Εφημερίδα Κοινωνική

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Αντίθετος με τα «κλειστά κέντρα κράτησης»

 Breaking News

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Αντίθετος με τα «κλειστά κέντρα κράτησης»
04 Μαρτίου 2020

Σε ψήφισμά του ο ΔΣΠ και ο πρόεδρος Γ. Σταματογιάννης, αναφέρουν:

«Ο ΔΣΠ είναι διαχρονικά αντίθετος με την Αστυνομική βία και την κρατική καταστολή, όπως και με κάθε μορφή βίας, απ” όπου κι αν προέρχεται. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με αυθαίρετες ενέργειες και μονομερείς αποφάσεις, οι οποίες μάλιστα επιχειρείται να επιβληθούν με τη βία σε βάρος των πολιτών που αγωνιούν για τον τόπο και το μέλλον τους. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, που χρόνια τώρα ταλανίζει τη Χώρα, με σπασμωδικές ενέργειες, χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και της ενδοχώρας.

Ο ΔΣΠ είναι επίσης διαχρονικά αντίθετος με τα «κλειστά κέντρα κράτησης» ή τα κέντρα κράτησης των μεταναστών και προσφύγων σε άγονα νησιά, κέντρα που είναι αντίθετα σε κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος και Κράτους Δικαίου.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η βία φέρνει βία και ότι η Ανατολική Μεσόγειος λόγω γεωπολιτικών συνθηκών έχει υπάρξει από το παρελθόν πεδίο πληθυσμιακών μετακινήσεων, γεγονός που δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον εκτός αν ακολουθηθούν πολιτικές ειρήνευσης και σταματήσουν οι πόλεμοι που εξωθούν ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα ΜΑΤ και γενικά οι δυνάμεις καταστολής στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, η εν κρυπτώ μεταφορά και νυχτερινή απόβαση στα νησιά και η ρίψη χημικών και δακρυγόνων κατά των κατοίκων, σαν να επρόκειτο για δυνάμεις κατοχής, δεν συνάδουν με μια Πολιτεία, η οποία οφείλει να σέβεται και προστατεύει τους πολίτες της και όχι να στρέφεται εναντίον της.

Ζητάμε την άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης στα υφιστάμενα κέντρα με άμεση αποσυμφόρησή τους και τον άμεσο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, αλλά και της ενδοχώρας που είναι αναγκαίο να δεχθούν να σηκώσουν το βάρος του προσφυγικού που τους αναλογεί στη βάση του σεβασμού του νομικού μας πολιτισμού του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και των ανθρωπίνων αξιών.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ