Εφημερίδα Κοινωνική

Όταν πιάνεις το «δράκο» από την… ουρά! ΚΥΡΙΟΙ ΜΕΓΑΛΟ-ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, καταλάβετε ότι το «συμφέρον» σας είναι ο Πειραιάς ως κοινωνία, όχι ως γεωγραφικός προσδιορισμός!

 Breaking News

Όταν πιάνεις το «δράκο» από την… ουρά! ΚΥΡΙΟΙ ΜΕΓΑΛΟ-ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, καταλάβετε ότι το «συμφέρον» σας είναι ο Πειραιάς ως κοινωνία, όχι ως γεωγραφικός προσδιορισμός!
15 Νοεμβρίου 2019

Η επένδυση σε μία πόλη, όταν «διατυμπανίζεται» ότι στοχεύει στην ανάπτυξή της, πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη αναφορά με συγκεκριμένα επιχειρήματα: τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ο Πειραιάς θα δει την «πολυπόθητη» ανάπτυξη από τις επενδύσεις που σας περιγράψαμε, ΜΟΝΟ αν επαναπροσδιορίσει τους στόχους του! Είτε είναι η εργασία, είτε ο τουρισμός, η ΑΝΑΠΤΥΞΗ θα έρθει μέσα από την ιδία τη «ροή» της πόλης, το εργατικό δυναμικό και τις υποδομές ΚΑΙ ΟΧΙ προσδοκώντας «επιχειρηματικούς σωτήρες»!

Εδώ, στον Πειραιά, έχουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του λιμανιού, εξ’ ου και οι αναφορές περί «γαλάζιας ανάπτυξης». Οι γίγαντες του «επιχειρείν», νομίζουν ότι έχουν βρει την «γη της επαγγελίας» αλλά ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ότι σε αυτή τη γη πατάνε περήφανα άνθρωποι βιοπαλεστές, που διψούν για θέσεις εργασίας, για μια πόλη φιλική, βιώσιμη και κυρίως «δική τους». Δεν θέλουν ένα κλειστό «λόμπι» διακίνησης εκατομμυρίων, που θα αφήνει μόνο… σκόνη.

Έρχεστε κύριοι για επενδύσεις και για να αυξήσετε το τζίρο σας; Ωραία! Πείτε μας τι θα προσφέρετε ανταποδοτικά… Πάρκα, πλατείες, αναπλάσεις; Τρανό παράδειγμα η COSCO! Κλείνει συμφωνίες εκατομμυρίων με κυβερνητικές πλάτες και στο MASTER PLAN «δυσκολεύεται» να χρηματοδοτήσει μια κυκλοφοριακή ή περιβαλλοντική μελέτη, που τόσο έχει ανάγκη ο Πειραιάς. Θεωρεί τις τοπικές αρχές «αγκάθι» στα σχέδιά της και τους πολίτες ως «μια κοινωνία που πρέπει να πείσει», όχι να ενισχύσει.

Θέλετε και άλλο τρανό παράδειγμα; Υπόθεση DIMAND-ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, στον Άγιο Διονύσιο. Μας είπαν για ανάπλαση που θα ανοίξει χιλιάδες θέσεις εργασίες σε Πειραιώτες. Πήραν άδειες, προχώρησαν και μπράβο για την επένδυση… Αλλά πόσοι Πειραιώτες βρήκαν δουλειά;

Ας το δούμε και συνολικά.  Τόσα προγράμματα ανακοινώνονται από φορείς, με επίκεντρο τον Πειραιά. Γιατί κάποιος δεν έβαλε τη λέξη… «εντοπιότητα»; Τόσες καινοτόμες δράσεις… Γιατί τόσο ισχνή δημοσιότητα;

Επανερχόμαστε σε αυτό που γράψαμε στην αρχή του κειμένου μας. Χρειάζεται επαναπροσδιορισμών στόχων και κατευθύνσεων. Ένας συντονισμός, μια ενιαία «γραμμή» πόλης. Να στριμώξουμε τους «ξένους», «τους μεγάλους» για να καταλάβουν ότι εδώ δεν έχουν να κάνουν με «μικρούς» και «τοπικά εμπόδια» που θα ξεπεράσουν με… προσχηματικές διαβουλεύσεις.

Να καταλάβουν ότι το «συμφέρον τους» είναι ο Πειραιάς ως κοινωνία και όχι ως γεωγραφικός προσδιορισμός.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ