Εφημερίδα Κοινωνική

Είμαστε σε «πόλεμο» με τον κορωνοϊό -Σημαντικές συμβουλές, αλήθειες… και στοιχεία από Διευθυντή της ΜΕΘ του ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

 Breaking News

Είμαστε σε «πόλεμο» με τον κορωνοϊό -Σημαντικές συμβουλές, αλήθειες… και στοιχεία από Διευθυντή της ΜΕΘ του ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
16 Μαρτίου 2020

Ο γιατρός, διευθυντής της ΜΕΘ του Τζάνειου κο Αθανάσιος Πρεκατές, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβουλεύει τον κόσμο για την έκτακτη κατάσταση, δίνοντας στοιχεία.

Διαβάστε αναλυτικά τι γράφει:

«Είμαι γιατρός και είμαι διευθυντής στη ΜΕΘ Τζανείου. Νομίζω ότι μπορώ να πω δυο λόγια με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο, στηριζόμενος σε βιβλιογραφικά δεδομένα από περιοδικά διεθνούς φήμης πλήρους αναγνωρισμένα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1Η: ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟΣ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ;

Ναι. Γιατί; Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός, πολύ περισσότερο της κοινής γρίπης. Έχει περίοδο επωάσεως συνήθως ως 7 ημέρες, με μέσο όρο τις 4 ημέρες (NEJM 2020 FEB), αλλά μερικοί αναφέρουν και τις 14 ημέρες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2Η: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΠΩΑΣΕΩΣ;

Σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να μεταδίδει χωρίς να έχει συμπτώματα και επειδή είναι πολύ μεταδοτικός διασπείρεται γρήγορα χωρίς να το καταλάβουμε δηλαδή ο ασθενής μπορεί να μεταδίδει τον ιό μέχρι 2 βδομάδες, δηλαδή να τον έχει μέσα του και να μην έχει συμπτώματα. Εκεί έγκειται όλη η πρόληψη, γι΄ αυτό όλοι το φωνάζουν, ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΜΗΝ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΕΞΩ. Ο καθένας μπορεί να πει ΕΓΩ θα βγω και αν πεθάνω οκ; Ναι αλλά δεν είναι έτσι. Εσύ αν θέλεις να πεθάνεις οκ, αλλά θα έχει μεταδώσεις τον ιό σε πολλούς άλλους και οι ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ. Δυνητικά μπορεί όλοι να έχουμε τον ιό κι να τον μεταδίδουμε, ΓΙ” ΑΥΤΟ ΟΧΙ ΕΠΑΦΕΣ, αν είναι δυνατόν ελαχιστότατες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3Η: ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ, ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ;

ΟΧΙ. Γιατί τα στατιστικά δεδομένα των κατωτέρω είναι από την Κίνα κι έχουν δημοσιευτεί σε εγκυρότατα ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά. Α.Η ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΕΙΝΑΙ 7-18 ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (Li 2019,), Η ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΕΙΝΑΙ 1.4%, ΔΗΛ αναλογικά θα πεθάνουν 1400 ΑΝΑ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (ΝΕJM FEB 2020). ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ, H ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ. ΓΙΑΤΙ; ΠΧ. ΑΝΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ 50.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ 1.4 x 500 = 700 ΑΤΟΜΑ από τον ΚΟΡΟΝΟΙΟ, ενώ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΟ ΠΟΛΥ 9 ΑΤΟΜΑ! Δηλαδή στις Ελληνικές ΜΕΘ που πεθαίνουν ΑΠΟ ΓΡΙΠΗ κάθε χρόνο κατά μ.ο. περίπου από 100-200 άτομα, δηλαδή καταλαβαίνετε πόσο αντιστοιχεί σε ΚΟΡΟΝΟΪΟ. Επειδή σε αυτά τα άτομα τα περισσότερα αν όχι όλα θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ και επειδή η θνητότητα στη ΜΕΘ αυτών των ασθενών με τον κορωνοϊό είναι περίπου 22% στην Κίνα (Guan nejm 2020 FEB). Αν ίσχυαν τα ανωτέρων νούμερα ίσως θα χρειαστούν για την Ελλάδα γύρω στις 3.150 κλίνες στις ΜΕΘ! Όπως καταλαβαίνετε εξωπραγματικά νούμερα για να αντέξει το σύστημα υγείας!

ΕΡΩΤΗΣΗ 4Η: ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ;

Γενικά από 1 ώς 3 μέτρα. Σπάνια και ως 4. Γι’ αυτό καλοί μου άνθρωποι μείνετε μέσα στο σπίτι. Μην πηγαίνετε στα νοσοκομεία με την παραμικρή ενόχληση. Αν έχετε βήχα ή πυρετό πάρτε τον ΕΟΔΥ ή τον γιατρό σας. Συνήθως θα σας πει να ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

«Έχουμε έναν πόλεμο. Δεν θέλω να σας τρομοκρατήσω αλλά να σας ενημερώσω. Αυτά είναι στοιχεία στηριζόμενα σε σοβαρότατες επιστημονικές μελέτες από την Κίνα. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μέγας αυτός στρατηλάτης νικούσε στις μάχες γιατί μάθαινε πολύ καλά τον εχθρό, τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματά του. Επομένως, όσο καλύτερα γνωρίσουμε τον εχθρό, τον κορωνοϊό, τόσο λιγότεροι θα πεθάνουν. Εύχομαι το καλύτερο για την χώρα μας. Βοηθήστε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων. Βοηθήστε τον εαυτό σας! Ελπίζω οι παραπάνω αριθμοί να μην ισχύσουν για τη χώρα μας. ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ!».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ