Εφημερίδα Κοινωνική

Νέος εφιάλτης για τους καρκινοπαθείς για την εξέταση PET CT

 Breaking News

Νέος εφιάλτης για τους καρκινοπαθείς για την εξέταση PET CT
16 Μαΐου 2019

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η έκτακτη συνάντηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ µε τους εκπροσώπους των πέντε µεγάλων οµίλων υγείας για την εξέταση PET CT των καρκινοπαθών

Ετσι, από σήµερα οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν µαζί τους το ραδιοφάρµακο που χρησιµοποιείται στην εξέταση όταν πηγαίνουν σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Μετά τις προειδοποιήσεις των οµίλων Υγείας ότι διακόπτουν την παροχή δωρεάν ραδιοφαρµάκου στους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του Οργανισµού συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη προκειµένου να βρεθεί λύση.

Το πρόβληµα ξεκίνησε όταν οι ιδιωτικές κλινικές και τα µεγάλα διαγνωστικά κέντρα κλήθηκαν να πληρώσουν υποχρεωτικές εκπτώσεις για το ραδιοφάρµακο που χρησιµοποιείται στην εξέταση, το οποίο όµως το αγοράζουν µε δικά τους χρήµατα και χωρίς ποσοστό κέρδους για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς. Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ, αντί να αποπληρώνει πλήρως το κόστος του φαρµάκου, ζητά και υποχρεωτικές εκπτώσεις, που για το 2018 και το 2019 είναι κοντά στα 9 εκατ. ευρώ.

«Ναυάγιο» η σύσκεψη

Οι πρόεδροι των πέντε µεγάλων οµίλων Υγείας που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη µε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο ζήτησαν να διαγράψει άµεσα τα ποσά από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (clawback) για το 2018 και το 2019. Ο κ. Πλαγιανάκος δήλωσε αδυναµία λόγω… προεκλογικής περιόδου -όπως αναφέρουν πηγές του «Εθνους»- και ζήτησε παράταση µέχρι τις 30 Ιουνίου. Οµως, οι πρόεδροι των πέντε µεγάλων οµίλων ήταν ανυποχώρητοι και από σήµερα θα ζητούν από τους ασθενείς να φέρνουν µόνοι τους το ραδιοφάρµακο, το οποίο πρέπει να προµηθεύονται από τα φαρµακεία του ΕΟΠΥΥ – µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία που θα υποστούν.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ