Εφημερίδα Κοινωνική

«Κερδισμένοι εργαζόμενοι-συνταξιούχοι από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της ΝΔ» -Άρθρο του Κώστα Κατσαφάδου, βουλευτή ΝΔ Α Πειραιώς και Νήσων στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

 Breaking News

«Κερδισμένοι εργαζόμενοι-συνταξιούχοι από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της ΝΔ» -Άρθρο του Κώστα Κατσαφάδου, βουλευτή ΝΔ Α Πειραιώς και Νήσων στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
20 Φεβρουαρίου 2020

«Το ασφαλιστικό αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για μια ευνομούμενη κοινωνία και δημοκρατία. Και αυτό γιατί αποτελεί το θεμέλιο λίθο όχι για μια γενιά, αλλά για γενιές ολόκληρες. Για αυτό εκείνο που πρώτιστα πρέπει να διασφαλίζεται σε ένα νομοσχέδιο, που αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, είναι  η βιωσιμότητά του σε βάθος χρόνου, να διορθώνει αδικίες και κυρίως να εξασφαλίζει ότι και οι επόμενες γενιές θα πάρουν σύνταξη.

H νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που πραγματοποιεί η ΝΔ αγκαλιάζει όλους τους σημερινούς εργαζόμενους και ευνοεί αισθητά όλους τους αυριανούς συνταξιούχους της χώρας εφόσον έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου.

  • Η δομή του συστήματος υπολογισμού αναμένεται να παραμείνει ίδια αλλά ενισχύονται σημαντικά οι συντελεστές της ανταποδοτικής σύνταξης με στόχο να οδηγούν σε αναπλήρωση 37,31% για τα 35 χρόνια ασφάλισης (από 33,81% σήμερα), 50,5% για 40 έτη ασφάλισης (έναντι 42,80% σήμερα) και 51% για τα 42 χρόνια ασφάλισης (από 46,8% σήμερα).
  • Αυτό σημαίνει αύξηση άνω των 7 ποσοστιαίων μονάδων για την 40ετία και άνω των 6 ποσοστιαίων μονάδων για την 35ετία.

Η φιλοσοφία του νέου νόμου είναι διαφορετική από το νόμο Κατρούγκαλου διότι στόχος του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη για όσους έχουν εργαστεί περισσότερο και παράλληλα να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα των συντάξεων ώστε να διαμορφωθούν ταυτόχρονα ισχυρά κίνητρα παραμονής στο σύστημα για 35 και 40 χρόνια.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: Ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από το νέο ασφαλιστικό;

Πρώτα από όλα όλοι οι συνταξιούχοι. Μια και για πρώτη φορά μετά από δέκα ολόκληρα έρχεται ένας νόμος που δεν τους κόβει ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα με το νέο επαναυπολογισμό των συντάξεων οι άνθρωποι αυτοί θα δουν από τον Ιούνιο  αυξήσεις με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό. Στους σημαντικά ωφελημένους κατατάσσονται οι συνταξιούχοι που έχουν διανύσει ασφαλιστικό βίο 35-40 έτη , δεν επιβαρύνονται με προσωπική διαφορά και αποχώρησαν με συντάξιμες αποδοχές πάνω από 1500 ευρώ. Το κέρδος τους από τον επαναυπολογισμό της σύνταξης με βάση τους βελτιωμένους συντελεστές υπερβαίνει τα 100 ευρώ μηνιαίως και στην περίπτωση υψηλών συντάξιμων αποδοχών 3.500 ευρώ φτάνει τα 252 ευρώ. Μαζί με τα αναδρομικά 6 μηνών δικαιούνται να λάβουν από 600 έως 1763 ευρώ. Οριακές αυξήσεις μπορούν να περιμένουν και οι παλαιοί συνταξιούχοι με μηδενική η μικρή προσωπική διαφορά

2. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που δηλώνουν εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ. Με το νέο σύστημα εισφορών ελεύθερης επιλογής ανάμεσα στις έξι κατηγορίες που θεσπίστηκαν έχουν σημαντική ελάφρυνση καθώς αποδεσμεύεται η εισφορά από τα κέρδη τους. Επιπλέον το όφελος διπλασιάζεται λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήρωναν μέχρι σήμερα την κατώτατη εισφορά ύψους 185 ευρώ, πράγματι  επιβαρύνονται με 35 ευρώ μηνιαίως καθώς η κατώτατη υποχρεωτική εισφορά αυξάνεται στα 220 ευρώ. Η αλήθεια όμως είναι ότι και αυτοί δεν θα χάσουν μια και η όποια απώλεια καλύπτεται και με το παραπάνω με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Θετική είναι επίσης η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εισφορές είναι ακόμη χαμηλότερες κατά την πρώτη 5ετία επαγγελματικής δράσης, έκπτωση που δεν χαρακτηρίζεται πλέον ασφαλιστική οφειλή που πρέπει να επιστραφεί στο μέλλον, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.

 

3.Οι μισθωτοί με παράλληλη απασχόληση ως ελεύθεροι επαγγελματίες που απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς για το «μπλοκάκι» με την προϋπόθεση ότι καλύπτεται από τη μισθωτή απασχόληση η εισφορά των 252 ευρώ τον μήνα για σύνταξη και υγεία. Για να καλυφθεί η εισφορά πρέπει ο απασχολούμενος να λαμβάνει αμοιβή 930 ευρώ και πάνω. Διαφορετικά καταβάλλει τη διαφορά που υπολείπεται.  Με αυτόν τον τρόπο βάζουμε τέλος στον παραλογισμό που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πληρώνουν οι άνθρωποι αυτοί διπλά και τρίδιπλα ποσά σε ταμεία και σε εφορία.

 

4. Κερδισμένοι είναι και οι  δικαιούχοι επικουρικής των οποίων οι συντάξεις υπέστησαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016. Περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις από 5 έως 196 ευρώ , μεσοσταθμικά 99.5 ευρώ. Με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση για πρώτη φορά μπορούν να υπαχθούν επικουρικά στο δημόσιο επικουρικό και εφάπαξ και κλάδοι όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι γιατροί που ως σήμερα δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα.

 

5. Δίνουμε ανάσα και στους συνταξιούχους που θέλουν ή αναγκάζονται να εργαστούν μια και όλοι γνωρίζουμε ότι τα μνημόνια τους έκοψαν κατά πολύ τις συντάξιμες αποδοχές. Λέμε λοιπόν ότι η  σύνταξή τους θα περικόπτεται κατά 30% αντί κατά 60% που ισχύει σήμερα. Ειδικά, οι πολύτεκνοι και γεωργοί συνταξιούχοι προστατεύονται απόλυτα, καθώς θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους.

6.Οι διαδοχικώς ασφαλισμένοι. Απλοποίηση των διαδικασιών και ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης επιφυλάσσει το νέο ασφαλιστικό για τους εργαζόμενους οι οποίοι κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου άλλαξαν περισσότερους από δύο ασφαλιστικούς φορείς. Ιδιαίτερα διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις μειώνονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του: 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, έναντι 1.500 που ισχύει σήμερα και 300 ημέρες έναντι 500 που ισχύει σήμερα.

7.Οσοι λαμβάνουν εξω ιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απολύτου αναπηρίας ή επίδομα τυφλότητας θα εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των επιδομάτων τους.

8. Κυρίες και κύριοι, όλοι θυμόμαστε την τεράστια αδικία που είχε γίνει με τις συντάξεις χηρείας. Ερχόμαστε και καταργούμε το ηλικιακό κριτήριο των 52 ετών για τη χορήγησης στους χήρους και της χήρες του μερίσματος του Μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων.

9.Δίνεται η δυνατότητα να λάβει σύνταξη, εφόσον πληροί τις εξ ιδίου δικαιώματος προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ο γονέας ή σύζυγος ή αδελφός του ανάπηρου μέλους της οικογένειας, του οποίου η καταβολή της σύνταξης έχει ανασταλεί, λόγω της εργασίας του ανάπηρου μέλους.

10.Για πρώτη φορά, δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους. Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία απονομής της εν λόγω παροχής.

11.Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας από 75 ημέρες για το μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

12.Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει με ευαισθησία και σεβασμό τα άτομα με αναπηρία. Συστήνεται στον e-ΕΦΚΑ, η Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών για θέματα Α.Μ.Ε.Α., με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης, την εμπέδωση μίας νέας ανθρωποκεντρικής λειτουργίας αυτής, αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.

13.Λύνεται οριστικά το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί και τις μειωμένες εισφορές τους. Ξέρετε σε τι αναφέρομαι. Σε αυτό που κάνατε σπέκουλα με τα γνωστά fake news ότι δήθεν θα πληρώνουν κανονικά. Και εκεί ψέματα δηλαδή.  Η διάταξη που φέραμε αφορά εργαζόμενες μητέρες με έμμισθη σχέση εργασίας είτε αυτοαπασχολούμενες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε απασχολούμενες στον αγροτικό τομέα οι οποίες καταβάλλουν μειωμένες εισφορές κατά 50% για 12 μήνες μετά τη γέννηση το παιδιού.

14.Από την 1/6/2020 μειώνονται κατά 0.90% οι εισφορές για τους μισθωτούς.

Τέλος, ερχόμαστε με το νέο e-ΕΦΚΑ να δώσουμε λύση στο μεγάλο στο τεράστιο πρόβλημα που αφορά το χρόνο που απονέμονται οι συντάξεις. Ένα πρόβλημα που υπήρχε και πριν το ΣΥΡΙΖΑ, γιγαντώθηκε επί των ημερών σας και σήμερα σκοπεύουμε να το λύσουμε. Μέχρι σήμερα, για την απονομή της κύριας, της επικουρικής και του εφάπαξ ενός ασφαλισμένου, χρειάζονταν τρεις διαφορετικοί υπάλληλοι από τρεις διαφορετικούς φορείς. Μετά τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, δημιουργούνται ενιαίοι ασφαλιστικοί φάκελοι ώστε ένας μόνο υπάλληλος να απονέμει και τις τρεις συντάξεις, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα και την εξοικονόμηση χρόνου αλλά και πόρων».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ