Εφημερίδα Κοινωνική

Πολιτισμός: Το κρίσιμο σταυροδρόμι

Πολιτισμός: Το κρίσιμο σταυροδρόμι
14 Ιανουαρίου 2020

Γράφει η Ειρήνη Στ. Νταϊφά*

«Η πρόσφατη δεκαετία της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας, επηρέασε σημαντικά τόσο την παραγωγή Πολιτιστικού προϊόντος, όσο και τη σχέση των παιδιών και των νέων με τον Πολιτισμό. Η δημοσιοποίηση ερευνών που αναδεικνύουν τις επιλογές του συγκεκριμένου κοινού για τον Πολιτισμό, τι κερδίζει την προσοχή του, τι βρίσκει ενδιαφέρον και τι αδιάφορο, συνήθως καταλήγουν σε μη ενθαρρυντικά συμπεράσματα, γιατί ενώ υπάρχει ευρύτατη και πολυποίκιλη προσφορά, η πλειονότητα δεν ανταποκρίνεται και στέκει αδιάφορη μακριά. Ασφαλώς η οικονομική κρίση επηρέασε τον τρόπο ζωής και τις επιλογές όλων, δε μπορεί όμως να θεωρηθεί και ο μοναδικός παράγοντας που σηματοδοτεί το όποιο κενό μεταξύ Νεολαίας και Πολιτισμού. Ο κόσμος μας, άρα και οι Πολιτισμικές εκφάνσεις αλλάζουν και όλοι πρέπει να προσεγγίσουμε με ιδιαίτερη προσοχή αυτή την αλλαγή. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καινούργιο κεφάλαιο των υλικών και πνευματικών αξιών που οδηγούν σε μια νέα πραγματικότητα, σε ένα ψηφιακό μέλλον που εδραιώνεται και δημιουργεί διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και επαφής.

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι που θα ωθήσει ή θα απομακρύνει τους νέους από τον Πολιτισμικό παρελθόν, παρόν και μέλλον τους, σημαντικός θα είναι ο ρόλος των ίδιων των Δημιουργών, που εκτός από την προσωπική τους αναζήτηση πρέπει να βρουν διαύλους επικοινωνίας με τη νέα γενιά, αλλά και της Οικογένειας και των Εκπαιδευτικών που έχουν την ευθύνη, αλλά και την υποχρέωση να οδηγήσουν παιδιά, εφήβους και νέους σε μια σύγχρονη δημιουργική πραγματικότητα. Το εγχείρημα αναμφίβολα δύσκολο, αλλά μόνο αν πεισθεί η Νεολαία ότι ο Πολιτισμός δημιουργεί ένα περιβάλλον ελευθερίας και δημιουργικότητας, που μέσα από τη συμμετοχή και τις συνεργασίες θα την ωθήσει να αναζητήσει τους δικούς της κώδικες Πολιτιστικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης».

*Η Ειρήνη Στ. Νταϊφά είναι Εντεταλμένη Δημοτική Συμβούλος Πολιτισμού του Δ. Πειραιά και το παραπάνω απόσπασμα από το άρθρο της δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ART & ART MAGAZINE».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ