα που διαθέτει, να προσφέρει στο σύνολο. Προσπαθούμε να πετύχουμε το “λίγο από πολλούς”».

Ο αρχικός στόχος που έχει τεθεί από την εθελοντική ομάδα είναι η παράδοση προς τις Αρχές 7.500 ασπίδων προστασίας, ενώ σχεδιάζεται να ακολουθήσουν περισσότερες. Από αυτές, έχουν ήδη παραδοθεί 500 και οι υπόλοιπες θα αρχίσουν να παραδίδονται τμηματικά.Η παραγωγικότητα μπορεί να ξεπεράσει τις 700 την ημέρα!

Πραγματικά, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μέσα στην κρίση της πανδημίας «είδαν» την ευκαιρία για δουλειά και προσφορά, κινητοποιώντας και άλλους συνανθρώπους μας! Τέτοιες δράσεις αξίζουν προβολής.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ