Εφημερίδα Κοινωνική

Φόβος για ελλείψεις προϊόντων από τον κορωνοϊό – Τι «βλέπει» το ΕΒΕΠ -Συνιστά ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

 Breaking News

Φόβος για ελλείψεις προϊόντων από τον κορωνοϊό – Τι «βλέπει» το ΕΒΕΠ -Συνιστά ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ
26 Φεβρουαρίου 2020

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΠ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΟΡΟΝΑΙΟ» 

«Αρχή όλων η ψυχραιμία, γιατί ο πανικός δεν είναι ποτέ ο καλύτερος σύμβουλος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΒΕΠ, λίγη ώρα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας, τις πιθανές ελλείψεις στην αγορά, σε Ελλάδα και Ευρώπη, το ΕΒΕΠ, σημειώνει:

«Σίγουρα οι εικόνες από τα σούπερ μάρκετ της Ιταλίας είναι σοκαριστικές και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα αντικρίσουμε ανάλογες αντιδράσεις εδώ στην περίπτωση που θα εμφανιστούν κρούσματα, που ειλικρινά προσεύχομαι να το αποφύγουμε. Οι λοιμοξιολόγοι είναι σαφείς ως προς τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης και το υπουργείο Υγείας έχει προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Άλλωστε η πρόληψη είναι η καλύτερη άμυνα, σε αυτή τη περίπτωση, έναντι της καταστολής.

Η Ευρώπη τώρα οχυρώνεται απέναντι στον άμεσο κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών σε φάρμακα και εξοπλισμό προστασίας από τον κορωνοϊό, καθώς πολλές μονάδες παραγωγής έχουν έδρα την Κίνα. Σοβαρές ελλείψεις σε υλικά προστασίας από τον κορονοϊό, καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες παγκοσμίως, κάνοντας το έργο αντιμετώπισης της επιδημίας πιο δύσκολο, σε ότι αφορά τον περιορισμό της.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προς το παρόν ελλείψεις αφού οι βασικές εισαγωγές μας ύψους 4,1 δις ευρώ από τη Κίνα είναι ως επί το πλείστον Η/Υ, τηλεφωνικές συσκευές, κλιματιστικά, παιχνίδια και ελάσματα. Είναι γεγονός πως οι θαλάσσιες μεταφορές από Κίνα σε Ευρώπη έχουν μειωθεί δραστικά κατά 46%, ενώ όσα πλοία ταξιδεύουν από και προς τη Κίνα δεν ξεπερνούν το 70% σε πληρότητα TEUs. Αναφορικά με την Ιταλία, είναι αξιοσημείωτο πως το διμερές εμπόριο ξεπερνά τα 8,5 δις ευρώ, με τις εισαγωγές στα 4,8 δις και τις εξαγωγές μας στα 3,7 δις ευρώ.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι στέλνει σε χώρες που έχουν ανάγκη διαγνωστικά kit, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και ρόμπες. Ωστόσο, ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού ατομικής προστασίας. Αιτία η ζήτηση που είναι μέχρι και 100 φορές υψηλότερη από την κανονική και οι τιμές είναι μέχρι και 20 φορές υψηλότερες. Αυτά εκτός Ελλάδος. Εντός, όπως είπα χρειάζεται ψυχραιμία και σίγουρα όχι πανικός. Και θα το επαναλαμβάνω ότι οι αρχές έχουν προετοιμαστεί και αν παραστεί ανάγκη θα υπάρξει ενημέρωση του κοινού για τα μέτρα προστασίας τα οποία λίγο ως πολύ έχουν ήδη γίνει γνωστά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η χώρα έχει επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης και δεν συντρέχει λόγος πανικού. Τώρα όσον αφορά σε εισαγόμενα είδη είναι πιθανό να παρουσιαστεί κάποια αρρυθμία, καθώς πολλά προϊόντα είναι προέλευσης από τη Κίνα, όπου τα εργοστάσια έχουν σχεδόν σταματήσει τη παραγωγή, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προς ώρας εμφανείς επιπτώσεις για την Ελλάδα. Εάν όμως η «καραντίνα» στη παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα συνεχιστεί το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου στη Κίνα, τότε θα επηρεάσει έντονα το παγκόσμιο εμπόριο, όλους τους υπόλοιπους μήνες του έτους, Τις επιπτώσεις που μας αναλογούν με το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Κίνας να κυμαίνεται στα 5 δις ευρώ αναπόφευκτο θα υποστεί και η ελληνική οικονομία. Λόγω των δυσμενων προβλέψεων και υπό την επίδραση του πανικού οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά με απώλειες 1,2 τρις ευρώ μόνο στα Ασιατικά Χρηματιστήρια. Αντίστοιχα ο κορωνοϊός «χτύπησε» και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και άλλα χρηματιστήρια σε πολλές χώρες, με κάθετη πτώση του γενικού δείκτη, τη Δευτέρα που έκανε βουτιά 7,74% στις 823,5 μονάδες.

Είναι γεγονός πως το επόμενο δίμηνο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, τόσο στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, όσο και καθοριστικό για το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων σε εμπόριο, ναυτιλία και τουρισμό. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τον πανικό, αλλά απαιτείται να είμαστε όλοι σε εγρήγορση.»

«Η χώρα έχει επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης και δεν συντρέχει λόγος πανικού. Τώρα όσον αφορά σε εισαγόμενα είδη είναι πιθανό να παρουσιαστεί κάποια αρρυθμία, ιδίως σε είδη ατομικής προστασίας. Αιτία η ζήτηση που είναι μέχρι και 100 φορές υψηλότερη από την κανονική»


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ