Εφημερίδα Κοινωνική

Διεθνές Συνέδριο με θέμα τους Ωκεανούς

Διεθνές Συνέδριο με θέμα τους Ωκεανούς
21 Μαΐου 2019

Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Τεμπονέρας Διονύσης, συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Υπουργείου στo Διεθνές Συνέδριο με θέμα τους Ωκεανούς (“Oceans Meeting 2019”) που διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στη Λισσαβώνα, στις 16 και 17 Μαΐου.

Σκοπός της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμες αντιπροσωπίες κρατών, διεθνών οργανισμών και της Ευρ. Επιτροπής, ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την ενίσχυση των πολιτικών σε διεθνές επίπεδο για τη διακυβέρνηση των ωκεανών και ο καθορισμός συγκεκριμένων προτάσεων ενόψει της 2ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς που θα διεξαχθεί το 2020, υπό τη συμπροεδρία της Πορτογαλίας και της Κένυας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Τεμπονέρας συμμετείχε σε υπουργικό πάνελ παρουσιάζοντας το ρόλο της ναυτιλίας στην προώθηση της βιώσιμης γαλάζιας ανάπτυξης, την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών για τη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και την ανάγκη για εφαρμογή πολιτικών που θα προωθούν την απασχόληση, θα ενθαρρύνουν την έρευνα και την καινοτομία και θα συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων στους κλάδους της θαλάσσιας οικονομίας.

Ειδικότερα ο κ. Γ.Γ. απέδωσε έμφαση στην ανάγκη υποστήριξης του έργου του ΙΜΟ στις διαπραγματεύσεις των αρμόδιων Επιτροπών του Οργανισμού για την υλοποίηση της αρχικής στρατηγικής για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, στην απρόσκοπτη, από πλευράς διαθεσιμότητας και ασφάλειας, εφαρμογή του νέου ορίου (0,5%) περιεκτικότητας σε θείο των καυσίμων των πλοίων από 01.01.2020 και στην ανάγκη προώθησης σε παγκόσμιο επίπεδο πρωτοβουλιών εναλλακτικών καυσίμων για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές.

Επιπρόσθετα ο κ. Τεμπονέρας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υλοποίησης πολιτικών για την υποστήριξη της νησιωτικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπό το πρίσμα της διασυνδεσιμότητας των νησιωτικών περιοχών, με στόχο την ενίσχυση της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής των μικρών και απομακρυσμένων περιοχών, καθώς και των νησιωτικών Κρατών Μελών της Ε.Ε. Παράλληλα ο κ. Γ.Γ. αναγνώρισε το ρόλο που διαδραματίζουν οι λιμένες στην προώθηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και πηγών ενέργειας και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των εφοδιαστικών αλυσίδων. Τέλος, ο κ. Τεμπονέρας απέδωσε έμφαση στο σεβασμό της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ως πρωταρχικού στοιχείου για την ανάπτυξη με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των θαλασσίων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς ναυτιλίας.

Στο περιθώριο της διυπουργικής συνόδου ο κ. Τεμπονέρας πραγματοποίησε σύντομες συναντήσεις με την Υπουργό Θάλασσας της Πορτογαλίας, κα. Ana Paula Vitorino, η οποία φιλοξένησε τη Συνάντηση για τους Ωκεανούς, καθώς και με ομολόγους λοιπών Κρατών Μελών της ΕΕ όπου συζήτησε επίκαιρα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν Διεθνές Συνέδριο για τους Ωκεανούς καθώς και Έκθεση επιχειρήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στους συναφείς τομείς.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ