Εφημερίδα Κοινωνική

Διαγνωστικά κέντρα: Σε κρίσιμη καμπή οι κινητοποιήσεις

Διαγνωστικά κέντρα: Σε κρίσιμη καμπή οι κινητοποιήσεις
05 Ιουνίου 2019

Τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια βρίσκονται ένα βήµα πριν από το πολυήµερο λουκέτο που έχουν εξαγγείλει για τις 10 Ιουνίου, εξαιτίας των υπέρογκων κρατήσεων και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (που φθάνουν ακόµα και το 70%), ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει προσπάθειες να µεταπείσει τον κλάδο ώστε να µην προχωρήσει στα λουκέτα. Σε χθεσινή έκτακτη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας µε εκπροσώπους του κλάδου επιχειρήθηκε να βρεθεί η χρυσή τοµή.

Οι φορείς ζήτησαν από τον υπουργό Υγείας να διαγραφεί έστω το clawback(σ.σ.: υποχρεωτικές επιστροφές µε την υπέρβαση του προϋπολογισµού) για το β’ εξάµηνο του 2018, κάτι για το οποίο όµως η ηγεσία του υπουργείου Υγείαςδήλωσε αδυναµία. Σήµερα αναµένεται συνάντηση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων µε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, προκειµένου να αναζητηθούν κονδύλια από άλλους «κωδικούς», ενώ στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα να διατεθούν ακόµη και τα 50 εκατ. ευρώ που… περίσσεψαν από τους οικογενειακούς γιατρούς, δεδοµένου ότι δεν είχαν γίνει συµβάσεις µε µεγάλο αριθµό γιατρών.

Πάντως, οι φορείς ζητούν να διαγραφούν κοντά στα 55 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο clawback του β’ εξαµήνου του 2018, όπως δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσµου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚΓιώργος Βουγιούκας. «Εµείς αυτήν την εξουσιοδότηση έχουµε από τα µέλη µας. Εάν δεν ικανοποιηθεί αυτό το αίτηµα, θα προχωρήσουµε κανονικά στην απεργία» σηµειώνει ο κ. Βουγιούκας. Ηδη, όµως, οι δαπάνες έχουν καθοριστεί και για το 2019, για όλες τις παροχές του ΕΟΠΥΥ, ενώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις θα δοθούν επιπλέον 9 εκατ. ευρώ.

 

*ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ