Εφημερίδα Κοινωνική

Ακτοπλοϊκή «τρικυμία» με έντονο παρασκήνιο! *του Απόστολου Καραμπερόπουλου

 Breaking News

Ακτοπλοϊκή «τρικυμία» με έντονο παρασκήνιο! *του Απόστολου Καραμπερόπουλου
21 Ιανουαρίου 2020

“Τρικυμία” στο χώρο της ακτοπλοΐας, προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη να εγκρίνει μεν τα δρομολόγια της Golden Star Ferries από Ηράκλειο για Κυκλάδες και την δρομολόγηση στη γραμμή Πει- ραιάς – Σαντορίνη του «Θάντερ» της Fast Ferries, αλλά με αλλαγές που δεν γίνονται όμως δεκτές από τις εταιρείες.

Αναλυτικότερα στην περίπτωση του «Θάντερ» ενώ ο υπουργός αρχικά δεν ενέ- κρινε την δρομολόγηση του πλοίου αν και νεοφερμένου στη χώρα μας, με το αι- τιολογικό ότι δεν υπάρχουν έκτακτες συγκοινωνιακές ανάγκες στη συνέχεια έδωσε το «ΟΚ» όμως εξαίρεσε από το δρομολόγιο τη Μυκονο. Έτσι το πλοίο αντί να «πιάνει» Θήρα-Νάξο-Μύκονο-Πειραιά και επιστροφή θα πηγαίνει Θήρα-Νάξος-Πειραιάς και επιστροφή. Με αυτή την απόφασή του όμως ο κ. Πλακιωτάκης καθιστά – όπως υποστηρίζεται από την εταιρεία – το δρομολο- γιο μη βιώσιμο.

Να σημειωθεί, ακόμη ότι δήμαρχοι Μυκόνου, Νάξου και Ανάφης τίθενται υπερ της δρομολογησης του «Θάντερ» σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της Fast Ferries, η οποία υποστηρίζει ακόμη ότι αυτός ο σχεδιασμός δημι- ουργεί τις προϋποθέσεις μιας ημερησίας εκδρομής από Σαντορίνη για Μύκονο και Νάξο, συμβάλλοντας έτσι και σε μία αποσυμφόρηση της Σαντορίνης. Για το γενικότερο θέμα των δρομολογίων, ακολούθησε και νέα ηχηρή παρέμβαση στο ΥΝΑΝΠ, αυτή τη φορά από τη Sea Jets που αντιδρά στην απόφαση δρομολόγησης του νεοφερμένου «Θάντερ».

Πάντως, η Sea Jets που αντιδρά στην δρομολόγηση του «Θάντερ» στο συγκεκριμένο δρομολόγιο έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή της προς τον Δήμαρχο της Ανάφης με την οποία του καταλογίζει τη δημιουργία ψεύτικου κλίματος.

Όλα τα παραπάνω έχουν «δυναμιτίσει» το κλίμα με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί «θολό» τοπίο, με ανακοινώσεις και επιχειρήματα που «γέρνουν» είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά. Πληροφορούμαι, ότι θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις ακτοπλοϊκών εταιρειών. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» και αυτό θα γίνει μόνο αν το υπουργείο προβεί σε αναλυτική ενημέρωση, αιτιολογώντας «ανοι- χτά» τις αποφάσεις του. Διαφορετικά, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε πολλές «ανατροπές» ενόψει θερινής περιόδου.

Σημειωτέον, ο κ. Πλακιωτάκης έχει ήδη ζητήσει από την διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών και το ΣΑΣ την καταγραφή των ανοικτών ζητημάτων, καθώς και την καταγραφή των νομοθετικών πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν, ώστε άμεσα να προωθηθούν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις με το προωθούμενο νομοσχέδιο.

 

*Ο Απόστολος Καραμπερόπουλος είναι εκδότης της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ