Εφημερίδα Κοινωνική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο για το μεταναστευτικό

 Breaking News

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι το σχέδιο για το μεταναστευτικό
04 Οκτωβρίου 2019

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, σε σχέση με το 2015, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Μόνο το 2% είναι Σύροι, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Επικρίνoντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η προστασία των συνόρων ήταν μηδενική» κάνοντας επίσης λόγο για «πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη» και «πολιτική ανεπάρκειας με εικόνες που μας ντρόπιασαν διεθνώς σε Ειδομένη και Μόρια». Πρόσθεσε δε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση διαφωνούσε με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Ειδικά πάντως για τη συμφωνία αυτή, επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη να επικαιροποιηθεί. Υπογράμμισε ότι και η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει η Τουρκία να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι «εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα και επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου» καθώς και ότι «τα νησιά αποφορτίζονται με οργανωμένο τρόπο και με ευθύνη του κράτους» χωρίς καμία έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επισήμανε ότι πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα και προανήγγειλε και τη λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Όπως είπε, ο τρόπος παροχής ασύλου αλλάζει. Σε έναν νόμο θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία, αλλά και ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: Προβλέπεται πως αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με μεταφορά σε άλλες δομές τότε τεκμαίρεται πως δεν επιθυμούν το ειδικό καθεστώς και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Ευάλωτοι θα θεωρούνται όσοι περιλαμβάνονται στην οδηγία και δεν περιλαμβάνεται το μετατραυματικό στρες. Θα ισχύει κατάλογος ασφαλών χωρών επιστροφής και τρίτων χωρών.

Στο σύστημα παραμένουν όσοι δικαιούνται την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία. Τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο, αλλά όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν κυρώσεις. Αλλάζει το καθεστώς με τις ΜΚΟ με έλεγχο, λογοδοσία και διαφάνεια για να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι».

Τόνισε ότι ο ίδιος θα διεθνοποιήσει το θέμα σημειώνοντας πως απαιτεί συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ και θα θέσει το θέμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Επισήμανε, τέλος, πως το μεταναστευτικό ήλθε για να μείνει και πως χρειάζεται εθνική ομοψυχία αλλά και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ