Εφημερίδα Κοινωνική

Έναρξη Έτους «Αντώνη Σαμαράκη»

Έναρξη Έτους «Αντώνη Σαμαράκη»
27 Φεβρουαρίου 2020

Την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, εκδήλωση για την έναρξη των δράσεων του έτους «Αντώνη Σαμαράκη», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσία της Υπουργού, κ. Λίνας Μενδώνη.

Η εκδήλωση άνοιξε με τη Διευθύντρια του Ιδρύματος, κ. Καλή Κυπαρίσση, η οποία ζήτησε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να την αφιερώσει στη μνήμη της Κικής Δημουλά.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στην ανακήρυξη του έτους «Αντώνη Σαμαράκη», ως ελάχιστη τιμή στον σπουδαίο λογοτέχνη. Σχολιάζοντας το έργο του, εστίασε στην ορμή της νεανικής του διάθεσης, ως μορφή διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε εξουσία.

Εύγλωττος ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, στάθηκε στη συνεργασία του με τον τιμώμενο συγγραφέα για την ιδέα της Βουλής των Εφήβων.

2

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε συζήτηση με κατάθεση εμπειριών από τους: Σίσσυ Παπαθανασίου, Ζυράννα Ζατέλη, Περικλή Παγκράτη, Τηλέμαχο Χυτήρη, Γιάννη Ξανθούλη και Έλλη Στάη, η οποία έκανε και το συντονισμό.

Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Σίσσυ Παπαθανασίου, παρουσίασε συνοπτικά τη ζωή και το έργο του Αντώνη Σαμαράκη και αναφέρθηκε στις επικείμενες δράσεις στο πλαίσιο του έτους «Αντώνη Σαμαράκη».

Η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη αναφέρθηκε στον «καλό της Σαμαρείτη».

Ο κ. Περικλής Παγκράτης, Διευθυντής του περιοδικού Πόρφυρας, αναφέρθηκε σε ένα διήγημα-προάγγελο του Λάθους, του Αντώνη Σαμαράκη.

Ο πρώην Υπουργός και ποιητής, κ. Τηλέμαχος Χυτήρης κατέθεσε την προσωπική του άποψη για τον συγγραφέα, εστιάζοντας στον Άνθρωπο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου του, όπως τα βίωσε.

Ο μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, έκανε μια εκ βαθέων, βιωματική αφήγηση για τον Αντώνη Σαμαράκη, με τον ιδιαίτερα χιουμοριστικό και συνάμα συγκινητικό του τρόπο.

Ένας άλλος ρόλος-πρόκληση για την Έλλη Στάη, με την κατάθεση προσωπικών της βιωμάτων.

Μαθητές του Πρότυπου Γενικού Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Βασίλειο Μπακούρο, παρουσίασαν Το Ποτάμι, του Αντώνη Σαμαράκη, σε μια απόπειρα βιωματικής πρόσληψης της λογοτεχνίας, με τίτλο «Εικονικό βίωμα και σχολική λογοτεχνία: Αντώνης Σαμαράκης, Το ποτάμι».

Τέλος, ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, με την επιμέλεια της Επ. Καθηγήτριας, κ. Κλειώς Φανουράκη, παρουσίασε θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Το Λάθος ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο».

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι: Ελένη Σαμαράκη, Βλασία Παυλοπούλου, Σοφία Χηνιάδου, Άννα Παναγιωταρέα, Ντορέττα Αστέρη (από το ΙΕΠ), Εκπρόσωπος του πολιτιστικού τομέα του ΚΚΕ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, Ειρήνη Νταϊφά, Λόλα Νταϊφά, Νίκος Μουνδρέας, Εκπρόσωποι Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, Κατερίνα Χέλμη, και άνθρωποι των Γραμμάτων και του Πολιτισμού.

3

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ