Εφημερίδα Κοινωνική

«Πάνω από όλα ψυχραιμία»

«Πάνω από όλα ψυχραιμία»
27 Φεβρουαρίου 2020

*Του Κώστα Κατσαφάδου

Σίγουρα οι εξελίξεις στην υπόθεση του κορονοιού, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό σε κανέναν. Για αυτό και η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε ετοιμάσει πλάνα με όλα τα σενάρια. Αυτός είναι και ο λόγος που δημοσιοποιήσαμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ενεργοποιείται και θα εφαρμόζεται μόνο όποιο μέτρο χρειαστεί. Και αυτό θα αποφασίζεται πάντα με βάση τη γνώμη και την εισήγηση των ειδικών.   Άρα το σχέδιο θα εξελίσσεται ανάλογα με την κατάσταση την οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει  ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ψυχραιμία, όχι πανικός και φυσικά έγκυρη ενημέρωση, ώστε οι πολίτες να μην πέφτουν θύματα fake news ή κινδυνολογίας που έχει άλλα κίνητρα. Γι’ αυτό και γίνεται προσπάθεια να μιλούν ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι μπορούν να ενημερώσουν σοβαρά τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε επισήμως στο Υπουργείο Παιδείας από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα το πρώτο θετικό δείγμα. Για οτιδήποτε θα υπάρχει σοβαρή, έγκυρη και ειλικρινής ενημέρωση σε καθημερινή βάση. Μόνο έτσι και με την υπεύθυνη στάση όλων μπορεί να αποφευχθεί ο πανικός και να επικρατήσει ψυχραιμία.

Θα έλεγα ότι ιδιαίτερη μέριμνα έχει υπάρξει για την πόλη μας, καθώς στο λιμάνι του Πειραιά εδρεύει η COSCO στην οποία εργάζονται αρκετοί Κινέζοι. Η ίδια η εταιρεία, δείχνοντας τον απόλυτο επαγγελματισμό και τον σεβασμό της σε εργαζόμενους και πολίτες του Πειραιά, έχει πάρει με τη σειρά της και εκείνη συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία προβλέπονται από την διαδικασία τόσο των διεθνών οργανισμών υγείας όσο και των ελληνικών αρχών.

Όπως είναι γνωστό η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα να έχει μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία. Επιπλέον με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπονται επιπλέον δαπάνες του Υπουργείου Υγείας για την προμήθεια υγειονομικού υλικών αν και εφόσον αυτό χρειαστεί. Από εκεί και πέρα, για τους εμπλεκόμενους στον χώρο της Υγείας, αλλά και για το προσωπικό που ενδεχομένως να χρειαστεί να εμπλακεί τονίζουμε ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προμήθειες. Οι τυχόν ελλείψεις σε φαρμακεία υγειονομικού υλικού, όπως μάσκες, θα καλυφθούν σταδιακά.

Παράλληλα η ΠΝΠ προβλέπει λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

- Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου στη χώρα. Ο προσωρινός μερικός ή συνολικός περιορισμός, αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου. Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, άλλων περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού και ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

-Δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ. Αλλά και η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

-Δυνατότητα για απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

- Δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Πάνω από όλα όμως όπως επισήμανα στην αρχή του άρθρου μου απαιτείται ψυχραιμία και συνεργασία των πολιτών.

*Ο Κώστας Κατσαφάδος είναι βουλευτής ΝΔ στην Α Πειραιώς και νήσων


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ