Εφημερίδα Κοινωνική

Καταργεί την Δημόσια Αρχή Λιμένων ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 Breaking News

Καταργεί την Δημόσια Αρχή Λιμένων ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
17 Μαρτίου 2020

Με μία αιφνιδιαστική τροπολογία της τελευταίας στιγμής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης κατήργησε την Δημόσια Αρχή Λιμένων. Ακολουθεί το “σκεπτικό” του Υπουργού από την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου :«ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Τώρα έρχομαι σε μια ρύθμιση, την οποία και ως τομεάρχης της Ν.Δ. είχα εισηγηθεί και προεκλογικά είχα δεσμευτεί και αφορά την κατάργηση της Δημόσιας Αρχής Λιμένων. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ποτέ δεν καταλάβαμε, ούτε τους στόχους, ούτε τον σκοπό της ιδρύσεως του. Η δημόσια Αρχή Λιμένων ιδρύθηκε το 2016 από τον πρώην Υπουργό τον κ. Δρίτσα και σκοπό είχε να παρακολουθεί τις συμβάσεις παραχώρησης στο λιμάνι του Πειραιά. Είχε ιδρυθεί και αντίστοιχη δημόσια αρχή στη Θεσσαλονίκη, όμως ποτέ δεν καταλάβαμε ούτε τον λόγο της δημιουργίας ούτε βεβαίως το αντικείμενο της, αφού οι περισσότερες αρμοδιότητες της επικαλύπτονταν από τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, τη Γενική Γραμματεία Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.

Ο απώτερος σκοπός ήταν η δημιουργία κάθε είδους κωλύματος στην ομαλή πορεία των ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων της χώρας μας. Από το έργο της μέχρι σήμερα δικαιωθήκαμε, διότι πραγματικά η μόνη αρμοδιότητα με την οποία ασχολήθηκε η Δημόσια Αρχή Λιμένων ήταν η αρμοδιότητα των ναυαγίων. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις έδρασε και πέραν των ορίων της αρμοδιότητάς της.

Η κυβέρνηση είναι σταθερή στη θέση της για ένα δημόσιο που θα λειτουργεί με σαφές, ενισχυμένο και διαφανές πλαίσιο εποπτείας, του κάθε ιδιωτικού φορέα, εθνικού και διεθνούς, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Πρόθεσή μας είναι η ένταξη των ιδιαίτερων πράγματι εποπτικών δράσεων των παραχωρούμενων λιμένων σε ειδική δομή της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικών Υποδομών και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου.»

Σύμφωνα, πάντως με τον Διοικητή της ΔΑΛ, κ. Δημοσένη Μπακόπουλο, κανείς από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας δεν έχει συναντηθεί με τον ίδιο ενώ για την κατάργηση της Αρχής δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ