Εφημερίδα Κοινωνική

Τσίπρας: Αυτό που γίνεται στον Έβρο δεν είναι εισβολή – Να σοβαρευτεί η κυβέρνηση – Να συγκληθεί συμβούλιο αρχηγών

Τσίπρας: Αυτό που γίνεται στον Έβρο δεν είναι εισβολή – Να σοβαρευτεί η κυβέρνηση – Να συγκληθεί συμβούλιο αρχηγών
03 Μαρτίου 2020

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη διαχείρισή της στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Ο κ. Τσίπρας, ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ενώ επεσήμανε πως αυτό που συμβαίνει στον Έβρο με τη μαζική απόπειρα να περάσουν μετανάστες από τα σύνορα, δεν συνιστά εισβολή.

Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως ορθώς η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα, ενώ ζήτησε να διαμορφωθεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, τονίζοντας: «Από τη στιγμή που υπάρχει μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε η τωρινή κυβέρνηση. Και εμείς κλείσαμε τα σύνορα. Το 2015 μπήκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά ακριβώς γιατί είχαμε κλείσει αποτελεσματικά τα σύνορα στον Έβρο, χωρίς να δημιουργούμε μισαλλοδοξία. (…) Το κρίσιμο σήμερα δεν είναι να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας αλλά να συνειδητοποιήσουμε πως βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή από την πλευρά της Τουρκίας. Και όταν έχουμε μια τέτοια απειλή να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αμέσως μετά τις εκλογές αποδυνάμωσε τις δυνάμεις ασφαλείας στο νομό Έβρο: «Πρώτα απ όλα έχουμε μια Τουρκία που αυξάνει την προκλητικότητά της συνολικά, όχι μόνο με τις ροές. Με την τουρκολιβυκή συμφωνία, με την παρουσία του ερευνητικού στα ελληνικά ύδατα. Η κατάσταση των τελευταίων ημερών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε ουσιαστική στήριξη από την ΕΕ. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Το πρόβλημα δεν είναι τα χερσαία σύνορα. Και το Μάιο του 2019, η κ. Γεροβασίλη είχε βρεθεί στον Έβρο και είχε ανακοινώσει την δημιουργία πλωτού σώματος συνοριοφυλακής στον Έβρο. Και ο κ. Χρυσοχοΐδης λίγες ημέρες μετά τις εκλογές πήρε 80 συνοριοφύλακες από τον Έβρο για να φυλάνε τα Εξάρχεια. Το μεγάλο και το δύσκολο μέτωπο για τη χώρα είναι στα νησιά μας. Βεβαίως και υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Αλλά όταν κινδυνεύει η ζωή κάποιου, οφείλεις βάσει του διεθνούς δικαίου να τον διασώσεις».

Διαχώρισε τη θέση του από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που ζητεί το άνοιγμα των συνόρων, υποστηρίζοντας: «Οι νέοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν. Αλλά εμείς που διαχειριζόμαστε αυτές τις καταστάσεις με βάση τις αξίες μας οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ασφάλεια».

Επιπρόσθετα τόνισε πως με τις κινήσεις της η κυβέρνηση έχει ταυτιστεί με τους «σκληρούς της Ευρώπης»: «Σωστά κλείσαμε τα σύνορα, αυτονόητο ήταν αυτό που έγινε. Αλλά δεν πρέπει να στήνεις επικοινωνιακές φιέστες με τους Ευρωπαίους την ώρα που φταίνε. Ταυτιστήκαμε και εμείς με τους σκληρούς της Ευρώπης. Αυτοί που έκλειναν σε εμάς τα σύνορα. Αυτοί θέλουν η Ελλάδα να γίνει “μαύρο κουτί”. Το πρόβλημά μας είναι ότι εδώ και επτά μήνες η κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγική. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν γεωπολιτικό εκβιασμό τον οποίο όφειλε η κυβέρνηση να είχε προβλέψει και να αποτρέψει. Η κυβέρνηση αφήνει όλους τους μετανάστες στα νησιά γιατί δεν θέλουν οι τοπάρχες να πάρουν 100 – 200 πρόσφυγες στα χωριά τους. Χρειάζεται στρατηγική απέναντι σε έναν γεωπολιτικό κίνδυνο και να διεκδικήσουμε από τους ευρωπαίους συμμάχους».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν συγκαλεί συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει μια πολύ ακραία επιθετική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, δεν υιοθετώ τα περί εισβολής, γιατί η εισβολή είναι πόλεμος. Και πρέπει να νικήσεις τον αντίπαλο, που αντίπαλος σε αυτή την περίπτωση δεν είναι οι πρόσφυγες. Αν δεν θέλει να συγκαλέσει συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ας με έπαιρνε τηλέφωνο να ρωτήσει πως διαχειρίστηκα εγώ την κρίση. Και από πάνω μας κάνουν πλακίτσα για το που ήμουν την Καθαρά Δευτέρα; Είναι ανεύθυνα πράγματα αυτά. Απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακή πολιτική».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ