Εφημερίδα Κοινωνική

Κλειστά για τρεις ημέρες τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα – Χωρίς εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

 Breaking News

Κλειστά για τρεις ημέρες τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα – Χωρίς εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ
21 Μαΐου 2019

Τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά στις 23, 24 και 25 Μαΐου, όπως και τα πολυϊατρεία αλλά και οι Μονάδες διεξαγωγής εξετάσεων.
Η κύρια αιτία της απεργίας αυτής είναι οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate -claw back)  που τους αναγκάζει να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ.

Η κίνηση αυτή αντιστοιχεί έως και στο 70% των εισοδημάτων τους, «με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να οδηγούνται και σε χρεωκοπία», όπως λένε οι ίδιοι.

«Τα διαγνωστικά κέντρα κοντεύουν να βάλουν λουκέτο»
Η Συντονιστική Επιτροπή σε σημείωμα που απέστειλε στους ασφαλισμένους, αναφέρει, πως τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια και τα Πολυϊατρεία κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο και να ανασταλεί κάθε λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή που απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή στο πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλη Πλαγιανάκο, «αυτό συμβαίνει διότι στις περικοπές του claw back, πρέπει να προσθέσουμε τις περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα που υποβάλουμε τις απαιτήσεις μας στον Οργανισμό, μέσω των αναγκαστικών τμηματικών εκπτώσεων (rebate), οι οποίες στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνουν το 50% στη μεγαλύτερη τους κλίμακα και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων η μεγαλύτερη κλίμακα φτάνει το 45%».

Στη συνέχεια η επιστολή αναφέρει: «Σ’ αυτήν την τραγική πραγματικότητα, στην οποία έχουν περιέλθει όλες οι μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός μεν προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό μας, αφετέρου δε καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. χωρίς όμως ο Οργανισμός να αναλαμβάνει το κόστος της κοινωνικής του πολιτικής και να το μεταφέρει ουσιαστικά στις πλάτες μας.»

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΣΙΔΙΚ δηλώνει στην επιστολή της πως παραμένουν διατεθιμένοι να συζητήσουν με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ «και με το Υπουργείο Υγείας την ανεύρεση λύσεων για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ