Εφημερίδα Κοινωνική

Προϋπολογισμός ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ για το 2020: Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία – «Στοίχημα» για την πόλη η υλοποίηση μεγάλων έργων

 Breaking News

Προϋπολογισμός ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ για το 2020: Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία – «Στοίχημα» για την πόλη η υλοποίηση μεγάλων έργων
10 Δεκεμβρίου 2019

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης 2020 του Δήμου Πειραιά και του Προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων οικονομικού έτους 2020 του Δήμου Πειραιά».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι μια κορυφαία διαδικασία για τον Δήμο, επισημαίνοντας πως αποτελεί το βασικότερο εργαλείο διοίκησης, απαραίτητο για την καθημερινή λειτουργία αλλά και για την υλοποίηση του αναπτυξιακού οράματος του Δήμου.

Σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε διαβουλεύσεις, κατέγραψε τις ανάγκες και κατήρτισε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό, συμβατό με τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του Δήμου, αλλά ταυτόχρονα προσαρμοσμένο στο πλάνο ανάπτυξης που τέθηκε στην κρίση του Πειραϊκού λαού στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα καθώς ο προϋπολογισμός λαμβάνει πλέον έγκυρες εγκρίσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, λέγοντας ωστόσο πως εμπόδια για την υλοποίησή του, αποτελούν οι επί πολλά χρόνια μειούμενοι πόροι από την κεντρική διοίκηση, καθώς και η εξόφθαλμη- όπως τη χαρακτήρισε- υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου. Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε πως πρέπει να δοθούν λύσεις γι΄ αυτά τα ζητήματα, προκειμένου να λειτουργούν εύρυθμα οι Δήμοι.

Ο κ. Μώραλης ανέφερε στη συνέχεια πως αποτελεί «στοίχημα» για την πόλη η υλοποίηση των έργων της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, τονίζοντας πως μπαίνουν πλέον σε απόλυτη προτεραιότητα, σε συνδυασμό με τη «μάχη» της καθημερινότητας που αποτελεί σταθερό στόχο και υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος Πειραιά τόνισε επίσης ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που απασχολούν τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας. Στη συνέχεια επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να βελτιώνεται χρόνο με τον χρόνο στην υλοποίηση του προϋπολογισμού.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Πειραιά πρόσθεσε: «Στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται όλες οι πηγές χρηματοδότησης και τα διαθέσιμα του Δήμου από ίδια έσοδα, τακτικά και έκτακτα. Υπολογίσαμε τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες του Δήμου και προχωρήσαμε στις δικές μας παρεμβάσεις, καθώς το όραμά μας για ανάπτυξη συνυπάρχει με τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Ο αγώνας είναι καθημερινός και δύσκολος, αλλά κάθε χρόνο γίνονται βήματα προόδου στην πόλη».

Κλείνοντας ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του Δήμου για την εργατικότητα και τις προσπάθειες που καταβάλλει παρά τις δυσκολίες, λέγοντας πως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για όλους.

Η εισήγηση της Αντιδημάρχου Οικονομικών κυρίας Αθηνάς Γλύκα Χαρβαλάκου:

xarvalakou_athina_5804

 

 

 

 

 

 

 

 

Εισάγεται προς ψήφιση ο πρώτος προϋπολογισμός της παρούσας δημοτικής αρχής για το έτος 2020, κατόπιν λήψης της υπ αριθμ. 482/19 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου μας και αφού μας ήλθε και η σχετική γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

H Δημοτική Αρχή ακολούθησε και φέτος μια ανοικτή διαδικασία ώστε να λάβει υπόψη της και τις τοποθετήσεις των φορέων, για την σύνταξη του προϋπολογισμού της. Στόχος είναι και φέτος να έχουμε μια σχετικά γρήγορη έγκριση χωρίς παρατηρήσεις, ώστε να μπορέσουμε να  λειτουργήσουμε το συντομότερο δυνατόν, κάτι το οποίο δεν ήταν διόλου αυτονόητο το έτος 2014, που αναλάβαμε τα οικονομικά του Δήμου.

Ξεκινώντας με μια γενική τοποθέτηση, βάσει του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για τα οικονομικά των ΟΤΑ, τα έσοδά μας θα είναι και φέτος συμπιεσμένα. Αναμένεται το τι μέλλει γενέσθαι με την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης, τα οποία σήμερα έχουν φτάσει στα 27,5 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις, είναι επί της ουσίας οι θεσμοθετημένοι πόροι (ΚΑΠ), οι οποίοι θα είναι ίδιοι με αυτούς του τρέχοντος έτους (2019), αφού σύμφωνα με τα στοιχεία παραμένουν σταθεροί και την επόμενη χρονιά. Και αυτό, παρά την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για αύξηση των αποδιδόμενων πόρων στην αυτοδιοίκηση το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά 234 εκατ. ευρώ. Διαβάζοντας την έκθεσή της ΚΕΔΕ, επί του  προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού «συνεχίζεται η απαίτηση δημιουργίας πλεονασμάτων και το ερώτημα που προκύπτει είναι: αφού οι επιχορηγήσεις δεν αυξάνουν, οι δαπάνες παραμένουν σχετικά σταθερές, πώς θα δημιουργηθούν αυτά τα πλεονάσματα;».

Επίσης, μέχρι σήμερα διατηρείται και ο Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου και παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της απόδοσης των Τραπεζικών Διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος και αναμένονται οι κυβερνητικές προθέσεις επί του ζητήματος αυτού όσο και η δικαστική απόφαση επί των ενδίκων μέσων , που έχουμε ασκήσει κατά των σχετικών Κ.Υ.Α. , που υποχρέωναν τους Δήμους να αποδώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Ο προϋπολογισμός θα έπρεπε είναι ο σχεδιασμός της Διοίκησης του Δήμου για το επόμενο οικονομικό έτος, όσο μπορεί να υπάρχει σχεδιασμός με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και τις συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Ο τρόπος καταγραφής των μεγεθών του προϋπολογισμού ορίζεται από την Κ.Υ.Α. 55905/29-7-2019 , η οποία δίνει ακριβείς οδηγίες για το πώς θα προϋπολογιστούν τα έσοδα και τα έξοδα του Δήμου.

Η καθημερινότητα μας αναγκάζει να τον αναμορφώνουμε συνεχώς και υποχρεωτικά πλέον, αφού οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν στενά τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και να παρεμβαίνουν άμεσα. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι μια δυναμική διαδικασία, καθώς οι συνεχείς αυξομειώσεις στα έσοδα και στα έξοδα του Δήμου, καθιστούν αναγκαστικές αυτές τις συνεχείς τροποποιήσεις. Ο Δήμος μας συνεχίζει την προσπάθεια νοικοκυρέματος στα οικονομικά του, να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, να είναι φερέγγυος σε όσους συναλλάσσονται μαζί του και να χρηματοδοτεί από δικούς του πόρους τα νομικά του πρόσωπα: ( και συγκεκριμένα την ΚΟΔΕΠ με 780.000 ευρώ, τον ΟΠΑΝ με 1.300.000 ευρώ και την ΔΗΡΑΠ με 1.600.000 ευρώ για το 2020) για να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους και να χρηματοδοτεί έργα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Να δούμε , όμως τα ποσοστά επί του τεχνικού προγράμματος για κάθε πηγή χρηματοδότησης : 

-Δημοτικοί Πόροι: 18,10%

-Πράσινο Ταμείο: 17,44%

-Π.Δ.Ε.10,97%

-ΕΣΠΑ 2014-2020: 7,95%

-Περιφέρεια : 18,11%

-ΣΑΤΑ:10,27%

-ΣΑΤΑ σχολείων: 2,39%

-Ανταποδοτικά: 12,43%

Ανάμεσα στα έργα που έχουμε προϋπολογίσει για το έτος 2020, αξίζει να αναφερθεί:

- η εξέλιξη του διαγωνισμού για τον Πύργο του Πειραιά, στον οποίο αναμένονται τα επικαιροποιημένα δικαιολογητικά του προσωρινού αναδόχου για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο του οριστικού αναδόχου.

- η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Ακτής Κουμουνδούρου(Μικρολίμανο), όπου μας ήλθε η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αναμένεται η ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

-Η διαμόρφωση Πύλης Εισόδου στον Πειραιά για επισκέπτες κρουαζιέρας,

- η ανάπλαση στην Ακτή Θεμιστοκλέους, -

-στην Ακτή Δηλαβέρη,

-η εξέλιξη του διαγωνισμού για τον ηλεκτροφωτισμό στην πόλη μας (LED) , -αποκατάσταση και αξιοποίηση εμβληματικού κτηρίου Περδίκη,

-οι εργασίες και παρεμβάσεις στα σχολικά κτήρια( έχει προϋπολογιστεί συνολικό ποσόν 2.672.440 ευρώ για γενικές επισκευές και συντηρήσεις,

για αναβάθμιση σχολικών υποδομών, για αύλειους χώρους, για προσβάσεις ΑΜΕΑ, για πυρασφάλεια, για ανακαίνιση τουαλετών και για τα κλειστά γυμναστήρια των σχολείων) . Ήδη στο τρέχον έτος έγιναν και έκτακτες επιχορηγήσεις για την κάλυψη επείγουσων αναγκών στα σχολεία μας.

- η αναβάθμιση κλειστού Γυμναστηρίου Μπάσκετ Καμινίων και του Γυμναστηρίου Σαλπέας , με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής

- Επισκευές , πιστοποιήσεις παιδικών χαρών και προμήθεια εξοπλισμού

- Οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου του Πειραιά με τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου ( Open Mall),

-η αγορά του πρώην κινηματογράφου ΓΚΛΟΡΙΑ για δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού, -

-η αστική ανάπλαση της Λεωφόρου Ειρήνης στο Νέο Φάληρο,

- της οδού Δωδεκανήσου στα Καμίνια,

-η προμήθεια αποφρακτικού μηχανήματος για τα φρεάτια

- Η αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτηρίου για την μετεγκατάσταση Υπηρεσιών του Δήμου στην οδό Ρετσίνα

- Η κατασκευή υπόγειων γκαράζ και καταστημάτων με αίθριο στο ακίνητο ιδιοκτησίας μας στην 34ου Πεζικού Συντάγματος

-Η ανακατασκευή ασφαλτικών οδοστρωμάτων, για την οποία έχει προϋπολογιστεί ποσόν 808.000 ευρώ

Επίσης, αναμένεται από το Υπουργείο το θα επιλυθεί εν τέλει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και το πώς θα προχωρήσει η υλοποίηση των έργων αυτών.

Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε πως έχουν εγκριθεί 600.000 ευρώ μέσω του ΠΔΕ για τον Δήμο Πειραιά, από το Υπουργείο Εσωτερικών για κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων , τα οποία θα εγγραφούν στον Προϋπολογισμό , μόλις έλθει το σχετικό έγγραφο από το Υπουργείο.

Με βάση λοιπόν την κοινή υπουργική απόφαση οι προϋπολογισμοί των Δήμων για το 2020 πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και ισοσκελισμένοι.Ο προϋπολογισμός του Δήμου μας για 2020 είναι ένας πραγματικός προϋπολογισμός , ρεαλιστικός και ισοσκελισμένος , αντιμετωπίζει  την πραγματικότητα και την επιταγή του νόμου, σίγουρα δε δίνει απαντήσεις στο σύνολο των απαιτήσεων της τοπικής κοινωνίας, αλλά επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, χωρίς να μειωθούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες, χωρίς να θιγούν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας. Πάμε τώρα να δούμε πως ισοσκελίζεται, να μιλήσουμε με νούμερα:

Ισοσκελίζεται στα 230.337.268,41 ευρώ στα έσοδα και τα έξοδα, αυξημένος σε σχέση με τον περσινό κατά 12 εκ περίπου, το οποίο κατά βάση εντοπίζεται στα έκτακτα έσοδα και συγκεκριμένα οφείλεται σε χρηματοδοτούμενα έργα και προγράμματα.

Αναλυτικότερα:

pinakas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pinakas1

 

 

Το χρηματικό υπόλοιπο προηγούμενης χρήσης ( 51) ανέρχεται στο ποσόν των 38.379.325,05 ευρώ και αναλύεται: 1) σε χρηματικό υπόλοιπο προερχόμενο από τακτικά έσοδα συνολικού ποσού 33.323.166,24 ευρώ και 2) σε χρηματικό υπόλοιπο από έκτακτα έσοδα ποσού 5.056.158,81 ευρώ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

1. Με την αναχρηματοδότηση των δανείων , που πετύχαμε πλέον τα τοκοχρεωλύσια είναι εμφανώς μειωμένα και έχει δοθεί μια σχετική ανάσα ρευστότητας στον Δήμο. Μακροπρόθεσμα η εξοικονόμηση από την αναχρηματοδότηση των δανείων ανέρχεται σε 7.000.000 ευρώ. Ποσόν διόλου ευκαταφρόνητο. Γίνεται λόγος για προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων επί των παλαιών δανείων του δήμου Πειραιά αλλά υπενθυμίζεται πως για τέτοιου είδους αναχρηματοδοτήσεις απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

2. Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή πέτυχε αντισταθμιστικά έσοδα ετησίως για την λειτουργία του ΟΛΠ, τα οποία έχουν προϋπολογιστεί για το 2020 ανερχόμενα σε ποσόν 2.307.206 ευρώ και θα αξιοποιηθούν προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.

3. Θα καταβάλουμε για φόρο εισοδήματος 900.000 ευρώ και για ΕΝΦΙΑ 575.000 ευρώ

4. Με την εφαρμογή του 5% παρακράτησης από τους ΚΑΠ μας για την οφειλή προς την ΔΟΥ , που παραλάβαμε , θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός μας με 877.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως με την Σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έχουμε αύξηση κατά ποσοστό 3,33% στις ασφαλιστικές εισφορές για τον εργοδότη Δήμο.

Το 2018 είχαμε αύξηση εργοδοτικών εισφορών σε ποσοστό 3,33% , ήτοι περί τις 800.000 ευρώ και για το 2019 είχαμε επιπλέον αύξηση 3,33% που αντιστοιχεί σε ποσό 1.000.000 ευρώ και το αυτό ποσόν θα ισχύσει και για το 2020.

Όπως θα παρατηρήσατε , στον κωδικό μισθοδοσίας της υπηρεσίας καθαριότητας για τους εκτάκτους υπαλλήλους εγγράφεται μειωμένο ποσόν , μειώνονται οι εποχιακοί υπάλληλοι ( 8μηνες συμβάσεις) και αυξάνεται το ποσόν στον κωδικό των μονίμων υπαλλήλων γιατί θα έχουμε 200 νέους μονίμους υπαλλήλους. Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, προσπαθήσαμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε.

-Υπαγάγαμε παλαιές οφειλές του Δήμου, που κληρονομήσαμε , για τις οποίες εξεδόθησαν δικαστικές αποφάσεις που επεδίκαζαν σε βάρος του Δήμου, διόλου ευκαταφρόνητα ποσά στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Υπουργείου Εσωτερικών.

-Εκσυγχρονίσουμε το Τμήμα Εισπράξεων με πρόγραμμα ηλεκτρονικών πληρωμών για την εξυπηρέτηση των δημοτών και προσπαθούμε την καλύτερη δυνατή οργάνωση του Μητρώου Οφειλετών.

-Προβήκαμε σε περαιτέρω μείωση 3% στα ανταποδοτικά τέλη και συνολική μείωση 13% κατά την διάρκεια της θητείας μας.

- Απαλλάξαμε τους πολυτέκνους και τους τριτέκνους από τροφεία βρεφονηπιακών σταθμών και μειώσαμε γι αυτούς 50% τα δημοτικά τέλη.

Με αυτά τα δεδομένα και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, που αναφέραμε , κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για να κλείσουμε και φέτος τον προϋπολογισμό μας και καλώ το σώμα να τον ψηφίσει.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω, τα στελέχη του Δήμου μας, τα οποία εργαζόμενα με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, έχουν βοηθήσει το Δήμο μας στην κατάρτιση ενός ρεαλιστικών προϋπολογισμών και να επιδιώκουμε, με την εκτέλεσή τους, την πολιτική βούληση της Διοίκησης.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ