*Συνέντευξη στην Κατερίνα Σπαθή
Αναμφίβολα, ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι η Βάσω Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, την οποία ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης όρισε ως Αντιπεριφερειάρχη Νήσων. Εμείς την συναντήσαμε στο γραφείο της και από τη πρώτη στιγμή καταλάβαμε για ποιους λόγους οι πολίτες των νησιών του Αργοσαρωνικού την «έβγαλαν» πρώτη τιμώντας την με 6.720 ψήφους.
Με ευθύτητα, ειλικρίνεια, δυναμισμό και όραμα, μας απάντησε αμέσως σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τον τομέα ευθύνης της, τους δήμους της Αντιπεριφέρειας Νήσων.
Είστε σχεδόν τρεις μήνες στο συγκεκριμένο πόστο. Ποιες οι σχέσεις σας με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής; Πόσο δύσκολο κάνει το έργο σας η νησιωτικότητά τους;
Οι σχέσεις μου με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων είναι άριστες κ. Σπαθή. Εργαζόμαστε σκληρά και συντονισμένα για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων των νησιών και της Τροιζηνίας – Μεθάνων αναβαθμίζοντας τις υποδομές, αλλά και για να λύσουμε τα όποια θέματα ανακύπτουν. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους δημάρχους, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τη μάχη κοντά στους κατοίκους. Όσον αφορά στη νησιωτικότητα, θα σας πω κάτι το οποίο επισημαίνει συνεχώς ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης: η νησιωτικότητα δεν είναι πρόβλημα αλλά χρυσή ευκαιρία ανάπτυξης της χώρας. Οι δήμοι – νησιά της Αττικής αλλά και της χώρας μας γενικότερα, είναι παράδεισοι και μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην αναπτυξιακή αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και να αποκομίσουν Τεράστια οφέλη από τη διαδικασία αυτή. Υπ’ αυτή τη σκοπιά, θεωρώ ότι η νησιωτικότητα, η οποία συνιστά πολιτισμικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό πλούτο, πρέπει να αναδειχθεί για να προσελκύσουμε επισκέπτες και να επιμηκυνθεί έτσι η τουριστική περίοδος.
Ποια η ιδιαιτερότητα του κάθε δήμου και τι είδους έργα θεωρείτε ότι θα βελτιώσουν τις υποδομές του καθενός;
Τα νησιά και οι κάτοικοί τους διεκδικούν με κάθε δυνατό τρόπο και διαχρονικά, τη συγκοινωνιακή επάρκεια, αλλά και την επάρκεια στις εκπαιδευτικές και υγειονομικές υποδομές, ώστε η ποιότητα ζωής των κατοίκων να είναι υψηλή. Η μάχη για τη βελτίωση των υποδομών, πρέπει να είναι συνεχής, καθώς οι ανάγκες σε κάθε Δήμο είναι πιεστικές. Στη Σαλαμίνα, είναι τα έργα οδοφωτισμού και οδοποιίας, η ολοκλήρωση των έργων απορροής όμβριων και η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, στην Αίγινα η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της υδροδότησης, αλλά και τα λιμενικά, στο Αγκίστρι ο βιολογικός καθαρισμός, στο Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων τα αντιπλημμυρικά και η αγροτική οδοποιία, η επαναλειτουργία των ιαματικών λουτρών και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, στην Ύδρα οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και καθαρισμού λυμάτων και η περάτωση του έργου του δικτύου αποχέτευσης, στον Πόρο η αποκατάσταση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού και η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του λιμανιού, στις Σπέτσες ο βιολογικός καθαρισμός, στα Κύθηρα η ανακατασκευή της γέφυρας Μάκρωνα, η επέκταση του αεροδρομίου και το σφαγείο και στα Αντικύθηρα, η ολοκλήρωση του ΧΥΤΥ και τα έργα οδοποιίας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων χειρίζεται ουσιαστικά το μεγάλο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού Αίγινας. Σε τι φάση βρίσκονται τα έργα και πότε πιστεύετε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί;
Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε. Η σύνδεση της Αίγινας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ όπως όλα δείχνουν θα γίνει σύντομα και η προοπτική αυτή με χαροποιεί ιδιαίτερα. Προ μερικών εβδομάδων και συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε, όπως ήδη ενημέρωσα, η καθέλκυση του τελευταίου τμήματος του αγωγού του νερού που μεταφέρθηκε στη Σαλαμίνα για αποθήκευση, μέχρι να ολοκληρωθούν τα φρεάτια και τα λιμενικά έργα που απαιτούνται στα δύο νησιά. Κατανοούμε ως περιφερειακή αρχή την τεράστια σημασία του έργου και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι χρειάζεται για την επιτάχυνση των εργασιών.
Η σύνδεση του νησιού με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, θα βελτιώσει κατακόρυφα την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αίγινας, κάτι που φυσικά είναι και θα παραμείνει προτεραιότητά μας. Την ημέρα που το νερό του δικτύου της ΕΥΔΑΠ θα φτάσει στην Αίγινα, θα είναι για εμάς όλο εδώ στην διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής ημέρα γιορτής!
Ποιες κινήσεις θα γίνουν από πλευράς σας ώστε να τονωθεί τουρισμός;
Όπως ήδη σημείωσα, στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε πρόσφατα πως η ιστορία, ο πολιτισμός, η γαστρονομία και τα νησιά της Αττικής, αλλά και οι κλιματολογικές της συνθήκες μπορούν να συμβάλλουν στο να καταστεί η Περιφέρειά μας δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός. Η επίσκεψη κλιμακίου ξένων δημοσιογράφων από μεγάλα διεθνή μέσα μαζικής επικοινωνίας στα Κύθηρα, με θέμα «Υπαίθριες Δραστηριότητες στην Αττική: Ανακαλύψτε το Μυθικό Νησί των Κυθήρων», και με τη συνδρομή της Τουριστικής
Επιτροπής του Δήμου Κυθήρων, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Θα ακολουθήσουν πολλές ανάλογες δραστηριότητες. Προεκλογική δέσμευση της «Νέας Αρχής στην Αττική» του Γιώργου Πατούλη ήταν πως τα νησιά του Αργοσαρωνικού μπορούν να γίνουν οι ατμομηχανές ανάπτυξης της χώρας αρκεί να τους δοθούν τα κατάλληλα αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία και αυτή η δέσμευση θα λάβει σάρκα και οστά.
Ποια η θέση σας για τις ιχθυοκαλλιέργειες; Σε πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο «παγώσατε» σχετική άδεια στον Πόρο.
Ναι, είναι γεγονός πως ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Νέας Αρχής για την Αττική ψηφίσαμε όχι και γνωμοδοτήσαμε έτσι αρνητικά επί της ανανέωσης της άδειας ιχθυοτροφείου στη θέση Μπίστι Πόρου. Κοιτάξτε κ. Σπαθή, είχαμε εξ αρχής δεσμευτεί ότι θα συμπορευτούμε με την κοινωνία, στοχεύοντας σε ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση. Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών του 2011, το οποίο διατήρησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει μεγάλη συγκέντρωση ιχθυοτροφείων στις ακτές του Σαρωνικού. Το αποτέλεσμα ήταν η έκδοση αναρίθμητων 10ετών αδειών που αυξάνουν την έκταση και την παραγωγή, ενώ κάποιοι κινούνται στην κατεύθυνση δημιουργίας Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Πρόκειται για μια μεγάλη περιβαλλοντική και ως εκ τούτου και αναπτυξιακή απειλή.
Οι παράκτιοι Δήμοι που απειλούνται, πρέπει να απαιτήσουν από κοινού με τις περιφέρειες, τη θεσμοθέτηση ενός νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, που θα προβλέπει τη δημιουργία ενός Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου του παράκτιου χώρου και τη δεσμευτική γνωμοδότηση εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Συμμετείχατε, μετά από πρόσκληση του κ. Πατούλη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής. Ποιος ο σκοπός και ο στόχος του;Πώς μπορεί μέσω αυτού να βοηθηθεί ο Αργοσαρωνικός;
Σκοπός του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής είναι να αποτελέσει έναν καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συντελώντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Πως θα γίνει αυτό: το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης εργάζεται στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών πληρωμής όσον αφορά στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιεί έργα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την έρευνα και καινοτομία, την κοινωνική συνοχή αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Όσον αφορά στα νησιά και στον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων, στόχος μας είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να μην φεύγουν οι νέοι αλλά και να ενισχυθεί πληθυσμιακά η περιφερειακή ενότητα.