Εφημερίδα Κοινωνική

Δεν συμφώνησαν ο υπουργός Υγείας και τα διαγνωστικά κέντρα

 Breaking News

Δεν συμφώνησαν ο υπουργός Υγείας και τα διαγνωστικά κέντρα
11 Ιουνίου 2019

Συνεχίζεται τουλάχιστον και αύριο Τετάρτη η απεργία στα διαγνωστικά κέντρακαι τα εργαστήρια, καθώς οι εκπρόσωποι του κλάδου που συναντήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, δεν απέσπασαν την ικανοποίηση του βασικού αιτήματός τους.

Έτσι ο κλάδος συνεδριάζει στις 10 το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να αποφασισθεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Στην ολομέλεια που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη οπότε και θα κριθεί το μέλλον της απεργίας θα παραστούν εκπρόσωποι 40 φορέων από όλη τη χώρα.

Τι απάντησε και τι έδωσε ο υπουργός Υγείας

Ο κλάδος κατά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έθεσε εκ νέου το αίτημα να διαγραφεί το χαράτσι (clawback) των περίπου 55 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο Β” εξάμηνο του 2018. Πρόκειται ουσιαστικά για την υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων όταν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

Όμως ο υπουργός Υγείας δήλωσε αδυναμία να προχωρήσει σε διαγραφή του ποσού, επισημαίνοντας ότι έχει νομικές δεσμεύσεις που δεν του επιτρέπουν να αυξήσει το προυπολογισμό για τις διαγνωστικές εξετασεις.

Ωστόσο προχώρησε σε αύξηση του προυπολογισμού για τον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2019 κατά 30 εκατ. ευρώ. Όμως το κονδύλι με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr δεν θα κατευθυνθεί μόνο για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Τι αποφασίζουν διαγνωστικά κέντρα και εργαστηριακοί γιατροί

Ο κλάδος εμφανίζεται προβληματισμένος μετά τις εξελίξεις αυτές γι αυτό και όπως έλεγαν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: Και να συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις, αλλά ακόμη και να λήξουν και να συνεχισθούν μετά τις εκλογές.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φωνές που υποστηρίζουν ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη και δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία.

Πάντως οι ιδέες που φαίνεται πως θα πέσουν στο τραπέζι είναι να συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις και με άλλες μορφές,που να μην περιλαμβάνουν απαραίτητα και λουκέτα στα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ