Εφημερίδα Κοινωνική

Στο ΣΚΑΜΝΙ έξι μέλη του ΠΥΣΔΕ για «παράβαση καθήκοντος κατά συρροή» στις κρίσεις Εκπαιδευτικών – Διευθυντών

 Breaking News

Στο ΣΚΑΜΝΙ έξι μέλη του ΠΥΣΔΕ για «παράβαση καθήκοντος κατά συρροή» στις κρίσεις Εκπαιδευτικών – Διευθυντών
10 Δεκεμβρίου 2019

H ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ πιστή στο δημοσιογραφικό της καθήκον για την ευρεία ενημέρωση του κοινού, χωρίς «αγκυλώσεις» και παρωπίδες αναδεικνύει σήμερα μια άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση, που έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης και αφορά στην επιλογή και τοποθέτηση Εκπαιδευτικών -  Διευθυντών σχολείων από το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (ΠΥΣΔΕ).

Στις 17 Μαρτίου του 2020 θα δικαστούν με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος κατά συρροή» έξι μέλη του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (ΠΥΣΔΕ). Πρόκειται για μια υπόθεση που τάραξε τα δημοσιογραφικά και εκπαιδευτικά «νερά» της περιοχής μας και έφερε στο προσκήνιο «μπαράζ» αποκαλύψεων και καταγγελιών για «επιλεκτικές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών».

Ακολούθησε παρέμβαση Εισαγγελέα, δόθηκαν νέα στοιχεία «φωτιά» από θιγόμενους εκπαιδευτικούς, κατατέθηκαν μηνύσεις προς πάσα κατεύθυνση, ενώ υπήρξε και πολιτική τοποθέτηση του τότε αρμόδιου υπουργού κ. Γαβρόγλου.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2017 έγιναν οι κρίσεις για την επιλογή και τοποθέτηση διευθυντών σχολείων με τριετή θητεία. Η επιλογή των υποψηφίων διευθυντών από τα συμβούλια επιλογής (ΠΥΣΔΕ) βασιζόταν σε δύο σκέλη:

1.Τη μοριοδότηση των υποψηφίων από τα τυπικά προσόντα.

2.Τη μοριοδότηση της συνέντευξης τους στο ΠΥΣΔΕ.

Τα αποτελέσματα και οι τελικοί πίνακες όμως, προκάλεσαν εκπλήξεις και αντιδράσεις που επικεντρώνονταν στην αξιοπιστία και τη νομιμότητα των αποφάσεων – κρίσεων ενώ οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί και μετέπειτα μηνυτές, «άδειαζαν» τον προϊστάμενο και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ, κάνοντας λόγο για «προσωπικές επιλογές».

Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται από τους ίδιους, “εκείνη η συνέντευξη των υποψηφίων χρησιμοποιήθηκε ως «ασανσέρ» για να πάρουν υψηλή βαθμολογία και να γίνουν διευθυντές οι… κολλητοί και ταυτόχρονα να πάρουν χαμηλή και να κοπούν από διευθυντές οι… μη αρεστοί υποψήφιοι”.

Υπήρξε βεβαίως αντίδραση από τα κατηγορούμενα μέλη του ΠΥΣΔΕ που υπό το «φως» των αποκαλύψεων, προχώρησαν σε μηνύσεις και προς τα ΜΜΕ (!) (και την εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ) για συκοφαντική δυσφήμηση (σημείωση: Την συγκεκριμένη μήνυση υπογράφουν 4 από τα 6 προαναφερθέντα μέλη, εκτός των αιρετών).Ένας από αυτούς που έχουν καταθέσει μήνυση, σύμφωνα με τους θιγόμενους εκπαιδευτικούς, είναι ενεργό μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστής.

Μάλιστα, μέσω της μήνυσης, τα υπογράφοντα μέλη του ΠΥΣΔΕ απαντούν στις καταγγελίες των εκπαιδευτικών, λέγοντας οι κάποιοι από αυτούς που εργάζονταν στην επαγγελματική εκπαίδευση, είχαν την επιλογή να καταθέσουν αίτηση για διευθυντική θέση σε κλάδο της γενικής εκπαίδευσης, αλλά δεν το έκαναν γιατί «επιθυμούσαν» συγκεκριμένη θέση σε συγκεκριμένο σχολείο. Από πλευράς όμως των θιγόμενων εκπαιδευτικών διευκρινίστηκε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει, βάσει νόμου! Είναι γνωστό σε όλους ότι για να τοποθετηθεί κάποιος διευθυντής από τη Γενική στην Επαγγελματική εκπαίδευση ή αντίστροφα, είναι απαραίτητη η προϋπόθεση να έχει τρία τουλάχιστον χρόνια υπηρεσίας στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί είχαν αποκλειστική υπηρεσία στην Επαγγελματική εκπαίδευση, άρα δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν θέση στη Γενική εκπαίδευση. Γι’ αυτή την απάντηση μάλιστα των μελών του ΠΥΣΔΕ, που καταγράφεται στο επίσημο έγγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει μήνυση από πλευράς θιγόμενων εκπαιδευτικών, για «ψευδή κατάθεση στις Αρχές».

Ακολούθησε νέα δικαστική διαμάχη ενώ το θέμα έλαβε διαστάσεις που αφορούν μέχρι και στην συγκρότηση του ΠΥΣΔΕ Πειραιά, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, “το ΠΥΣΔΕ  πάσχει» από την συγκρότησή του, με ευθύνη του τότε υπουργού παιδείας Κ. Γαβρόγλου, αφού δεν προηγήθηκε δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος συμμετοχής εκπαιδευτικών”. Όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες: «Από τα 6 μέλη του ΠΥΣΔΕ τα 5 ήταν συνδικαλιστές της παράταξης του ΣΥΝΕΚ που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση εκείνης της εποχής…». Οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παραπάνω στις καταγγελίες τους.

Όπως λένε: «…είναι χαρακτηριστικό γεγονός ότι στις κρίσεις του Πειραιά οι υποψήφιοι διευθυντές που ήταν και υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, αν και διέθεταν κατά πλειονότητα πολύ χαμηλή μοριοδότηση στα αντικειμενικά κριτήρια, έγιναν ΟΛΟΙ διευθυντές στη θέση άλλων συναδέλφων τους που διέθεταν πολύ περισσότερα μόρια και είχαν υψηλά προσόντα (μεταπτυχιακά, συγγραφές, παρουσία σε συνέδρια, πιστοποιήσεις κ.λπ.)».

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Μετά από όλα αυτά, η Εισαγγελία Πειραιά διέταξε αυτεπάγγελτη έρευνα ενώ πέντε υποψήφιοι διευθυντές του Πειραιά προσέφυγαν ταυτόχρονα στη Δικαιοσύνη (Δεκέμβριο 2017), υποβάλλοντας μήνυση στα μέλη του ΠΥΣΔΕ για «παράβαση καθήκοντος».

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα. Μετά λοιπόν από δύο χρόνια, αφού τελείωσε η προανακριτική διαδικασία, η Εισαγγελία Πειραιά αποφάσισε την παραπομπή και των 6 μελών του συμβουλίου επιλογής διευθυντών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Α’ Τριμελές του Πειραιά στις 17 Μάρτη του 2020 για να δικαστούν με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος κατά συρροή», όπως αναφέρεται και στο επίσημο έγγραφο. 

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των θιγόμενων εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα, ο κ.Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, έχει προχωρήσει σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εις βάρος δυο μελών του ΠΥΣΔΕ. Η πρώτη δίκη δεν έγινε λόγω απουσίας ενός από τους κατηγορουμένους και ορίστηκε νέα δικάσιμος για τον Ιούνιο του 2020.

Η δίκη «των έξι» του ΠΥΣΔΕ θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας, αλλά και ευρύτερα πολιτικό! Και αυτό διότι κλονίζεται ο ισχυρισμός ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν… «Αξιοκρατικές διαδικασίες στο Δημόσιο», δεδομένου μάλιστα ότι, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, ο ένας εκ των κατηγορουμένων είναι συνδικαλιστής και κομματικό στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ .

H ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ θα παρακολουθήσει στενά την δικαστική εξέλιξη υπόθεσης και τις απολογίες των κατηγορούμενων μελών του ΠΥΣΔΕ. Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις όποιες εξελίξεις.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ