Εφημερίδα Κοινωνική

Ενα στα έντεκα νεογέννητα με χαμηλό βάρος στην Ελλάδα

Ενα στα έντεκα νεογέννητα με χαμηλό βάρος στην Ελλάδα
16 Μαΐου 2019

Μία έρευνα της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, της Unicef και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έδειξε αρκετά σημαντικά στοιχεία, για τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος.
Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 20,5 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται ετησίως με βάρος κάτω των δυόμισι κιλών παγκοσμίως. Και από αυτά, πάνω από το 90% γεννιούνται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Στην Ελλάδα πάντως, η αναλογία είναι καλύτερη από το διεθνή μέσο όρο, καθώς τα νεογέννητα έως 2,5 κιλά είναι σχεδόν το 9% του συνόλου (ένα στα 11 παιδιά περίπου).

Περισσότερα από το 80% των περίπου 2,5 εκατομμυρίων νεογέννητων που πεθαίνουν κάθε χρόνο, είναι χαμηλού βάρους, καθώς πολλά έχουν γεννηθεί πρόωρα. Όσα λιποβαρή μωρά επιβιώσουν, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μείνουν κοντά και να έχουν χειρότερη υγεία αργότερα στη ζωή τους, μεταξύ άλλων λόγω χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος.

Την δημοσίευση της έρευνας έκανε η επικεφαλής της, δρα Χάνα Μπλενκόου, στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Global Health».

Αντίστοιχη έρευνα είχε δείξει πως ακόμη και αν οι γονείς αποκτήσουν παιδιά σε μεγάλη ηλικία, ενδεχομένως κι αυτό θα φέρει προβλήματα στην υγεία των μωρών.

Μικρή πρόοδος στο βάρος των νεογέννητων
Ανέλυσαν στοιχεία για 148 χώρες και περισσότερους από 281 εκατομμύρια τοκετούς. Η μελέτη δείχνει ότι διαχρονικά υπάρχει κάποια πρόοδος, αλλά όχι όση θα ήταν επιθυμητή, όσον αφορά το βάρος των νεογέννητων.

Ενώ το 2000 είχαν γεννηθεί 22,9 εκατομμύρια μωρά βάρους έως 2,5 κιλών (ποσοστό 17,5% των συνολικών γεννήσεων), το 2015 ο αριθμός τους είχε μειωθεί στα 20,5 εκατομμύρια (ποσοστό 14,6%).

Όμως η μέση ετήσια μείωση 1,2% στις γεννήσεις μωρών χαμηλού βάρους κατά την περίοδο 2000-2015 δεν είναι ούτε καν η μισή από το στόχο της μείωσης κατά 2,7% ετησίως που έχει θέσει ο ΠΟΥ από το 2012, προκειμένου να υπάρξει μια μείωση κατά 30% των γεννήσεων χαμηλού βάρους έως το 2025.

Μεγαλύτερο το πρόβλημα σε Ασία, Αφρική
Η έρευνα αναφέρει μάλιστα πως σχεδόν τα τρία τέταρτα των μωρών βάρους έως 2,5 κιλών γεννιούνται στη Νότια Ασία και στην υποσαχάρια Αφρική.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των μωρών χαμηλού βάρους, σύμφωνα με τη μελέτη, υποχώρησε ελαφρά από το 9% το 2000 στο 8,7% το 2015. Η θέση της χώρας μας στη διεθνή κατάταξη ήταν 36η το 2015, από 46η το 2000.

Παράγοντες που ευνοούν τη γέννηση μωρού χαμηλού βάρους, είναι η πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη ηλικία της μητέρας, οι πολλαπλές κυήσεις, οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης, οι χρόνιες ασθένειες της μητέρας (π.χ. υπέρταση), οι λοιμώξεις (π.χ. ελονοσία), η ανεπαρκής διατροφή, η έκθεση σε περιβαλλοντική ρύπανση, η χρήση καπνού και αλκοόλ κ.α.

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες το χαμηλό βάρος του μωρού συνήθως σχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό πριν την 37η εβδομάδα της κύησης.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ