Εφημερίδα Κοινωνική

Εκβιασμός με «όπλο» τους Πρόσφυγες – Ανοίγει ξανά τις «πύλες» η Τουρκία

 Breaking News

Εκβιασμός με «όπλο» τους Πρόσφυγες – Ανοίγει ξανά τις «πύλες» η Τουρκία
05 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Πειραιάς διαχειρίστηκε ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΕΙΣ την Κρίση του Προσφυγικού, το 2016, με χιλιάδες πρόσφυγες να κοιμούνται στο λιμάνι. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να ξαναμπεί σε τέτοιες… περιπέτειες.

Η Τουρκία έχει αποτελέσει τον βασικό υποδοχέα προσφύγων από τη Συρία και άλλωστε είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο. Μόνο οι Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία αγγίζουν τα 3.6 εκατομμύρια και σε αυτά προστίθενται και πρόσφυγες και μετανάστες από άλλες χώρες που ελπίζουν ότι από την Τουρκία θα μπορέσουν να φτάσουν ευκολότερα σε άλλες χώρες.

Παρότι για αρκετό διάστημα υπήρξε γενική αποκλιμάκωση του προσφυγικού, βασισμένη στη θετική στάση του τουρκικού πληθυσμού απέναντι στους πρόσφυγες, όπως και προσπάθεια για ενσωμάτωση, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται και μια περίεργη «στροφή» και πίεση των αρχών ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στις περιοχές στις οποίες τους είχε δοθεί άδεια να διαμένουν και όχι στις μεγάλες πόλεις όπου συγκεντρώνονται.

Η μεγάλη κλιμάκωση των ροών προσφύγων μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη ήταν το 2015 και 2016. Ενδεικτική, η περίπτωση του Πειραιά, όπου καταγράφηκε αριθμός περισσοτέρων των 5.000 μεταναστών που διέμεναν, αποκλεισμένοι, στο λιμάνι και δέχονταν τη βοήθεια εθελοντικών ομάδων, του Δήμου Πειραιά και φορέων της πόλης)

Η κατάσταση αυτή ανακόπηκε από δύο παραμέτρους. Η πρώτη ήταν το κλείσιμο του «Βαλκανικού Διαδρόμου», με πρωτοβουλία σε μεγάλο βαθμό των χωρών του Βίζεγκραντ. Η δεύτερη ήταν η συμφωνία (για την ακρίβεια «κοινή δήλωση») ΕΕ και Τουρκίας, με την οποία η Τουρκία ανέλαβε αφενός την υποχρέωση να περιορίσει τις ροές και παράλληλα την εφαρμογή του μηχανισμού όπου πρόσφυγες θα επέστρεφαν στην Τουρκία από τις χώρες πρώτης «παράνομης» άφιξης και σύριοι πρόσφυγες θα μετακινούνταν από την Τουρκία στην Ευρώπη.

Μόνο που η συμφωνία αυτή έκτοτε θα αποτελεί τμήμα και της διαρκούς διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη ΕΕ και την Τουρκία, σε σχέση με την ενταξιακή διαδικασία που λιμνάζει δεδομένης της ουσιώδους άρνησης των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών να δουν πια το ενδεχόμενο τουρκικής ένταξης, σε σχέση με διμερή θέματα όπως είναι το θέμα της βίζας, αλλά και σε σχέση με ζητήματα όπως η στάση της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές κινήσεις στο μέτωπο των εξορύξεων.

Στο ίδιο πλαίσιο δεν είναι και λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές γνωρίζουν τα κυκλώματα διακινητών και επιτηρούν τα περάσματα και άρα είναι δύσκολο να υπάρξει μια απότομη αύξηση των ροών χωρίς τουλάχιστον την ανοχή των τουρκικών αρχών. Η Τουρκία πάλι από τη μεριά της υποστηρίζει ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά των κυκλωμάτων διακίνησης.

Χθες, για ακόμη μια φορά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι ίσως η χώρα του αναγκαστεί να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη. «Θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τα σύνορα. Δεν μπορούν να μας αναγκάσουν να διαχειριστούμε μόνοι μας το βάρος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έλαβε την απαιτούμενη στήριξη για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι θα προχωρήσει σ” αυτήν την ενέργεια εάν η Αγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων. Επίσης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο!

Σε όλα αυτά σημειώστε ότι ξαφνικά… ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα αυξήθηκε δραματικά με το Μαξίμου και το ΚΥΣΕΑ να είναι σε αναβρασμό, μελετώντας τις επόμενες κινήσεις τους στην μεταναστευτική «σκακιέρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης θα επιτρέψει στις ελληνικές αρχές να εντοπίζουν πλοιάρια προσφύγων και μεταναστών προτού καν αναχωρήσουν από τα τουρκικά παράλια. Ως εκ τούτου, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα μπορούμε να ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει κάθε απόπλου.

Η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη να λάβει δράση και «δεν θα μπορεί να αγνοεί διαρκώς» τις ελληνικές επισημάνσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως το Σύστημα θα προσδώσει σημαντική «δύναμη αποτροπής» στη χώρα μας.

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ;

Αν και συχνά χρησιμοποιούνται αδιακρίτως από το ευρύ κοινό, υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στους όρους «πρόσφυγας» και «μετανάστης»:

Πρόσφυγας

Πρόσφυγες είναι τα άτομα που βρίσκονται εκτός της χώρας καταγωγής τους εξαιτίας του φόβου διώξεων, διαμαχών, γενικευμένης βίας, ή άλλων καταστάσεων που έχουν διαταράξει σοβαρά την έννομη τάξη και, ως αποτέλεσμα, δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ο ορισμός του πρόσφυγα δίνεται στη Σύμβαση του 1951 και στα περιφερειακά μέσα για τους πρόσφυγες, καθώς και στο καταστατικό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

–Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες

Μετανάστης

Αν και δεν υπάρχει επίσημος νομικός ορισμός για τον διεθνή μετανάστη, η πλειονότητα των ειδικών συμφωνεί ότι διεθνής μετανάστης είναι όποιος αλλάζει τον τόπο συνήθους κατοικίας του/της, ανεξαρτήτως του λόγου μετανάστευσης ή του νομικού καθεστώτος. Γενικά, υπάρχει διάκριση μεταξύ μικρής διάρκειας ή προσωρινής μετανάστευσης, που περιλαμβάνει μετακινήσεις διάρκειας μεταξύ 3 και 12 μηνών, και μακράς διάρκειας ή μόνιμης μετανάστευσης, που έχει να κάνει με την αλλαγή της χώρας κατοικίας για διάρκεια ενός χρόνου και άνω.

- Υπηρεσία Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ