Εφημερίδα Κοινωνική

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: Αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: «Ξεκινάμε δυναμικά, με πολύ όρεξη και με ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία στη διοίκηση του Δήμου»

 Breaking News

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: Αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: «Ξεκινάμε δυναμικά, με πολύ όρεξη και με ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία στη διοίκηση του Δήμου»
04 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, λίγο μετά την ορκωμοσία της νέας δημοτικής Αρχής, δίνει την πρώτη του συνέντευξη στην  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, μιλώντας «ανοιχτά» για θέματα της πόλης. Μας παρουσιάζει την «ατζέντα» των προτεραιοτήτων του για τους επόμενους δυο μήνες, «αναλύει» τα νέα δεδομένα στο δημοτικό συμβούλιο και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή των αντιδημάρχων. Δεν παραλείπει να αναφερθεί σε επίκαιρα ζητήματα, όπως οι αλλαγές στον νόμο για την Αυτοδιοίκηση, οι σχολικές υποδομές, το master plan κ.α.

κ. Μώραλη, νέα θητεία, νέοι στόχοι. Θα θέλατε να μας «αποκαλύψετε» τι περιλαμβάνει η ατζέντα σας για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο;

Ξεκινάμε δυναμικά, με πολύ όρεξη και με ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία στη διοίκηση του Δήμου από την προηγούμενη πενταετία, στην οποία μάλιστα δουλέψαμε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όχι μόνο για τον Δήμο αλλά και για τη χώρα. Η νέα μας θητεία αποτελεί, όπως είναι φυσικό, μια συνέχεια της προηγούμενης, όμως δεν παύει να σηματοδοτεί και μια νέα αρχή για την πόλη μας. Τα τρία μεγάλα θέματα που θα μας απασχολήσουν αυτό το διάστημα είναι οι θετικές πιστεύω εξελίξεις σε σχέση με την παραχώρηση και αξιοποίηση του Πύργου, η ανάπλαση του Μικρολίμανου, καθώς και η αλλαγή όλων των φωτιστικών σωμάτων του Δήμου, η οποία θα προσφέρει τα μέγιστα αλλάζοντας προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης. Πρόκειται για τρεις εμβληματικές παρεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα στον Πειραιά με αντίκτυπο σε όλη την πόλη. Φυσικά, όπως είχαμε πει και προεκλογικά, συνεχίζουμε εντατικά στην απορρόφηση των κονδυλίων από την ΟΧΕ, για τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές του Πειραιά.

-Πληροφορηθήκαμε, αυτές τις μέρες, για την κατάθεση ενός «νέου» master plan. Αλλάζει κάτι ως προς τις επιδιώξεις του Δήμου; Θέλετε, με απλά λόγια, να ενημερώσετε τον κόσμο για το τι «κερδίζει» ο Πειραιάς απ’ όλο αυτό το σχέδιο;

Η αναθεώρηση του master plan του ΟΛΠ μας γεμίζει ικανοποίηση, πρωτίστως επειδή δεν περιλαμβάνει πλέον την κατασκευή μεγάλου Mall εντός της λιμενικής ζώνης, με το οποίο ήμασταν αντίθετοι, διότι θα έπληττε την τοπική οικονομία και τα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά.

Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι συμφωνήθηκε η μετατροπή του ΣΙΛΟ σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ένα σχέδιο που συζητείται αρκετά χρόνια στον Πειραιά και θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ας μην ξεχνάμε τέλος, πως το αναθεωρημένο master plan περιλαμβάνει πρόσθετες επενδύσεις 200 εκ. ευρώ, οι οποίες συνεπάγονται ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας. Είναι προς όφελος όλων μας, και της πόλης και του ΟΛΠ και της Κυβέρνησης, να ξεκινήσουν άμεσα οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο λιμάνι. Εμείς, ως Δήμος Πειραιά, θα συνεχίσουμε τις επαφές και τις ενέργειές μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε επιπλέον ανταποδοτικούς πόρους από τη λειτουργία του λιμανιού και φυσικά, υπάρχει ακόμα ένα ανοιχτό ζήτημα με την κυριότητα μιας μεγάλης έκτασης στο λιμάνι, την οποία ο Δήμος Πειραιά συνεχίζει να διεκδικεί από τον ΟΛΠ. Παράλληλα θα παρακολουθούμε και θα ζητάμε διαρκώς να δοθεί έμφαση, προσοχή και λύσεις  στα θέματα του περιβάλλοντος αλλά και του κυκλοφοριακού προβλήματος το οποίο είναι ήδη οξυμένο.

-Σας λύνουν τα χέρια οι «διορθώσεις» της Κυβέρνησης στο νόμο για την Αυτοδιοίκηση; Δώστε μας μερικά παραδείγματα και πείτε μας για τις συμπράξεις που θα κάνετε.

Παρότι οι βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση στον «Κλεισθένη», μας δίνουν τη δυνατότητα να διοικήσουμε στηριζόμενοι μόνο στον συνδυασμό μας, έχοντας την πλειοψηφία στα βασικά όργανα του Δήμου, εμείς θα επιδιώξουμε ευρύτερες συνεργασίες. Όχι γιατί μας τις επιβάλει κάποιος νόμος, αλλά γιατί πραγματικά πιστεύω σε αυτές και τις θεωρώ αναγκαίες για την πρόοδο της πόλης μας. Στην προσπάθειά μας για έναν καλύτερο Πειραιά δεν περισσεύει κανείς. Μπορεί με κάποιους να έχουμε διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές οπτικές, αλλά νομίζω ότι για όλους μας προέχει το συμφέρον του Πειραιά και των Πειραιωτών. Ειδικά με τον δεύτερο συνδυασμό, εκείνον του κ. Βλαχάκου, κρατήσαμε ένα πολιτισμένο επίπεδο προεκλογικά και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και μετεκλογικά.

-Να μιλήσουμε και για αντιδημαρχίες. Έχετε κάποιες πρώτες σκέψεις; Ή έστω να μας πείτε με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή προσώπων.

Προχωράμε σε μια ανανέωση, αξιοποιώντας για τις θέσεις των νέων αντιδημάρχων και των εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων, πρόσωπα και από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους. Είναι προφανές και αυτονόητο ότι δεν μπορούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να γίνουν από την πρώτη ημέρα αντιδήμαρχοι. Άλλωστε γι’ αυτό ο Νόμος προβλέπει ετήσιες θητείες, ώστε να υπάρχει και αξιολόγηση όλων μας αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης όλων μέσα στην τετραετία. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν από την επόμενη εβδομάδα μετά την εκλογή προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των κρίσιμων επιτροπών, της Οικονομικής και της Ποιότητας Ζωής, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

-Θα θέλατε, να μας δώσετε μια εικόνα της κατάστασης στο Δήμο, σε επίπεδο προσλήψεων π.χ. στην καθαριότητα ή ως προς τη στελέχωση των βρεφονηπιακών σταθμών; 

Ο Δήμος, ως όφειλε, έκανε τα αιτήματα του σε σχέση με την πρόσληψη προσωπικού σε θέσεις που υπάρχουν ανάγκες. Είναι προφανές και αφορά όλους τους Δήμους ότι υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών και θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό ώστε να μπορέσουν όλες οι διευθύνσεις να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα. Σε σχέση με την καθαριότητα περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018!! ώστε να έχουμε επιτέλους το αναγκαίο προσωπικό. Όσον αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς πιστεύω ότι θα είμαστε εντάξει.

-Σε λίγες μέρες ανοίγουν και τα σχολεία. Να μιλήσουμε λίγο για υποδομές, εργασίες και γενικότερα για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Είναι γεγονός πως αρκετά σχολικά κτίρια στον Πειραιά είναι παλιά και με μεγάλα προβλήματα. Εμείς, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, πάντα σε συνεργασία με τους δασκάλους και τους γονείς, προκειμένου τα κτίρια αυτά να είναι ασφαλή, λειτουργικά και καθαρά για να διευκολύνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας μας και παρά τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους, προχωρήσαμε σε εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, τόσο σε κτίρια, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο με την ανακατασκευή πεζοδρομίων, για την ασφαλή διέλευση των μαθητών. Τα σχολικά κτίρια χρησιμοποιούνται καθημερινά και είναι λογικό να υπάρχουν φθορές και διαρκώς να δημιουργούνται νέες ανάγκες, κάτι το οποίο καθιστά το έργο μας δυσκολότερο. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν επιμέρους προβλήματα. Εμείς, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια επιμονή να επιλύουμε προβλήματα και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από την κεντρική διοίκηση νέα σχολεία και περαιτέρω πόρους καθώς τα σχολεία ήταν και παραμένουν μια από τις βασικές μας προτεραιότητες.

sel.12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sel.13


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ