Εφημερίδα Κοινωνική

125 χρόνια Πειραϊκός Σύνδεσμος

125 χρόνια Πειραϊκός Σύνδεσμος
07 Νοεμβρίου 2019

Mε μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η Επετειακή Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρα του Ωδείου Πειραιώς, στην αίθουσα “Βαρώνου Κίμωνος Ράλλη” του Πειραϊκού Συνδέσμου, για τον Εορτασμό των 125 χρόνων από την ιδρυσή του.

Ακούστηκαν έργα των, W.A. Mozart, A. Vivaldi, G. Verdi, Ν. Σκαλκώτα, G. Donizetti, J. Offenbach, που ερμήνευσαν ο Διεθνούς φήμης τενόρος Αντώνης Κορωναίος, η βραβευμένη με την υποτροφία «Μαρία Κάλλας» σοπράνο Βάσια Αλάτη και η εξάρχουσα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, με διεθνείς διακρίσεις, βιολονίστα Έφη Χριστοδούλου.Τη Συμφωνική Ορχήστρα διεύθυνε η αρχιμουσικός Κάτια Μολφέση, τακτική συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Ο Αντιπρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κος Ευάγγελος Καρλάφτης, έκανε την έναρξη της εκδήλωσης, έχοντας τον συντονισμό της εκδήλωσης. Καλωσόρισε και προσφώνησε τους παραβρισκόμενους, λέγοντας μεταξύ άλλων. “Σήμερα, γιορτάζουμε τα 125 χρόνια ακριβώς από τις 22 Οκτωβρίου του 1894 όταν τα ιδρυτικά μέλη του Πειραϊκού Συνδέσμου, συνήλθαν στην πρώτη τους Γενική Συνέλευση, στην αίθουσα του τότε σχολαρχείου Πειραιά και έδωσαν νομική υπόσταση στον Σύνδεσμο. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Πειραιώς, που ανήκει στο Καλλιτεχνικό τμήμα, θα μας ταξιδέψει απόψε στη μαγεία της Μουσικής, με έργα πολύ μεγάλων Συνθετών”. Ο κ. Καρλάφτης κάλεσε στο βήμα την Πρόεδρο του Πειραϊκού Συνδέσμου κα Άντωνία Μεγαλοοικονόμου, η οποία ανέφερε τα εξής: “Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος αποτελεί έναν σημαντικό ιστορικό θεσμό και πρόκειται αναμφισβήτητα για το αρχαιότερο πνευματικό σωματείο του Πειραιά, το οποίο εξελίχθηκε σε κορυφαίο Πνευματικό, Πολιτιστικό και Αθλητικό Ίδρυμα με Πανελλήνια ακτινοβολία. Ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1894 από μια ομάδα φιλοπρόοδων Πειραιωτών.

Η παρέα αυτή αποτελείται από τους Παϊδη, Κρέμο, Ελευθερίου, Λεοντόπουλο, Παρασκευά και Ρουμελιώτη. Το πρώτο διάστημα η φιλοπρόοδη

αυτή παρέα λειτουργεί ως Μουσικός σύνδεσμος. Σ’αυτό το κομβικό σημείο και υπό την παρότρυνση του Δημήτριου Βικέλα, ο οποίος σε συνεργασία με τον βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν προετοίμαζαν ήδη τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Οκτώβριο του 1894 ιδρύεται ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, με τη συμμετοχή εννέα ακόμη Πειραιωτών. Αναφέρομαι αποτίνοντας ταυτοχρόνως και φόρο τιμής στούς Αλέξάκη, Βώκο, Κατράκη Δημήτριο και Γεώργιο, Κανακάκη, Κόλλια, Πετρέα, Ρεντικάκο, και Φιλιππίδη.

Πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο Νικόλαος Φίλων, μία διακεκριμένη προσωπικότητα του Πειραιά που έθεσε τις βάσεις για την οργάνωση και τη μετέπειτα εξέλιξη του σωματείου. Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο του Καταστατικού του «Σκοπός του Πειραϊκού Συνδέσμου είναι η πνευματική και σωματική της κοινωνίας και των μελών αυτού διάπλασις και η όσο το δυνατόν ευρύτερα διάδοσις κοινωφελών γνώσεων». Το πρώτο τμήμα που άρχισε να λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία τον Ιανουάριο του 1895 ήταν το Μουσικό. Δύο χρόνια αργότερα το τμήμα μετονομάζεται σε Καλλιτεχνικό και το 1903 μετονομάζεται σε Ωδείον Πειραιώς, επωνυμία που διατηρεί μέχρι σήμερα. Λίγο πριν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες ιδρύεται το Γυμναστικό Τμήμα. Ακολούθησε το Φιλολογικό Τμήμα, διοργανώνοντας από το 1898 διαλέξεις και ομιλίες από επιφανείς μορφές και σημαντικούς επιστήμονες, ενώ σήμερα έκδίδει το περιοδικό Πειραϊκά Γράμματα. Επίσης, το Δεκέμβριο του 1895 δημιουργούνται οι Σχολές Απόρων Παίδων και Τεχνιτών. Το Τεχνικό τμήμα το 1900 μετατρέπεται σε Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού με σημαντική εκπαιδευτική προσφορά στην πόλη μας ως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ το 1931 ο Πειραϊκός Σύνδεσμος ιδρύει τη Σχολή Ραδιοτηλεγραφητών και το Τμήμα Σχολών Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Το 1933 επίσης οι Σχολές Απόρων Παίδων αποτελούν μαζί με το κλασικό γυμνάσιο και το λύκειο το Τμήμα Κλασικής Εκπαίδευσης.Έκτοτε, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος ο οποίος συγκροτήθηκε σε έναν πολυσχιδή οργανισμό, με δεκάδες δραστηριότητες, ανέδειξε μια σπουδαία κοινωφελή δράση στα Γράμματα και στις Καλές Τέχνες και γενικότερα στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό με ανεκτίμητη προσφορά στην Πειραϊκή Νεολαία. Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος δεν ξεχνά τους μεγάλους ευεργέτες του παρελθόντος τα ονόματα των οποίων συναντώνται στο ιδιαιτέρου κάλους και αρχιτεκτονικής κτήριο. Ομοίως δεν ξεχνά και το αξιόλογο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό του, που προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια τις υπηρεσίες του. Πρόκειται για πρόσωπα της πειραϊκής κοινωνίας που βοήθησαν από διάφορες θέσεις ευθύνης τον Πειραϊκό Σύνδεσμο στο διάβα του χρόνου. Ξεχωρίζουν βεβαίως οι μεγάλες προσωπικότητες των καθηγητών της Δραματικής Σχολής και του Ωδείου, που συνέβαλαν καθοριστικά στην καλλιτεχνική ωρίμανση των χιλιάδων αποφοίτων μας. Θα σημειώσω μόνο ότι πολλοί γνωστοί ταγοί του σύγχρονου πολιτισμού μας, όπως ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος, ο συγγραφέας Σπύρος Μελάς, ο μουσικός Ακαδημαϊκός Μενέλαος Παλλάντιος, ο επίσης μουσικός Ανδρέας Καρμπόνε, η Κατίνα Παξινού, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Αιμίλιος Βεάκης και πάρα πολλοί άλλοι.

Αλλά και στον Αθλητισμό, η πορεία του Πειραϊκού Συνδέσμου που καταγράφεται στα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΓΑΣ είναι η επιτομή της αθλητικής ιστορίας της χώρας μας. Όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής της πόλης μας, μηδέ του Ολυμπιακού εξαιρουμένου, (ο όρος «Σύνδεσμος» στους τίτλους των δύο σωματείων μαρτυρά και παραπέμπει στην κοινή καταγωγή) πήγασαν από τον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Συνδέσμου μας, η οποία ξεκίνησε το 1914 ώς σχολή Θεάτρου, λειτουργεί με πολύ μεγάλη επιτυχία και αριθμεί την τελευταία πενταετία πάρα πολλούς σπουδαστές, όπως και το ιστορικό Ωδείο μας. Δύο μεγάλες σχολές που μαζί με την σχολή Χορού απαρτίζουν την Εφορεία Καλλιτεχνικού. Αξιοσημείωτη είναι και η προσφορά της Εφορείας Αθλητικού τόσο στον κλασικό αθλητισμό, όσο και στα ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ και το βόλεϊ. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι με την ίδια επιτυχία λειτουργούν στο κτήριό μας, το Εργαστήριο Ζωγραφικής/Αγιογραφίας, όπως και το Εργαστήριο καλλιτεχνικής Φωτογραφίας. Απευθύνουμε λοιπόν με αφορμή τη σημερινή επετειακή εκδήλωση ένα κάλεσμα σε όλες και όλους να αγκαλιάσουν με την παρουσία τους το πνευματικό αυτό ίδρυμα, να γίνουν μέλη του, εξασφαλίζοντας έτσι την ιστορική συνέχειά του και την τεράστια προσφορά του στην Πειραϊκή κοινωνία.

Σήμερα,τιμούμε, 125 χρόνια ακριβώς και η Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιώς, είναι μία ιδέα και ένα όραμα που έλαβε σάρκα και οστά την περσινή χρονιά. Ας υποδεχθούμε λοιπόν σήμερα 22 Οκτωβρίου 2019, την Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιώς και τους εξαίρετους καλλιτέχνες και ας απολαύσουμε την μουσική που θα προσφέρουν. Δεν μένει παρά να ευχηθούμε την αιωνιότητα στο σημαντικότερο πνευματικό ίδρυμα του Πειραιά. Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς”. Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος κ. Καρλάφτης έδωσε τον λόγο στον Έφορο καλλιτεχνικού κο Γεώργιο Δρούζα, ο οποίος είπε τα εξής: “Ως Έφορος Καλλιτεχνικού, Εφορεία στην οποία υπάγεται το “Ωδείο Πειραιώς” και κατ΄επέκταση η ”Συμφωνική Ορχήστρα Πειραιώς”, αφού σας ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου που είστε απόψε κοντά μας, θα ήθελα να σας πώ ότι το Ωδείο Πειραιώς συνεχίζει κ σήμερα, παρά τις αντιξοότητες να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα Μουσικά δρώμενα της Χώρας μας, και εξακολουθεί να είναι το φυτώριο νέων Μουσικών Καλλιτεχνών, μέσα από την υψηλού επιπέδου ποιοτική Εκπαίδευση που προσφέρει. Πριν από 1,1/2 χρόνο, παρά το γεγονός ότι το κόστος είναι υψηλό, αποφασίσαμε, στο πλαίσιο αναβάθμισης των σπουδών, να επενδύσουμε στη δημιουργία νέων Μουσικών τμημάτων.

DROUZAS1

 

 

 

 

 

 

Πρώτο αποτέλεσμα υπήρξε η συγκρότηση της Συμφωνικής Ορχήστρας Πειραιώς που θα μας ταξιδέψει σε λίγο, με έργα πολύ Μεγάλων Συνθετών και το δεύτερο είναι η Εφαρμογή του Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητάς των παρεχομένων υπηρεσιών τόσο των Καλλιτεχνικών Σχολών μας, όσο και όλων των τμημάτων του Συνδέσμου, το οποίο θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλο το Διοικητικό Συμβούλιο που ενέκρινε ομόφωνα τις δυο αυτές ενέργειες. Επίσης, να ευχαριστήσω, τους καθηγητές όλων των Μουσικών οργάνων του “Ωδείου Πειραιώς” πολλοί απο τους οποίους είναι απόφοιτοι του, για την συνεργασία και την κατανόησή τους.

Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την νέα Καλλιτεχνική Δ/ντρια κα Μέμα Ειρηναίου, ευχόμενος ταυτόχρονα καλή επιτυχία στα καινούργια της καθήκοντα, μιας και μέχρι τώρα ήταν για πολλά χρόνια Καθηγήτρια και απόφοιτος και η ίδια του Ωδείου Πειραιώς. Σας εύχομαι ένα όμορφο ταξίδι στην μαγεία της Μουσικής”. Κατόπιν, η κα Ειρηναίου διάβασε τα βιογραφικά των Καλλιτεχνών της Ορχήστρας και οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον Δ/ντή της Δραματικής Σχολής κο Σταύρο Καραγιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια ανάπτυξη της Σχολής Θεάτρου του Π.Σ.την τελευταία 5ετία. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι πρώην Πρόεδροι, κος Γ. Πολυχρονόπουλος, κα Μ. Τσανάκη, κος Αν. Βέργος και διαβάστηκε επιστολή -χαιρετισμός της πρώην Προέδρου κας Φ.Θεοχάρη. Την πετυχημένη επετειακή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Πειραιά κος Γιάννης Μώραλης, οι Βουλευτές Πειραιά, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια, Θ. Δρίτσας και Γ. Γεννιά. Επίσης, η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά κα Ειρήνη Νταϊφα, ο Άντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχ. Αγρανιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και πολιτευτής κ. Σ. Σπυρίδων, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αλ. Καμαράτος και Αντ. Μοραντζής, οι πολιτευτές κα Ε.Δασκαλάκη και κ. Γ.Βαγιάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γ. Σταματογιάννης, ο Έφορος Αθλητικού του Π.Σ. κ. Δ. Καρελάς το μέλος του Δ.Σ. και Ταμίας κ.Ν. Κορεντίνης. Επίσης, οι Έφοροι, κ. Α. Μαραλέτος, κα Λ. Δικαιάκου, κα Π. Καλούδη και κ. Π. Φλωράτος αντίστοιχα, καθώς και η Γραμματέας του Π.Σ. κα Ο. Χατζηωανίδου, οι Γραμματείς Καλλιτεχνικού κα Γ. Γκυρτή και κα Ι. Πολυχρονάκη. Στην κατάμεστη ιστορική αίθουσα διακρίναμε πολλούς καθηγητές των Καλλιτεχνικών Σχολών καθώς σπουδαστές και γονείς.

ORCHISTRA


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ