Εφημερίδα Κοινωνική

ΕΒΕΠ: Η διασύνδεση του νέου «ΕU Green Deal», με τη ναυπηγική βιομηχανία και τη παγκόσμια ναυτιλία

ΕΒΕΠ: Η διασύνδεση του νέου «ΕU Green Deal», με τη ναυπηγική βιομηχανία και τη παγκόσμια ναυτιλία
05 Δεκεμβρίου 2019

Το Ε.Β.Ε.Π. επισημαίνει πως η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθέσει στον Frans Timmermans να επιβλέπει την ανάπτυξη μιας «Πράσινης Συμφωνίας» στην Ευρώπη, καθώς επιδιώκει να καταστήσει παγκοσμίως την Ευρώπη, τη πρώτη «πράσινη ήπειρο». Η δέσμευση της προέδρου Von der Leyen είναι να παρουσιάσει μια πράσινη διαπραγμάτευση για την Ευρώπη εντός 100 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων. Αυτό θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά μάλλον θα πρέπει περιμένουμε λίγο ακόμα.

Η νέα στρατηγική σχετικά με την κυκλική οικονομία προσδιορίστηκε ως η κύρια προτεραιότητα και μέρος του στόχου της ΕΕ να επιτύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Η νέα στρατηγική είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε μέτρα για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης και επέκτασης του οικολογικού σχεδιασμού για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της ικανότητας αποκατάστασης των ευρωπαϊκών προϊόντων. Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, τόνισε πως το ναυτιλιακό τμήμα του Επιμελητηρίου, μέσω του ναυτιλιακού cluster «Μairtime Hellas», παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα, τη χρήση νέων καυσίμων σε συνδυασμό με το κύκλο ζωής των πλοίων και τις προηγμένες εφαρμογές στη ναυτική τεχνολογία.

Η διασύνδεση του νέου «ΕU Green Deal», με τη ναυπηγική βιομηχανία και τη παγκόσμια ναυτιλία, όπου πρωτοστατεί ο ελληνόκτητος στόλος με το 50% στην ΕΕ, καθώς και η κρίσιμη μεταβατική περίοδος, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ελληνική υπόθεση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ