Εφημερίδα Κοινωνική

Ο παπάς, η παπαδιά και η αγ(ρ)ία ράβδος – Πώς το αλκοόλ μεταμόρφωνε τον ρασοφόρο που σάπιζε την παπαδιά του στο ξύλο

 Breaking News

Ο παπάς, η παπαδιά και η αγ(ρ)ία ράβδος – Πώς το αλκοόλ μεταμόρφωνε τον ρασοφόρο που σάπιζε την παπαδιά του στο ξύλο
28 Νοεμβρίου 2019

Είσοδος στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών, κάτι σαν απόπειρα τερματισμού του πόνου που βιώνει επί σειρά ετών στο πλάι του ιερωμένου συζύγου της. Τον αγάπησε σαν θεό της. Τον συγχώρησε όπως ο Χριστός τους βασανιστές του. Όχι μία φορά. Πολλές. Αυτή, ωστόσο, μοιάζει να είναι η τελευταία…

Στο ίδιο έργο θεατές

Όσο η ώρα περνά, το μαντάτο ταξιδεύει με ταχύτητα φωτός στις γειτονιές της πόλης. Οι ελάχιστοι που δεν γνωρίζουν τον παπα-Δημήτρη σταυροκοπιούνται, οι πολλοί που τον ξέρουν προσεύχονται να είναι καλά η «αγία» παπαδιά και τα επτά παιδιά της. Έξω από το σπίτι της οικογένειας, σε κάποιο χωριό της Καρδίτσας, στήνονται κάμερες. Παράθυρα κλειστά, στόματα σφραγισμένα, κάποιοι λένε «είναι αμαρτία να μιλήσουμε, άνθρωπος του Θεού είναι ο παπάς», πίστη σε αποσύνθεση, κρεσέντο υποκρισίας, ρέκβιεμ ανθρωπισμού. Το μυστικό ήταν κοινό, η ομολογία του, ωστόσο, σερνόταν γονυπετής μπροστά στα ράσα του. Όσο κι αν η λογική ικέτευε για έλεος μέσα από την ταπείνωση μιας γυναίκας, ο παραλογισμός έβγαινε πάντα νικητής: «Πριν από έναν χρόνο είχαν γίνει ακριβώς τα ίδια. Ο παπάς είχε χτυπήσει ξανά άσχημα την παπαδιά, όλοι εδώ στο χωριό λέγαμε ότι η γυναίκα για να σωθεί πρέπει να φύγει μακριά του, να τον χωρίσει. Κάτι ακούστηκε για διαζύγιο, αλλά τελικά δεν το έκανε δίνοντάς του ακόμη μια ευκαιρία. Λάθος της.

Ο παπάς είναι τόσο εξαρτημένος από το αλκοόλ όσο ο ναρκομανής από την πρέζα. Δεν είναι κακός άνθρωπος, αλλά όταν πίνει, κι αυτό το “όταν” βρίσκεται σχεδόν σε ημερήσια διάταξη, γίνεται αλλόκοτος. Δεν το σηκώνει το πιοτό και δεν θέλει να το δεχτεί. Αν δεν μπορείς όμως να αποδειχθείς την αδυναμία σου, η τελευταία εύκολα σε μετατρέπει σε δυνάστη», λέει μία από τις ελάχιστες ψύχραιμες φωνές του χωριού την ώρα που κάποιες άλλες επαναλαμβάνουν: «Δεν υπάρχει κάτι ανάμεσα στον παπά και την παπαδιά. Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται, μην το κάνετε και θέμα… Όλα μέλι-γάλα». Δεν λένε την αλήθεια, ίσως η παραδοχή της να τρυπάει σαν αγκάθι συνειδήσεις, το ψέμα, όταν σκιαγραφεί τη ζωή ενός άλλου, είναι άλλωστε ανώδυνο φορτίο.

Είκοσι χρόνια υπομονή

Οταν ο παπα-Δημήτρης παντρεύτηκε την Π., εκείνη ήταν ακόμη παιδί. «Ένας άγγελος», όπως την αποκαλούν άνθρωποι που τη γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες. Στα 17 της φέρνει στον κόσμο το πρώτο της παιδί για να ακολουθήσουν ακόμη έξι, τέσσερα κορίτσια και δύο αγόρια, το μικρότερο εκ των οποίων είναι σήμερα 3 ετών: «Απ” ό,τι ο ίδιος έλεγε, δεν είχε όνειρο να γίνει παπάς. Στα νιάτα του είχε μπαρκάρει στα καράβια, ύστερα άνοιξε κρεοπωλείο, έκανε πολλές και διάφορες δουλειές, το πάλεψε σκληρά, τα πράγματα δεν πήγαν καλά και κάπως έτσι στράφηκε στην Εκκλησία. Η ενορία του δεν είναι εδώ στο χωριό, αλλά ψηλά σε κάποιο χωριό των Αγράφων. Η σχέση του με το ποτό κρατάει χρόνια. Τον περασμένο Μάιο είχε πάει έναν μήνα σε κάποιο κέντρο για αποτοξίνωση. Ήξερε ότι έχει πρόβλημα, ήθελε να το παλέψει, αλλά δεν τα κατάφερε», λέει πρόσωπο από το φιλικό περιβάλλον του και συνεχίζει: «Η γυναίκα του, η Π., είναι υπόδειγμα μάνας και συζύγου. Δεν είναι εύκολο να ζεις με έναν αλκοολικό, απαιτείται πολλή δύναμη και πολλή αγάπη. Οι τσακωμοί τους ήταν συχνοί. Οταν ήταν πιωμένος έβγαζε όλο τον θυμό του πάνω της. Ζήλια αναμεμειγμένη με θυμό και παράπονο για όσα ήθελε αλλά δεν μπόρεσε; Δεν ξέρω τι να πω. Αυτό που ξέρω είναι ότι η παπαδιά ήταν ο άντρας και η γυναίκα του σπιτιού: ανέθρεψε άξια επτά υπέροχα παιδιά, ενώ το τελευταίο διάστημα είχε ξεκινήσει να εργάζεται και στον δήμο προκειμένου να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι.

Η γυναίκα έκανε χρόνια υπομονή, αλλά δεν άντεξε. Το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου ήταν ωστόσο αυτό που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Ο σύλλογος του χωριού είχε οργανώσει κάποιο δρώμενο με παραδοσιακούς χορούς. Ήρθε κι εκείνη με τα παιδάκια της, χάρηκε για λίγο η καημένη, κι ύστερα, αργά το βράδυ, πλήρωσε ακριβά αυτή τη χαρά της. Ο παπάς πρέπει να ζήλεψε, ακολούθησε μεγάλος καβγάς, τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε. Η παπαδιά τον κατήγγειλε για ξυλοδαρμό, ο ιατροδικαστής επιβεβαίωσε την κακοποίησή της, ασκήθηκαν εναντίον του κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία, πήγε Αυτόφωρο, το δικαστήριο έχει οριστεί για τις 26 Νοεμβρίου. Αν ο παπάς δεν γίνει καλά, δεν ξέρω αν η παπαδιά μπορέσει να τον συγχωρέσει ξανά. Και η συγχώρεση έχει τα όριά της. Κανείς εδώ στο χωριό δεν της ρίχνει άδικο και όλοι θα σταθούν στο πλάι της όποια απόφαση κι αν πάρει. Ανεβείτε όμως μέχρι τα Άγραφα, στην ενορία του παπά. Εκεί θα σας πουν περισσότερα».

ΠΗΓΗ


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ