
Πάνε μόλις μερικές εβδομάδες από τότε που η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ έφερε στο «φως» της δημοσιότητας τα «μπλεξίματα» των ναυτικών πρακτόρων με τον ΟΛΠ και τα δυσβάσταχτα τέλη που τους φορτώνονται ακόμα και για πλοία που είναι ανενεργά και έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα και επιβλαβή. Τα δημοσιεύματά μας «ταρακούνησαν» και ενόχλησαν κόσμο.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ έχει στα χέρια της νέα στοιχεία!
Αποκαλύπτουμε τιμολόγια που εστάλησαν σε ναυτικό πράκτορα, στον οποίο καταλογίζονται τέλη πρυμνοδέτησης σε ιδιωτικό ναυπηγείο σε πλοίο όχι μόνο που βούλιαξε αλλά και ανελκύθηκε από το βυθό της θάλασσας. Πρόκειται για το πλοίο «ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΣ» το οποίο, σύμφωνα με τη ΔΑΛ (Δημόσια Αρχή Λιμένων), «βγήκε» από το λιμάνι στις 9/10/2019, στα πλαίσια του μεγάλου προγράμματος ανέλκυσης ναυαγίων και επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων που διενεργεί η Αρχή στο χώρο ευθύνης του ΟΛΠ, όπως προέκυψε από τη σύμβαση παραχώρησης. Η «ιστορία» πίσω από αυτό το πλοίο είναι μεγάλη. Αρκεί να ξέρετε πως το 2000 κατέπλευσε από το Λιμάνι του Λαυρίου για άλλη κατεύθυνση και τελικά έμεινε έξω από τα Αμπελάκια Σαλαμίνας. Τα χρόνια περνούσαν και ο «ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΣ» έμενε εκεί. Τον Μάρτιο 2010 η γνωμοδοτική επιτροπή ΟΛΠ ΑΕ το χαρακτήρισε ως«ημιβυθισμένο ναυάγιο». Το 2016 ο ΟΛΠ κάνει διαγωνισμό για την εκποίησή του, όμως προφανώς βγαίνει άγονος. Τελικά, φαγωμένο από τη θάλασσα φεύγει από τη Σαλαμίνα μόλις τον περασμένο Οκτώβρη,σύμφωνα με τη ΔΑΛ, με ανάδοχο έργου την εταιρεία Ηφαιστος Scrap IKE. Τα πράγματα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι φαίνονται σωστά μέχρι εδώ. Όμως, τέσσερις μήνες ΜΕΤΑ την ανέλκυση, τον Ιανουάριο, η ΟΛΠ ΑΕ τιμολόγησε «τέλη πρυμνοδέτησης» ενός ναυαγίου που δεν υπάρχει πια!
Μάλιστα, υπάρχει ποσό που καταλογίζεται στον ναυτικό πράκτορα για τον μήνα Οκτώβριο αλλά και για τον Νοέμβριο. Το ενημερωτικό σημείωμα – τιμολόγιο, επίσης, αναφέρει ότι το ποσό αν δεν πληρωθεί, θα αναγκάσει την εταιρεία να προβεί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατάσχεση, Τειρεσία κ.ο.κ.).
Είναι θέμα ελέγχου!
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ για να μάθει περισσότερα για αυτή την υπόθεση επικοινώνησε με τον Διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένων κ. Δημοσθένη Μπακόπουλο. Ο ίδιος, όχι μόνο μας επιβεβαίωσε τα παραπάνω αλλά προσέθεσε ότι μετά από πολλές αυτοψίες που είχε κάνει στην περιοχή της Σαλαμίνας, το μόνο που σηματοδοτούσε ότι ο «ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΣ» ήταν στην περιοχή από το Δεκέμβρη του 2017, (υπάρχει και σχετική φωτογραφία) ήταν το πολύ ψηλό κατάρτι του, που ήταν και το μόνο που δεν είχε βυθιστεί. «Αντί να χρεώνουν τέλη πρυμνοδέτησης σε πλοίο που είχε βουλιάξει έπρεπε να ζητούν τέλη ναυαγίου, που ήταν πολύ περισσότερα» μας είπε αρχικά, ενώ τόνισε πως είναι αδιανόητο να στέλνουν τιμολόγια που αφορούν χρονικό διάστημα που ένα καράβι δεν υπάρχει στο λιμάνι. Μας είπε πως το ποσό που ζητούν από τον πράκτορα για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο είναι κοντά στα 800 ευρώ. «Ο έλεγχος στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερος.
Οι υπηρεσίες του θα έπρεπε να γνωρίζουν τι μπαίνει και τι βγαίνει, ειδικά τώρα που ιδιοκτήτης του είναι μεγάλη εταιρεία και όχι το ελληνικό δημόσιο. Φαίνεται όμως ότι κληρονομήθηκαν όλα τα στρεβλά του»,πρόσθεσε. Όσο για το αν το περιστατικό αυτό μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτούς που θέλουν να κλείσει η Αρχή, ο κ. Μπακόπουλος μας είπε: «Ξεκάθαρα. Είναι να αναρωτιέσαι τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχε και η ΔΑΛ να το παλεύει ακόμα και να αναδεικνύει τέτοιες καταστάσεις!». Να σημειωθεί, ότι η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ στα πλαίσια του ρεπορτάζ, επικοινώνησε και με την εταιρεία – ανάδοχο που ανέλαβε την απομάκρυνση του εν λόγω πλοίου για να πληροφορηθεί για τα χρονοδιαγράμματα και τη διαδικασία. Τι γίνεται δηλαδή από την ώρα που ένα πλοίο απομακρύνεται από το λιμάνι και πως ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Αναμένουμε απαντήσεις…
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΡΩΤΑ:
1) Με ποιο κριτήριο ο ΟΛΠ έστειλε χρεωστικά τιμολόγια για πλοίο που είχε βγει ήδη από το λιμάνι;
2) Ποιος κάνει τον έλεγχο;
3) Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε ώστε να ενημερωθούν οι αρχές;
4) Πόσα είναι τα ανείσπρακτα τέλη ναυαγίων;