Εφημερίδα Κοινωνική

Μέτρα και στα πλοία -Σχέδιο περιορισμού των μετακινήσεων & συζητήσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας

 Breaking News

Μέτρα και στα πλοία -Σχέδιο περιορισμού των μετακινήσεων & συζητήσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας
19 Μαρτίου 2020

Σχέδιο για τον περιορισμό των μετακινήσεων του πληθυσμού και των ξένων ταξιδιωτών με την ακτοπλοΐα από και προς τα νησιά επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ειδικότερα, αξιολογεί τρία σενάρια για το πώς θα ρυθμίσει τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις ώστε οι έχοντες ανάγκη μετακίνησης από και προς τα ελληνικά νησιά να μπορούν να εξυπηρετούνται και ταυτόχρονα να γίνεται ομαλά ο εφοδιασμός των τοπικών αγορών με τρόφιμα και φάρμακα χωρίς να διακινδυνεύεται  η επιμόλυνση των κατοίκων.

Αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας κάποιου πυρήνα μολύνσεως σε ένα από τα μικρότερα κυρίως νησιά του Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, με ανεπαρκείς για την πρόκληση που συνιστά ο κορωνοϊός υποδομές υγειονομικής περίθαλψης.

Ετσι, την Τρίτη, στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αρμοδίων υπηρεσιών υπό την προεδρία του υπουργού με τη συμμετοχή και των διοικήσεων των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων.

Τρία σενάρια έπεσαν στο τραπέζι για το πώς μπορεί να ρυθμιστεί η απόφαση αυτή: Το πρώτο προβλέπει τη ναύλωση πλοίων από το Δημόσιο προκειμένου να τα δρομολογήσει με τη συχνότητα και στις γραμμές εκείνες που θα αποφασίσει. Το δεύτερο σενάριο αφορά την ανάληψη των λειτουργικών εξόδων των πλοίων που θα μείνουν στις γραμμές από το Δημόσιο. Τέλος, το τρίτο (και πιο ακραίο) σενάριο αφορά την προοπτική επίταξης των πλοίων. Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και να εφαρμοστούν άμεσα.

Η αξιολόγηση των επιβατών που θα μπορούν να ταξιδέψουν ως έχοντες επείγουσα ανάγκη αναμένεται να γίνεται κατά το ιταλικό μοντέλο, δηλαδή από το Λιμενικό και όχι βέβαια από τις εταιρείες.

Επιβάτες πάντως, επικοινώνησαν με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ζητώντας να ισχύσουν αυστηρά μέτρα και στα πλοία, όπως ο μειωμένος αριθμός επιβατών, αλλά και να περιοριστούν χώροι του πλοίου, ώστε να αποφεύγονται τα πολλά ” σούρτα -  φέρτα” των επιβατών.  Επίσης, πρότειναν μετά από κάθε κύκλο ταξιδιού να απολυμαίνονται οι χώροι και να ληφθούν μέτρα για όσους ξαπλώνουν στους καναπέδες ή στριμώχνονται στις αεροπορικές θέσεις.

Συναντήσεις

Εν τω μεταξύ, με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν. κ. Μανώλη Τσικαλάκη συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκης.

Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που συνδέονται με τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει στη ναυτιλία ο Κορωνοιός COVID19, ενώ ο κ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Τσικαλάκη για τα μέτρα που λαμβάνει τόσο η κυβέρνηση, όσο και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον περιορισμό του φαινομένου της διασποράς του ιού.

Επίσης συζητήθηκε και το θέμα της πιθανής εφαρμογής μέτρων περιορισμού της κίνησης με τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε προς τον κ. Τσικαλάκη, ο οποίος πέραν της ΠΕΠΕΝ εκπροσωπεί  και άλλα οκτώ ναυτεργατικά σωματεία της δύναμης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ότι όποια μέτρα και αν ληφθούν θα λαμβάνουν υπόψη τους τόσο την ασφάλεια των ναυτικών, όσο και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Εξάλλου, ο κ. Πλακιωτάκης αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Ε.Ν. κ. Αντώνη Νταλακογιώργο.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πτώση της επιβατικής κίνησης στα δρομολόγια των πλοίων, τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ακτοπλοΐα τις τελευταίες ημέρες είναι εξαιρετικά ζοφερή.

Όπως αναφέρουν, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, από τις οποίες περιμένουν τις επόμενες ημέρες προτάσεις για τα δρομολόγια που πρέπει να συνεχιστούν και για εκείνα που πρέπει να ανασταλούν.

Στελέχη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) τονίζουν ότι η χρονική περίοδος Μαρτίου – Μαΐου αντιπροσωπεύει το 20% της ετήσιας επιβατικής κίνησης.

Όπως αναφέρουν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η έναρξη δρομολογίων των ταχυπλόων σκαφών, η οποία ξεκινάει παραδοσιακά τον Απρίλιο λίγο πριν από τις διακοπές του Πάσχα, θα μετατεθεί πιθανότατα τον Ιούνιο.

Η ελπίδα των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι να έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση έως τότε, προκειμένου να μη χαθεί η περίοδος Ιουνίου – Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιείται το 60% της επιβατικής κίνησης όλου του έτους.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ