Εφημερίδα Κοινωνική

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάμε για να κάνουμε νέα αρχή και στη διαχείριση των απορριμμάτων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάμε για να κάνουμε νέα αρχή και στη διαχείριση των απορριμμάτων
02 Αυγούστου 2019

Από την 1η Σεπτεμβρίου η Αττική γυρίζει σελίδα. Κάνει νέα αρχή στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα, αναφέρει ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης και συνεχίζει: Η κα Δούρου άσκησε διοίκηση τα τελευταία πέντε χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής.  Δυστυχώς στο διάστημα αυτό, δεν έδωσε λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα για την Αττική, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Έχασε  πολύτιμο χρόνο για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση ευρωπαϊκού επίπεδου. Σήμερα είμαστε χωρίς μελέτες, χωρίς εργοστάσια, χωρίς χρόνο και χώρο. Μάλιστα αυτό το αποδεικνύουν τα έγγραφα των στελεχών που υπηρέτησαν την διοίκηση Δούρου στον ΕΔΣΝΑ.

Στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφήνει «βαριά κληρονομιά» στη νέα διοίκηση της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα:

- Έναν ΧΥΤΑ που σε λίγους μήνες δε θα μπορεί στον υφιστάμενο αδειοδοτημένο χώρο του να δεχτεί αλλά απορρίμματα

- Έναν περιφερειακό σχεδιασμό που παραμένει «ευχολόγιο», αφού δεν έχει υλοποιηθεί ούτε κατά 1 τοις εκατό

- Δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη για χωροθέτηση και κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων

-  Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια σε συνεργασία με τους δήμους, για προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης

Μετά από πέντε χρόνια διοίκησης και λίγες εβδομάδες πριν αποχωρήσει από την υπεύθυνη θέση που κατείχε, προτείνει ουσιαστικά ως λύση την επέκταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ που η ίδια υποσχέθηκε ότι θα κλείσει.

Επιπλέον μας προκαλεί  έκπληξη το γεγονός  ότι η κ. Δούρου επιχειρεί να θολώσει τα νερά σχετικά με τα έγγραφα  που παρουσιάζουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Αλήθεια από πότε θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και την εικόνα της Αττικής αποτελούν εμπιστευτική υπόθεση;

Η κα Δουρου στο θέμα της διαχείρισης αφήνει μόνο προβλήματα.

Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας και εγώ προσωπικά αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που απειλεί τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών του Λεκανοπεδίου. Οφείλουμε να δράσουμε σύμφωνα άμεσα και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε ότι έχουμε ένα μαγικό ραβδί. Δεν δώσαμε ποτέ ψεύτικες υποσχέσεις.

Ήδη όμως έχουμε ξεκινήσει ένα ευρύτατο κύκλο επαφών με την κυβέρνηση και τους δήμους της Αττικής για να καταλήξουμε σε ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με σχέδιο, συνεργασίες κι ευρύτερες συναινέσεις θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και να δρομολογήσουμε την υιοθέτηση ενός σύγχρονου , ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που θα ανταποκρίνεται στους εθνικούς στόχους και θα μπορεί να εφαρμοστεί.

Μακριά από ξεπερασμένες ιδεοληψίες  αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία , με προτεραιότητα τους πολίτες.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ