Εφημερίδα Κοινωνική

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ μετά τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ

 Breaking News

Το σχέδιο της ΕΛΑΣ μετά τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ
12 Νοεμβρίου 2019

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις της ΕΛΑΣ μετά τα επεισόδια το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από την ΑΣΟΕΕ. «Λάδι» στη φωτιά έριξε και η παρουσία βουλευτών και πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25 οι οποίοι, πάντως, αποδοκιμάστηκαν από μερίδα φοιτητών που βρέθηκαν στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ αφού πρώτα έκοψαν το λουκέτο που είχε μπει μετά την απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το πανεπιστήμιο μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.«Δεν είναι ωραία εικόνα να βλέπουμε βουλευτές του κοινοβούλιου όχι απέναντι μας αλλά να είναι εκεί δεν ξέρω για ποιο λόγο. Το επόμενο στάδιο είναι να υπάρχουν πολιτευτές και βουλευτές να κάνουν το παιχνιδάκι τους» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Τρίτης στον ΘΕΜΑ 104,6 ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος. Όπως κατήγγειλε, μάλιστα, όταν οι φοιτητές βγήκαν στις 2:30 από το κτήριο της ΑΣΟΕΕ για να κάνουν πορεία προς το Πολυτεχνείο και εκεί να κάνουν συνέλευση «στην οδό Χέυδεν τους περίμεναν 200 κουκουλοφόροι που μπήκαν και αυτοί στο Πολυτεχνείο».

Το σχέδιο ενόψει και του Πολυτεχνείου

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο εκπονήθηκε μετά από επιτελικές συσκέψεις δύο μηνών και περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες, επιστράτευση νέων υπηρεσιών και αυστηροποίηση των μέτρων.

Για πρώτη φορά, αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες από ΜΑΤ, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), Ασφάλεια και Εγκληματολογικά Εργαστήρια θα μπαίνουν στα πανεπιστήμια αν αντεξουσιαστές και μπαχαλάκηδες τα χρησιμοποιήσουν ως ορμητήρια, ενώ στα αποτρεπτικά μέσα σε αυτό το ενδεχόμενο θα περιλαμβάνονται το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και τα drones που θα πετούν πάνω από τα Εξάρχεια.

Στο ίδιο πλάνο εντάσσεται η ενεργοποίηση μετά από πέντε χρόνια μιας νέας υπηρεσίας που θα ονομάζεται ατύπως Δίκυκλη ΟΠΚΕ και θα αποτελεί μια βελτιωμένη βερσιόν της παλιάς ομάδας ΔΕΛΤΑ. Στόχος είναι να καλυφθεί το μεγάλο κενό που παρατηρείται στις συλλήψεις κουκουλοφόρων αμέσως μετά τις επιθέσεις, καθώς οι άνδρες των ΜΑΤ με τον βαρύ εξοπλισμό δεν μπορούν να κυνηγήσουν τους μπαχαλάκηδες, ενώ δεν βοηθούν στην πρόληψη καταδρομικών επιθέσεων σε Αστυνομικά Τμήματα και σε καταστήματα κεντρικών δρόμων της Αθήνας.

Παράλληλα, στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο πιο δυναμικών χτυπημάτων που κινούνται στις παρυφές της τρομοκρατίας από τη νέα οργάνωση τα μέλη της οποίας χτύπησαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής πριν από δέκα ημέρες και διέφυγαν στα Εξάρχεια εμβολίζοντας μυστικό όχημα της Αντιτρομοκρατικής που προσπάθησε να τα καταδιώξει. Οι ταυτοποιήσεις των ατόμων που έλαβαν μέρος στην καταδρομική επιχείρηση της οδού Δεληγιάννη δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και έτσι ο φόβος επανεμφάνισης παραμένει ορατός.

mat_athens

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχέδιο κύκλωσης εισβολέων

Τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, δηλαδή το Πολυτεχνείο και η ΑΣΟΕΕ, αποτελούν βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα στηριχτεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τα Εξάρχεια τις ημέρες του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Σκοπός είναι να μην καταφέρουν αντεξουσιαστές και μπαχαλάκηδες να μπουν μέσα να τα καταλάβουν και να τα χρησιμοποιήσουν ως ορμητήρια. Οι εικόνες των προηγούμενων ημερών με τους κουκουλοφόρους να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (μετά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης «Βανκούβερ», δίπλα στην ΑΣΟΕΕ), να τρομοκρατούν φοιτητές, καθηγητές και υπαλλήλους να βανδαλίζουν και να προκαλούν, πρέπει, λένε οι επιτελείς, να σταματήσουν. Η επιχείρηση αυτή ξεκινά από τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η ειδική ομάδα Δίκυκλη ΟΠΚΕ, που στήθηκε μυστικά πριν από λίγες εβδομάδες. Πενήντα αστυνομικοί με 25 δίκυκλα μικρού κυβισμού (παπάκια) εκπαιδεύτηκαν προκειμένου να φτιάξουν πέντε δεκαμελείς μηχανοκίνητες ομάδες που θα χτενίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ το κέντρο της Αθήνας. Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, φέρουν πιστόλι, ακόμη και υποπολυβόλο MP5 όταν χρειάζεται, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Η πρωτεύουσα έχει χωριστεί σε πέντε ζώνες στις οποίες θα περιπολούν και σε περίπτωση επεισοδίων θα σπεύδουν άμεσα στα σημεία της έντασης. «Θέλουμε από αυτούς να κινούνται ταχύτατα και να κάνουν συλλήψεις», τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και προσθέτει: «Για παράδειγμα, αν κάποιοι βγουν από την ΑΣΟΕΕ και επιτεθούν στις δυνάμεις των ΜΑΤ, τότε αυτές μπορούν να τραβηχτούν λίγο πιο πίσω προκειμένου να παρασύρουν τους κουκουλοφόρους – μπαχαλάκηδες και με μια κυκλωτική κίνηση η Δίκυκλη ΟΠΚΕ να επιχειρήσει και να τους συλλάβει».

Αν κουκουλοφόροι επιχειρήσουν να καταλάβουν το Πολυτεχνείο ή την ΑΣΟΕΕ, τότε έχει εκπονηθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για σύλληψη των κουκουλοφόρων. «Καταφέραμε να χαρτογραφήσουμε τους χώρους των δύο συγκεκριμένων πανεπιστημίων και έτσι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πώς θα κινηθούμε στην περίπτωση που χρειαστεί να μπούμε μέσα», λέει στο «ΘΕΜΑ» πηγή της Κατεχάκη και προσθέτει: «Όταν οι αστυνομικοί πάρουν την εντολή να μπουν στα πανεπιστήμια, τότε θα κινηθούν συγκροτημένα, θα συλλάβουν τους κουκουλοφόρους και στη συνέχεια συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών θα αναλάβουν να συγκεντρώσουν στοιχεία και υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση των δραστών».

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο που έχει εκπονηθεί, σε πρώτο επίπεδο θα επιχειρηθεί να μην καταφέρει να μπει κανείς στα πανεπιστήμια ώστε να μη χρειαστεί να παρέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις μέσα στα ιδρύματα. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως οδηγός το επιτυχημένο σχέδιο της ΔΕΘ, όπου κανείς από τους κουκουλοφόρους δεν κατάφερε να τρυπώσει στο πανεπιστήμιο. Τότε είχαν διατεθεί πολλές αστυνομικές δυνάμεις που ήταν σε ετοιμότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει διάχυτη η αίσθηση μιας απροσπέλαστης φύλαξης. Όσο κι αν προσπάθησαν οι μπαχαλάκηδες, δεν κατάφεραν να πλησιάσουν το πανεπιστήμιο, καθώς υπήρχε στενό μαρκάρισμα από τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

k2


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ