Εφημερίδα Κοινωνική

Μητσοτάκης στο CNN: «Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας – Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι νεκρή με ευθύνη της Άγκυρας»

 Breaking News

Μητσοτάκης στο CNN: «Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας – Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι νεκρή με ευθύνη της Άγκυρας»
06 Μαρτίου 2020

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι νεκρή γιατί η Τουρκία την παραβίασε κατάφωρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN.

Αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ένα μεταναστευτικό ή προσφυγικό πρόβλημα αλλά μία απόπειρα της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως γεωπολιτικά πιόνια για να προσωθήσει τα δικά της συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσοι φτάνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν είναι από την Συρία ή την επαρχία Ινλτίμπ, αλλά οι περισσότεροι μένουν πολύ καιρό στην Τουρκία και μιλούν άπταιστα τουρκικά.

Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατέψουμε τα σύνορά μας

«Η Ελλάδα κάνει ότι θα έκανε κάθε κυρίαρχο κράτος για να προστατέψει τα σύνορα της από παράνομες εισόδους. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αυξανόμενη ένταση των τελευταίων ωρών, με «απόπειρες να πυρπολήσουν το φράχτη που έχουμε», τα χημικά και τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες.

«Έχουμε κάθε δικαίωμα να προστατέψουμε τα σύνορά μας. Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτή την κρίση. Δεν είμαστε εμείς που παροτρύνουμε τους ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα παράνομα» απάντησε ο πρωθυπουργός στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η ένταση στα σύνορα προκαλείται από την πλευρά της Ελλάδας. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε υπερβολική χρήση βίας.

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι νεκρή

Σε ερώτηση για την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Συμφωνία είναι νεκρή γιατί η τουρκιά αποφάσισε να παραβιάσει εντελώς τη συμφωνία εξαιτίας όσων έγιναν στη Συρία. Η τουρκιά έχει υποχρέωση να σταματά του ανθρώπους από το να φτάνουν στα σύνορα και να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τους διακινητές αποτρέποντας την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς λέει η συμφωνία και η Τουρκία πράττει ακριβώς το αντίθετο. Συστηματικά βοηθούν ανθρώπους, στην ξηρά και τη θάλασσα, να περάσουν στην Ελλάδα».

«Από την άλλη πλευρά, έχω δημοσίως αναγνωρίσει ότι η Τουρκία σηκώνει ένα μεγάλο βάρος, φιλοξενώντας εκατομμύρια πρόσφυγες. Και είμαι πρόθυμος να βοηθήσω την Τουρκία, αλλά αυτό δεν θα γίνει υπό το κράτος του εκβιασμού,. Η ΕΕ δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό.»


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ