Εφημερίδα Κοινωνική

Κορωνοϊός: Η ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους

 Breaking News

Κορωνοϊός: Η ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους
30 Μαρτίου 2020

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας ανακοινώνουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνιε Γεωργιάδηε και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

 

 

Όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας:

Α. Για τους εργαζόμενους

1. Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους το επίδομα των 800 ευρώ. Συνολικά μπορούν να το λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

2. Για όσους εργαζομένους τίθενται σε προσωρινή αναστολή εργασίας, η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με οφειλές.

3. Παράλληλα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους επί του ονομαστικού τους μισθού για 45 μέρες στους εργαζόμενους αυτούς. Επιπλέον τούς παρέχεται, μεταξύ άλλων, αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών τους προς την εφορία για τέσσερις μήνες, αλλά και δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Σε αυτά τα μέτρα εντάσσονται όλοι οι μισθωτοί σε σχέση εργασίας αορίστου η ορισμένου χρόνου, με πλήρη η μερική η εκ περιτροπής απασχόληση.

Β. Για τις επιχειρήσεις,

Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία και τη διαφύλαξη των θέσεων απασχόλησης. Καλύπτονται έτσι περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% των νομικών προσώπων.

Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται είναι ελάχιστες αφού καλύπτονται από τις ευνοϊκές προβλέψεις πολιτείας το 86% των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας.

Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που εντάσσονται, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

- αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία, για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία μηνός Απριλίου

- έκπτωση 25% εάν επιλέξουν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις οφειλές

- εάν οι πληρωτέες το μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Γ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το νέο πλαίσιο καλύπτει και 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξάρτητου Νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου 4 θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστροφής προκαταβολής για την περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων ύψους 1 δισ. για την άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων που είναι συνολικώς ή μερικώς επιστρεπτέα προς το κράτος . Η επιχορήγηση γίνεται απευθείας μέσω του TAXIS NET. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το σχήμα αυτό θα πρέπει να εγγραφούν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από 2 έως 10 Απριλίου. Το σχήμα αυτό έχει ως βασική στόχευση την στήριξη των επιχειρήσεων για να στηρίξουν την απασχόληση. Οι επιχειρήσεις καταλαμβάνονται από απαγόρευση απολύσεων από σήμερα

- Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους. Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται θα πρέπει να το καταβάλουν στην προθεσμία που προβλέπει ο νόμος. Το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί για το διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εργαζομένου καταβάλλεται από το κράτος

- 108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥκαι την ΓΓΠΠ θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση «εκτιμούμε μέχρι τις 10 Απριλίου»

- Οι τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων όπως αυτές οι κατηγορίες παρουσιάζονται στην ολοκληρωμένη μορφή τους σήμερα.

- Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα. Διατίθενται άμεσα από το ΥΠΟΙΚ προς το υπ. Αγοτικής Ανάπτυξης αρχικά 150 εκατ. ευρώ για να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα. Θα αξιοποιηθούν με μέγιστη ευελιξία κοινοτικοί πόροι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

- Προβλέπεται συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του ΥΠΟΙΚ πυ έχει δημιουργηθεί για τις συνέπειες από τον κορωνοϊό ύψους 5 δισ. ευρώ. Οι αναστολές φορολογικών δηλώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ. Η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ανέρχεται σε 1,4 δισ.ευρώ. Αυτή η επιβάρυνση μαζί με τις πρόσθετες δαπανές για την υγεία, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την ενίσχυση προυπολογισμού για καταβολή δώρου Πάσχα και την έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων φτάνουν στα 6,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ, πολύ μεγαλύερο ποσοστό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουν ενίσχυση του παραγωγικού ιστού μέσω ΕΣΠΑ

«Η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική αλλά θα είναι παροδική γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι οικονομική» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ