Εφημερίδα Κοινωνική

Πέτρες στα νεφρά: 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που απασχολούν όλους

Πέτρες στα νεφρά: 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που απασχολούν όλους
12 Απριλίου 2019

Η λιθίαση του ουροποιητικού (πέτρες στα νεφρά) είναι η τρίτη πιο συχνή πάθηση μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη. Ο μέσος κίνδυνος εμφάνισης λιθίασης ανέρχεται στη διάρκεια της ζωής μας στο 4-7%. Η εμφάνιση της νόσου είναι τριπλάσια στους άνδρες από τις γυναίκες, με πιο συχνή εμφάνιση κατά την τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής. Ο Χειρουργός Ουρολόγος Dr.Στυλιανός Κοντός (www.urologyclinic.gr), εξειδικευθείς στην Ενδο-Ορολογία και στην Λιθίαση του ουροποιητικού μας απαντά:

1.Ποια είναι τα συμπτώματα της πέτρας στα νεφρά; 

Μια πέτρα στα νεφρά μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα μέχρι να αρχίσει να κινείται μέσα στο νεφρό, ή να περάσει στον ουρητήρα (ο σωλήνας που συνδέει το νεφρό με την ουροδόχο κύστη). Αν γίνει κάτι από αυτά, θα έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

Οξύς πόνος στο πλάι και πίσω, στη μέση

Πόνος που αντανακλά προς τα κάτω στην βουβωνική χώρα

Πόνος που «έρχεται κατά κύματα»

Τσούξιμο κατά την ούρηση

Ροζ, κόκκινο ή καφέ χρώμα στα ούρα

Θολά, ή ιδιαίτερα δυσώδη ούρα

Ναυτία και εμετός

Επίμονη ανάγκη για ούρηση

Ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο

Πυρετός και ρίγη (εάν υπάρχει μικρόβιο στα ούρα)

2. Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Ο πόνος που προκαλείται από τις πέτρες στα νεφρά μπορεί να αλλάξει. Για παράδειγμα, η μετατόπιση μια πέτρας σε διαφορετική θέση φέρνει αύξηση στην ένταση του πόνου.

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα που σας ανησυχούν. Ζητήστε, όμως, αμέσως ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε:

Πόνο τόσο σοβαρό, που δεν μπορείτε να καθίσετε, ή να βρείτε μια άνετη θέση

Πόνο που συνοδεύεται από ναυτία και εμετό

Πόνο που συνοδεύεται από πυρετό και ρίγη

Αίμα στα ούρα σας

3.Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω; (Κλινική Διάγνωση)

Η κλινική διάγνωση για τις πέτρες στα νεφρά πρέπει να στηριχτεί στην κατάλληλη απεικόνιση. Η συνήθης εξέταση περιλαμβάνει ακτινογραφία, υπέρηχο, ενδοφλέβιο ουρογραφία ή κάποιες φορές αξονική τομογραφία. Επίσης πρέπει να γίνεται χημική ανάλυση του λίθου καθώς και ανάλυση αίματος και ούρων.

4. Τι πιθανότητες έχω να αποβάλω αυτόματα τον Λίθο;

Η αποβολή του λίθου εξαρτάται από το μέγεθος, θέση και σχήμα του και αναμένεται αυτόματη αποβολή στο 80% των λίθων μικρότερων από 4 χιλιοστά. Για λίθους >7 χιλιοστά η πιθανότητα αυτόματης αποβολής είναι χαμηλή. . Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει ένα φάρμακο για να σας βοηθήσει να αποβάλλεται μια πέτρα στα νεφρά σας. Αυτό το είδος της φαρμακευτικής αγωγής, με φάρμακα που είναι γνωστά ως άλφα-αποκλειστές, χαλαρώνει τους μυς στον ουρητήρα σας, βοηθώντας σας να αποβάλλεται την πέτρα πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο.

5. Ποια είναι η καλύτερη χειρουργική θεραπεία;

Ο ουρολόγος είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος για την επιλογή της χειρουργικής αντιμετώπισης της πέτρας καθώς και για το ποια μέθοδος είναι κατάλληλη να εφαρμοστεί.Η επιλογή (κυρίως μεταξύ εύκαμπτης/άκαμπτης laser ουρητηρολιθοτριψιας, ΜΙΝΙ-διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας) γίνεται βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων (όπως η θέση της πέτρας στο νεφρό ή στον ουρητήρα, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και η γενική υγεία του ασθενούς) και είναι εξατομικευμένη. Όποια μέθοδο και αν επιλεχθεί, κύριο μέλημα είναι η βραχεία/24η νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο, η εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών για να μην πονάει ο άρρωστος και η μόνιμη απαλλαγή του άρρωστου από την πέτρα στο νεφρό του. Πρέπει να τονιστεί πως οι ενδοουρολογικες τεχνικές στα χέρια εξειδικευμένων και έμπειρων χειρουργών, χωρίς να υστερούν σε αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις, έχουν λιγότερες επιπλοκές και ταχύτερη ανάρρωση για τους ασθενείς.

6. Πως μπορώ να μην ξανακάνω πέτρα στα νεφρά;

Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη διαχείριση αλλά και την πρόληψη της νεφρολιθίασης. Η διατροφή είναι από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό λίθων στα νεφρά, όπως και το αυξημένο σωματικό βάρος. Ειδικά τα υγρά, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη και διαχείριση της πάθησης. Ιδιαίτερη προστασία παρέχουν η πορτοκαλάδα και η λεμονάδα, λόγω της περιεκτικότητας τους σε κιτρικό άλας.

Καφές και τσάι έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων, αλλά περιέχουν οξαλικά που πρέπει να αποφεύγονται σε ασθενείς με ιστορικό αποβολής λίθων οξαλικού ασβεστίου. Τέλος, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα γεύματα με πολλές ζωικές πρωτεΐνες. Κρέας και αβγά, αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων από ουρικό οξύ και ασβέστιο.

Καταλήγοντας, λοιπόν ο Dr Κοντός* (www.urologyclinic.gr), επισημαίνει ότι «καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι μια πέτρα νεφρού που δεν ενοχλεί πρέπει να αφήνεται στην μοίρα της. Ο ένας λόγος είναι ότι μια πέτρα αργά ή γρήγορα θα κάνει ζημιά και ο άλλος λόγος ότι με την μέθοδο αυτή καμία πέτρα δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ