Εφημερίδα Κοινωνική

Εκλογές 2019: Αυτοδυναμία ΝΔ δείχνουν οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις

 Breaking News

Εκλογές 2019: Αυτοδυναμία ΝΔ δείχνουν οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις
05 Ιουλίου 2019

Τρεις δημοσκοπήσεις – οι τελευταίες πριν τις κάλπες της Κυριακής – επιβεβαιώνουν με πανηγυρικό τρόπο το ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν «κλειδωμένη την αυτοδυναμία για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Public Issue (Πολιτικό Βαρόμετρο Ιουλίου) δείχνει διαφορά 15,5% (ΝΔ: 42,5%, ΣΥΡΙΖΑ 27%) και αυτοδυναμία από 158 έως και 173 εδρών για την ΝΔ.

Η Pulse (για λογαριασμό του ΣΚΑΪ) δείχνει την ΝΔ μπροστά με 8 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (36%-28%) και επίσης καθαρή αυτοδυναμία.

Τέλος, διαφορά 11,7% υπέρ της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Rass πριν από τις εκλογές για το Action24.

Public Issue: 15,5% μπροστά η ΝΔ και «κλειδωμένη» αυτοδυναμία
Θηριώδη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις 15,5 μονάδες και ποσοστό πάνω από 40% για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με άνετη αυτοδυναμία, αποτυπώνει το πολιτικό βαρόμετρο Ιουλίου της Public Issue.

Με αυτά τα δεδομένα η διαφορά της τάξης του 15,5% είναι 6 μονάδες σχεδόν επάνω από την συντριπτική διαφορά των ευρωεκλογών μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ (9,4%).

Σύμφωνα με την πρόβλεψη τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 42,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 27%
ΚΙΝΑΛ 8%
ΚΚΕ 5,5%
ΧΑ 3,5%
Ελληνική Λύση 3%
ΜέΡΑ 25 3%
Ενωση Κεντρώων 2%
Λοιπά κόμματα: 5,5%

Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την έρευνα, εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία σε όλα τα σενάρια από πεντακομματική μέχρι επτακομματική Βουλή. Ακόμη και στην περίπτωση 7κομματικής Βουλής, η ΝΔ, θα πλησιάσει τις 165 έδρες.
Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά πρώτου/δεύτερου κόμματος, που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου, με εξαίρεση εκείνες του 1974 και του 1977, μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη του 1981 (12,2%).
Τα μεγάλα ερωτήματα αυτών των εκλογών, η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη κινούνται γύρω από το όριο του 3%, με ανοικτά τα ενδεχόμενα να μπουν ή να μείνουν εκτός Βουλής.
Οπως αναφέρεται, ο νέος αναδυόμενος μεταμνημονιακός δικομματισμός προβλέπεται να προσεγγίσει το 70%. Ωστόσο, ενώ ο πόλος της κεντροδεξιάς δείχνει να επανασυσπειρώνεται στη Νέα Δημοκρατία, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πόλο της κεντροαριστεράς, ο οποίος παραμένει διασπασμένος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

 
Τέλος, όπως τονίζεται, αυτό το στοιχείο, αφενός διαφοροποιεί ριζικά τον νέο δικομματισμό («μη-ισορροπημένος») από τον προηγούμενο και αφετέρου εξηγεί, ως ένα βαθμό, τη διεύρυνση της «ψαλίδας» α’/β’ κόμματος. Ο εκλογικός συσχετισμός δυνάμεων, που προβλέπεται να αναδειχθεί από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής θυμίζει έντονα, το 2009, με τους δύο πόλους, όμως, σε αντεστραμμένη διάταξη.

Δημοσκόπηση Pulse: Μπροστά με 8 μονάδες η ΝΔ με καθαρή αυτοδυναμία
Εξάλλου, μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και καθαρή αυτοδυναμία καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ πριν τις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή.

Σύμφωνα με την έρευνα η ΝΔ λαμβάνει το 36% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 28%, αυξάνοντας κατά μία μονάδα την δημοσκοπική του επίδοση. Τρίτο έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 7% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5% και η ΧΑ στο 4%.

Στο όριο της εισόδου στην Βουλή βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Τα σενάρια των εδρών
Με τα σημερινά δεδομένα η Pulse εκτιμά πως η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.
Στο πρώτο σενάριο, όπου τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25 εισέρχονται σε επτακομματικό κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες. Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές.

Rass: Προβάδισμα 11,7% για τη ΝΔ -Εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή
Διαφορά 11,7% υπέρ της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Rass πριν από τις εκλογές για το Action24.

Στην ίδια δημοσκόπηση η Χρυσή Αυγή φαίνεται να τίθεται εκτός της επόμενης Βουλής και το Κίνημα Αλλαγής να εδραιώνεται στη 3η θέση, ενώ μάχη για την είσοδο στη Βουλή, δίνουν με οριακά ποσοστά, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Εκτίμηση ψήφου
Σύμφωνα με τη Rass η μέση τιμή στην Εκτίμηση Ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 39,4%, ΣΥΡΙΖΑ 27,7, Κίνημα Αλλαγής 8,2%, ΚΚΕ 5,9%, Ελληνική Λύση 3,2%, ΜέΡΑ25 3%, Χρυσή Αυγή 2,7, Ένωση Κεντρώων 2%, Πλεύση Ελευθερίας 1,8%

 

Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής (%)

ΝΔ 35,2
ΣΥΡΙΖΑ 25,4
ΚΙΝΑΛ 8
ΚΚΕ 5,7
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3
ΜΕΡΑ24 2,8%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 2,5%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 1,8
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,6
ΑΛΛΟ 3,8
ΑΚΥΡΟ 2,3
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ 7,9

Στην ερώτηση για ποιο λόγο θα ψηφίσετε ΝΔ, το 61,6% απαντά επειδή πιστεύει ότι θα πάει τη χώρα μπροστά, το 29,9% για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και για άλλο λόγο απαντά το 7,5%. Στο αντίστοιχο ερώτημα για το ΣΥΡΙΖΑ το 50,4% απαντά επειδή πιστεύει ότι θα πάει τη χώρα μπροστά, το 37,6% για να μην έρθει η ΝΔ απαντά το 37,6%, ενώ για άλλο λόγο λέει το 11,8%.

Στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει το ΚΙΝΑΛ αν δεν προκύψει το ΚΙΝΑΛ το 48,3% των ερωτηθέντων απαντούν να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο πρώτο κόμμα και να μπει στην κυβέρνηση, το 20,4% να δώσει ψήφο ανοχής χωρίς να μπει στην κυβέρνηση και το 23% να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ