Εφημερίδα Κοινωνική

Γιάννης Μώραλης στο Κανάλι-1: Πρόθεση της δημοτική αρχή η μετατροπή του πρώην Στρατόπεδο Παπαδογιωργή, σε γειτονιά αλληλεγγύης στα Καμίνια (VIDEO)

 Breaking News

Γιάννης Μώραλης στο Κανάλι-1: Πρόθεση της δημοτική αρχή η μετατροπή του πρώην Στρατόπεδο Παπαδογιωργή, σε γειτονιά αλληλεγγύης  στα Καμίνια (VIDEO)
15 Απριλίου 2019

Στο Κανάλι Ένα και την εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», των δημοσιογράφων Νίκου Παρασκευά και Παναγιώτη Μαυρέα φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, όπου μίλησε για πολλά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πόλη μας. Στο στούντιο συμμετείχε και ο εκδότης της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ κ. Απόστολος Καραμπερόπουλος.

Ο κ. Μώραλης απαντώντας σε ερώτηση ακροατή για το πρώην Στρατόπεδο Παπαδογιωργή στα Καμίνια, εξέφρασε την πρόθεση της δημοτική αρχής για μετατροπή του χώρου σε γειτονιά αλληλεγγύης. Επίσης αναφέρθηκε στην χρονοβόρα διαδικασία διαχείρισης και αξιοποίησης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης.

DHMOSIOGRAFOIΠαράλληλα τόνισε ότι δύο θέματα που θα τεθούν στην όποια κυβέρνηση είναι η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ Νέο Φάληρο – Πειραιάς και η απόδοση του οικοπέδου της ΧΡΩΠΕΙ στον Δήμο για κοινόχρηστη χρήση.

Ο Δήμαρχος Πειραιά προανήγγειλε την διεκδίκηση της έκτασης που χρησιμοποιεί ο ΟΛΠ στο Παλατάκι, ενώ αναφέρθηκε και στον στόχο να αποκτήσει η πόλη μας σημαντική θέση στον τουριστικό χάρτη.

 

Διαβάστε τις απαντήσεις του δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη στις ερωτήσεις του εκδότη κ. Απόστολου Καραμπερόπουλου.

 

ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα και από μένα, κ. Δήμαρχε. Εγώ θα ήθελα να αλλάξω λίγο το πλάνο της συζήτησης. Εξ αφορμής τώρα της μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά της Δωδεκανήσου προς την ενδοχώρα, όπως αναφέρεται και στα δημοσιεύματα, θα ήθελα να σας ρωτήσω, Δήμαρχε, αν και ποιες είναι οι δομές οι οποίες ενδεχομένως κάποια στιγμή στον Πειραιά θα μας έρθουν ξανά πρόσφυγες.

Και η δεύτερη ερώτηση, πάνω σε αυτόν τον τομέα πάλι και στον κλάδο είναι αν θεωρείτε ότι θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διασφαλίσουμε έτσι τις δομές έτσι ώστε ο τουρισμός που περιμένουμε με την κρουαζιέρα να διασφαλίσουμε, να κυλήσει ομαλά, διότι και το κυκλοφοριακό είναι πρόβλημα, και τα θέματα με το λιμάνι, με τις επεκτάσεις και με τις επενδύσεις δημιουργούν επιπλέον προβλήματα, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις δομές.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Να πω πρώτα απ’ όλα για το προσφυγικό. Οποιοδήποτε σοβαρό κράτος, θα είχε μάθει από τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση πριν 3, 4 και 5 χρόνια, και θα είχε χαράξει μία νέα στρατηγική. Δεν γνωρίζω αν έχει γίνει, πολύ αμφιβάλω, γιατί δεν δείχνουμε ως κράτος ότι είμαστε ιδιαίτερα σοβαροί και ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας σε πάρα πολλούς τομείς. Ο Πειραιάς δεν έχει, υπάρχει ο χώρος που ξέρετε στο Σχιστό, το κέντρο φιλοξενίας. Εγώ νομίζω ότι αν έρθουν πρόσφυγες από τα νησιά, θα οδηγηθούν σε κέντρα φιλοξενίας και όχι πάλι σε πλατείες ή σε λιμάνια όπως του Πειραιά και να έχουμε την εικόνα που είχαμε πριν λίγα χρόνια.

Και να θυμίσω εδώ, γιατί πάρα πολλά λέγονται εδώ τώρα και για τους πρόσφυγες που είναι στον Πειραιά, ότι το αν έκανε παρέμβαση και βοήθησε ο Ολυμπιακός, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Πέτρος ο Κόκκαλης, ή ο Α, ο Β, αυτό δείχνει την παντελή απουσία του κράτους, άρα να μην επαίρονται μόνο όσοι βοήθησαν, αλλά να κάνουν και κριτική σε αυτούς οι οποίοι όφειλαν να έχουν οργανώσει μία κατάσταση και την άφησαν στο έλεος του Θεού και υποχρεώθηκε ο δήμος και όλοι οι φορείς της πόλης και όχι μόνο της πόλης, να συνδράμουν μία προσπάθεια. Διότι κανείς δεν πρέπει όταν θέλει να λέει ότι βοηθάει να επιχειρεί να οικειοποιηθεί την όποια βοήθεια προσέφερε. Διότι η βοήθεια εκεί προσφέρεται είτε εθελοντικά, γιατί έχεις μια ιδεολογία και θες να βοηθήσεις τους ανθρώπους αυτούς, είτε θεσμικά, όπως εμείς, που οφείλαμε ως πόλη να προασπίσουμε την εικόνα της πόλης όσο μπορέσαμε, αλλά και τη ζωή και την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων.

Άρα, δεν μ’ αρέσει να οικειοποιείται ουδείς την ιστορία αυτή. Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν θα έχουμε στον Πειραιά τέτοια φαινόμενα, κατά την άποψή μου, δεν θα χρειαστεί, δηλαδή, και δεν είναι ωραίο ούτε και για την πόλη, ούτε και για τους ανθρώπους αυτούς που έμειναν εδώ πέρα έξι μήνες χωρίς να έχουν τα απαραίτητα λίγο πολύ.

Τώρα, για τον τουρισμό, είμαστε μια πόλη αυτή τη στιγμή που ασφυκτιά. Δέχεται πιέσεις. Είτε από τα έργα που, ευτυχώς όμως, το τραμ, είχαμε και τις δοκιμές εχθές, φαίνεται να ολοκληρώνεται, αφού διέλυσε, φυσικά, μία αγορά και ένα ολόκληρο διαμέρισμα, για να μην πω μια ολόκληρη πόλη για έξι περίπου χρόνια, αντί να γίνει στα 2,5 χρόνια, συζητάμε είμαστε στα 6,5, 7 χρόνια και ακόμα δεν έχει μπει. Το μετρό ολοκληρώνεται. Είπαμε για την υπογειοποίηση. Θεωρώ ότι οι τουρίστες που έρχονται στον Πειραιά, όπως ξέρετε, κ. Καραμπερόπουλε, αυτή τη στιγμή δεν μένουν στην πόλη στην πλειοψηφία τους. Έρχονται για να πάνε στην Ακρόπολη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, και καλώς, όπως έχω πει, δεν είναι ανταγωνισμός Αθήνας-Πειραιά, αν δεν είχαμε την Ακρόπολη, δεν θα έφταναν τα κρουαζιερόπλοια καν στον Πειραιά. Άρα, καλώς.

Στόχος δικός μας, έχω ξαναπεί, είναι σε ένα βάθος 3-4 το λιγότερο ετών από σήμερα, τι κάναμε την πρώτη περίοδο, χαράξαμε μία τουριστική πολιτική, την περάσαμε από τον ΕΟΤ, δημιουργήσαμε destination Piraeus μια ταυτότητα για τον Πειραιά σιγά-σιγά να αναγνωρίζουμε ότι είναι διακριτή πόλη με δική της ιστορία, δική της ταυτότητα, δικά της αξιοθέατα. Αναπλάθουμε τις ακτογραμμές μας. Μικρολίμανο. Ακτή Διλαβέρη στη β’ φάση στην Πειραϊκή. Κάνουμε πιο ανθρώπινο τον Πειραιά, δημιουργούνται ξενοδοχειακές μονάδες και είναι ευκαιρία να συζητήσουμε και την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων το οποίο ενέκρινε όλα, όλα, ό,τι ήθελε η Cosco και ο Ο.Λ.Π., τελικώς, μετά από πολλές διαβουλεύσεις και πολλές ιστορίες, εγκρίθηκαν όλα, σχεδόν τα πάντα, θα τα πούμε μετά. Άρα, να γίνουν τα ξενοδοχεία ώστε να μπορεί ο Πειραιάς να γίνει λιμάνι εκκίνησης της κρουαζιέρας, να ξεκινάει η κρουαζιέρα και να τελειώνει εδώ, να έχουν 2-3 διανυκτερεύσεις οι άνθρωποι αυτοί στα ξενοδοχεία που θα γίνουν, να μπορούν να πάνε μία μέρα στην Αθήνα να δουν την Ακρόπολη και ούτως καθεξής, και την υπόλοιπη 1 ή 2 μέρες να βγουν στον Πειραιά, να ενδυναμώσουν την αγορά μας, να δουν το Αρχαιολογικό Μουσείο μας, το Ναυτικό Μουσείο. Ενώνουμε στην Ο.Χ.Ε. μέσω της Χαριλάου Τρικούπη το κεντρικό λιμάνι με τη Ζέα περνώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο μία διαδρομή την οποία περπατάει πλέον ο τουρίστας. Να ομορφύνουμε την πόλη, να την κάνουμε πιο λειτουργική.

Αλλάζουμε τα φώτα, ξέρετε ο διαγωνισμός βγαίνει αυτή την εβδομάδα να αλλάξουμε όλα τα φωτιστικά σε τύπου Led. Γίνονται πράγματα στην πόλη, προετοιμάζεται μία πόλη για την επόμενη μέρα. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι βάλαμε την πόλη σε έναν ρυθμό να προετοιμαστεί για το 2030. Αυτό είναι η επιτυχία του Πειραιά νικητή. Λύσαμε, λύνουμε μακροχρόνια προβλήματα. Αυτά που συζητάμε, το Μικρολίμανο, ο πύργος που βγαίνε σε διαγωνισμό, περνάει Οικονομική Επιτροπή την Τετάρτη και βγαίνει στον αέρα.

…..

ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δήμαρχε να σε ρωτήσω κάτι; Με βάση αυτό που είπες μόλις τώρα, ποιοι θεωρείς ότι είναι οι βασικοί σου άξονες για την επόμενη μέρα των εκλογών; Εγώ δεν θα μιλήσω ούτε για την προεκλογική περίοδο. Για την επόμενη μέρα; Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες συνεργασίας με τον οποιονδήποτε Συνδυασμό ή με ποιο σκεπτικό εσύ θα κατέβεις και θα πεις στους πολίτες ότι εγώ θέλω να συνεργαστώ με αυτό το πλαίσιο;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Πρώτον, οι άξονες οι δικοί μου, του ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΙΚΗΤΗ, είναι συγκεκριμένοι. Είναι, πρώτον, η λογική υλοποίησης της Ο.Χ.Ε.. Η απορρόφηση, δηλαδή των 80εκατ. ώστε αυτά να τα δει πλέον και Πειραιώτης μπροστά του. Γιατί αυτή τη στιγμή ακούει έναν δήμαρχο να λέει ότι έχουμε εξαφανίσει 111εκατ., αλλά η αλήθεια είναι πολύ λίγα από αυτά έχει δει στην καθημερινότητά του ακόμα. Αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν είναι εύκολο σε μία θητεία να αντλήσεις 111εκατ. και να τα υλοποιήσεις. Άρα, το πρώτο είναι η υλοποίηση της Ο.Χ.Ε..

Το δεύτερο είναι η περαιτέρω αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου. Αυτό που λέμε, δηλαδή, πήραμε 2εκατ. από το λιμάνι αυξανόμενα. Να δώσουμε τον πύργο. Απομένει τι; Απομένει η Ράλλειος. Για να δούμε τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Θα προχωρήσει τη Ράλλειο;

Ρετσίνα, που είναι σε συνεννόηση με την Εθνική Τράπεζα να μας παραχωρήσει και ήδη έχει δεχτεί να μας παραχωρήσει 9στρμ. από τα 26 προκειμένου να ενταχθεί και να μπορεί να οικοδομήσει. Η Βίλα Ζαχαρίου που δεν ανήκει στον δήμο είναι ένα σημαντικό ακίνητο.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Θέλω να ολοκληρώσω, όμως, το ερώτημα που έκανε…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Ναι, να την ολοκληρώσεις. Θέλω εκεί να πω ότι εκεί…

ΜΩΡΑΛΗΣ:… ο Απόστολος Καραμπερόπουλος, ότι εγώ μπορώ να συνδυαστώ, να συνεργαστώ με τον οποιονδήποτε, γιατί με ρώτησε οι άξονες, οι άξονες οι δικοί μας είναι καταρχάς, είπαμε, ακίνητη περιουσία, εκμετάλλευση, ολοκλήρωση Ο.Χ.Ε., σχέσεις με το λιμάνι πλέον ουσιαστικές, να δούμε από αυτή τη σχέση λιμανιού-πόλη που όλοι συζητάνε επί δεκαετίες στην πόλη πώς θα διαμορφωθεί τη νέα εποχή στο νέο λιμάνι και κατά τη γνώμη μου σε έναν νέο Πειραιά που δημιουργείται; Ποια θα είναι αυτή η σχέση; Να την επανακαθορίσουμε.

Μετά, άξονας συνεργασιών. Προφανές είναι ότι το νέο εκλογικό σύστημα προϋποθέτει να μπορούν οι Συνδυασμοί μεταξύ τους να συνεργαστούν καλύτερα απ’ ό,τι συνεργάζονται. Φαίνεται ότι από την… για να μπορέσεις να συνεργαστείς, κατά την άποψή μου, πρέπει ναι μην σκοτωθείς προεκλογικά.

Άρα, φαίνεται ότι με τον Συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εύκολο την επόμενη μέρα, αν απαιτηθεί να συνεργαστούμε. Διότι ένας επικεφαλής ο οποίος επί πέντε μήνες προκαλεί εμένα προσωπικά, προκαλεί τον κ. Μαρινάκη που έχει μια ειδική βαρύτητα για τον Συνδυασμό μας και για την πόλη, προκαλεί μία δημοτική ομάδα με χαρακτηρισμούς, προσβλητικά σχόλια και επίθετα, δεν νομίζω ότι επιθυμεί και τη συνεργασία. Ή δεν δείχνει, λοιπόν, να επιθυμεί τη συνεργασία, παρά ότι ευαγγελίζεται γιατί είναι από εκείνους ο οποίος στήριξε την Απλή Αναλογική. Άρα, είναι από εκείνους που θα έπρεπε να συνεργάζονται.

……

ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα τα χρονοδιαγράμματα των έργων είναι σε ευθεία συνεργασία ουσιαστικά και με την κεντρική Διοίκηση.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Προφανέστατα. Προφανέστατα είναι με την Κεντρική Διοίκηση, εννοείται. Όλη η αυτοδιοίκηση είναι απολύτως συνδεδεμένη με την Κεντρική Διοίκηση. Δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση, που λέμε αυτονομία, ξέρετε πολύ καλά, κ. Καραμπερόπουλε, γιατί ασχολείστε, δεν υπάρχει στη χώρα μας. Δεν υπάρχει. Όταν θέλουν να κόβουν τους πόρους. Τώρα διεκδικούν οι εργαζόμενοι 13ο και 14ο μισθό και πρέπει να είμαστε κοντά τους και να τον πάρουν, αφού βγαίνουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Αυτά τα λεφτά δεν πρέπει να τα αξιώσουμε από την Κεντρική Διοίκηση; Δεν μας έκοψαν τους ΚΑΠ όταν κόπηκε ο 13ος και ο 14ος μισθός; Τώρα τους δικαιώνουν τα δικαστήρια τους υπαλλήλους αναδρομικά. Ξέρετε πόσα λεφτά είναι; 9εκατ. ευρώ.

ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προείπατε μόλις τώρα, σαν Δήμος Πειραιά είστε ικανοποιημένος με το ποσοστό απορρόφησης;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ναι, είμαστε ικανοποιημένοι σε σχέση με αυτά που γινόντουσαν, έτσι; Δηλαδή έχουμε ένα υψηλό βαθμό απορρόφησης, πρέπει να τον αυξήσουμε, πρέπει να επιταχύνουμε. Επαναλαμβάνω ότι αν γλιτώσουμε διαδικασίες στη χώρα μας θα ήμασταν πιο γρήγοροι. Αυτό δεν είναι μόνο στον Πειραιά, είναι γενικότερο. Δυστυχώς προστίθενται διαδικασίες στη χώρα μας αντί να αφαιρούνται.

Και να πάμε και λίγο στο λιμάνι όμως, θα ήθελα και λίγο στο λιμάνι, γιατί έγινε μία αντιπαράθεση εδώ πέρα. Τελικά πέρασαν, το όργανο το οποίο θα ενέκρινε το master plan του ΟΛΠ ήταν η ΕΣΑΛ, όπως ξέρετε. Ναι. Πήρε μια απόφαση η ΕΣΑΛ πριν λίγους μήνες. Παρέπεμψε το θέμα στο ΚΑΣ. Το ΚΑΣ παρέπεμψε, μιλάω με το Δήμο Πειραιά, προσέξτε μην παρεξηγηθώ, δεν μιλάω για την Κυνοσούρα, για τα Ναυπηγία, ούτε για τις δεξαμενές του φίλου μου του Γιάννη του Λαγουδάκη εκεί πέρα, ο οποίος δίνει μάχη να φύγουν οι δεξαμενές και όλα αυτά, ή ο Βρετάκος κάνει τη δική του δουλειά ή η … στη Σαλαμίνα. Εγώ λέω για το Δήμο Πειραιά.

Στο Δήμο Πειραιά λοιπόν πήρε η ΕΣΑΛ μία απόφαση. Εμένα με βρήκε σύμφωνο, διότι ήταν μια λογική απόφαση. Εγώ θέλω να είμαι δίκαιος, εκεί που είναι λογική απόφαση θα την υποστηρίξω, δεν πάει να είναι η Κυβέρνηση ή ο οποιοσδήποτε, δεν με αφορά αυτό. Δεν ενέκρινε το Mall, που ήμουν και εγώ αντίθετος και όλη η πόλη, δεν ενέκρινε τα πολύ μεγάλα ύψη, και ήμουν αντίθετος και εγώ και η πλειοψηφία της πόλης, παρέπεμψε ορισμένα ζητήματα στο ΚΑΣ. Το ΚΑΣ πήρε τη μπάλα και αφού πήρε τις αποφάσεις του και χαρακτήρισε τη μισή πόλη αρχαιολογική του Δήμου Πειραιά, πέταξε τη μπάλα στο Νεωτέρων. Την έπιασε τη μπάλα το Νεωτέρων και ενέκρινε τα πάντα. Εγκρίθηκαν. Εγκρίθηκε η αποθήκη να γίνει μουσείο … και οι δύο αποθήκες να γίνουν ξενοδοχεία και η Παγόδα να γίνει ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο, απλά με ένα σεβασμό στις παρεμβάσεις τους, που να είναι με τον αρχαιολογικό νόμο κ.λπ. Δεν συζητήθηκε, ούτε συζητήθηκαν, οποιαδήποτε αναφορά έγινε για το θέμα των προβλητών κρουαζιέρας, αυτό δεν ήταν θέμα συζήτησης δηλαδή. Οι προβλήτες κρουαζιέρας, την οποία δήθεν κάποιοι μάχονται εδώ πέρα, είναι δεδομένες. Εγκρίθηκαν από την ΕΣΑΛ, δεν συζητήθηκαν καν στο ΚΑΣ. Δηλαδή εδώ μιλάμε ότι είναι απίθανες ιστορίες οι οποίες γίνονται και λέγονται.

Μετά βλέπεις υποψήφιο, να πω και για ένα άλλο υποψήφιο…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 και
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΛΟΓΟΣ και ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ»

την ΚΥΡΙΑΚΗ 14-4-2019

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Κυρίες και κύριοι, καλή σας μέρα. Σήμερα είναι η Κυριακή, είναι, εντάξει, η προ-τελευταία Κυριακή πριν το Πάσχα, εντάξει; Γιατί φτάσαμε και στο Πάσχα, περνάει ο καιρός, πότε μπήκε η Σαρακοστή, πότε βγαίνει, τι να κάνεις; Πάντως, εδώ για εμάς είναι μια ξεχωριστή μέρα για όλον τον Πειραιά και θα πω γιατί. Γιατί σήμερα έχουμε εδώ στο στούντιο, στο Κανάλι 1, τον Δήμαρχο του Πειραιά, τον Γιάννη τον Μώραλη, με τον οποίον όπως είχαμε υποσχεθεί από την περασμένη Κυριακή και μας το είχε, και είχε δεσμευτεί και ο ίδιος, θα μας απαντήσει με παρησσία και χωρίς φόβο, χωρίς πάθος, σε όλες τις ερωτήσεις. Έτσι δεν είναι, Δήμαρχε;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Καλημέρα. Σας ευχαριστώ. Ναι, έτσι είναι. Θα προσπαθήσω τουλάχιστον να απαντήσω σε κάποιες ερωτήσεις. Ελπίζω…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Καλημέρα και από μένα. Και την προηγούμενη Κυριακή ήταν ωραία.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Την προηγούμενη δεν ήμουν στο στούντιο, ήμουν στο τηλέφωνο

ΜΩΡΑΛΗΣ: Αν δεν κάνω λάθος, έτσι είμαστε καλύτερα. Νομίζω είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι στο στούντιο, ή η τρίτη σε αυτά τα 4,5 χρόνια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Ναι, ναι,

ΜΑΥΡΕΑΣ: Πάντως εγώ να σου πω κάτι; Εγώ τώρα, κουτελάτα, τώρα που λέμε θα στα πω, θα βάλουμε και τον ύμνο του Εθνικού κάποια στιγμή, βάλαμε τον ύμνο του Ολυμπιακού, κ.λπ., έτσι και εμείς είμαστε πολυεθνική σήμερα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Δεν βάλαμε τον ύμνο του Ολυμπιακού, βάλαμε το Πειραιά μου Πειραιά μου. Δεν βάλαμε…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Εντάξει, ρε Νίκο μου, εντάξει.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Να βάλετε και του Εθνικού. Άλλωστε στην παρουσίαση που θα κάνουμε την Τετάρτη του Συνδυασμού, του νέου Συνδυασμού, θα έχουμε και μία ειδική ενότητα τι έχει γίνει για τον Εθνικό αυτά τα 4,5 χρόνια. Για να γνωρίζουν και όλοι οι Πειραιώτες αλλά και η Εθνική.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Στις 17, έτσι; Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Το απόγευμα, στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Παίζουμε εντός έδρας εμείς.

ΜΑΥΡΕΑΣ:: Εντάξει, έχουμε το δικό μας εμείς.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Λοιπόν, να ξεκινήσουμε γιατί έχουμε πάρα πολλές ερωτήσεις. Και θέλετε να ξεκινήσουμε από τις ερωτήσεις των ακροατών, καταρχήν, γιατί εμείς είχαμε κάνει μία ανακοίνωση, ανταποκρίθηκαν πάρα πολλοί, αλλά εμείς κάναμε μία επιλογή, δεν μπορούμε, γιατί, Δήμαρχε, έπρεπε να είμαστε εδώ 10 ώρες άμα είναι να απαντάς σε όλους …

ΜΩΡΑΛΗΣ: Καλύτερα να απαντήσουμε των ακροατών και να απαντήσουμε με πιο….

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Όσο μπορούμε πιο πολύ, εντάξει;

ΜΩΡΑΛΗΣ:…ωραία στις δύσκολες ερωτήσεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Εγώ θα ξεκινήσω από τον κ. Αντώνη Σκουλάκο από τα Καμίνια ο οποίος μας είχε πει, είχατε πει, κ. Δήμαρχε, πριν από δύο χρόνια περίπου, ότι εκεί στο γήπεδο στο ΚΤΕΛ, στη Θηβών, θα γινόταν ένα γήπεδο. Αυτό, λέει, δεν έχει γίνει ακόμα. Θα γίνει; Και κάτι ακόμα, είχατε πει κιόλας ότι θα κάνετε και ένα κολυμβητήριο το οποίο δεν το έχετε κάνει. Αρχίζουμε τις σκληρές, μας είπατε δύσκολες ερωτήσεις, Δήμαρχε.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Προφανώς, τι θα … αν ερχόμασταν εδώ να ευλογήσουμε τα γένια μας και να πούμε μόνο τι έχουμε κάνει νομίζω ότι δεν μας παίρνουν και σοβαρά οι Πειραιώτες. Οπότε, τη Θηβών και Φαλήρου το γήπεδο θα γίνει. Καθυστέρησε γιατί; Για να ξέρουν και οι δημότες. Γιατί η οροφή που υπήρχε εκεί είναι γεμάτη αμίαντο. Και ο αμίαντος θάβεται μόνο στη Γερμανία. Άρα είναι μία δύσκολη εργολαβία, εκεί θα υπήρχε μία συνέργεια, θα έκανε τη μισή δουλειά ο Δήμος Πειραιά και θα ερχόταν ο Ολυμπιακός και ο Βαγγέλης Μαρινάκης να μας βοηθήσουν στο γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα 11×11, το οποίο έχουμε συνεννοηθεί με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, είναι γνωστό ότι θα γίνει, υπάρχει ήδη μελέτη, δυστυχώς, όμως, η κατεδάφιση του στεγάστρου που είναι ένα πολύ μεγάλο στέγαστρο όπως ξέρετε εσείς, το οποίο είναι γεμάτο αμίαντο, καθυστέρησε την όλη διαδικασία.

Θα γίνει το γήπεδο. Και να πω και στον κ. Αντώνη ότι η δικιά μας θητεία, ανεξάρτητα αν οι εκλογές είναι 26 Μαΐου τελειώνει 31 Αυγούστου. Θα το πω αυτό αρκετές φορές, γιατί στη συνέχεια θα έχουμε διάφορα ερωτήματα. Το ότι δεν έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα, εμείς έχουμε άλλες 5 μήνες Διοίκηση στον Δήμο του Πειραιά σε κάθε περίπτωση, αν καταφέρουμε να γίνει η εργολαβία μέχρι τον Μάιο, Ιούνιο, της αφαίρεσης του στεγάστρου, η δημιουργία του γηπέδου από τον Ολυμπιακό και τη Γερμανία είναι θέμα μηνός, άρα πιστεύω ότι ακόμα και αυτό μπορούμε δύσκολα εμείς να το προλάβουμε μέσα στην θητεία μας.

Τώρα, για το κολυμβητήριο, το κολυμβητήριο έχω ξαναπεί, είπαμε και θα το ξαναπούμε πολλές φορές, όταν το ’14 είπαμε ότι θα κάνουμε 100 πράγματα, τα 40 δρομολογήθηκαν. Τα 40 έγιναν και είναι και ορισμένα που δεν έχουν γίνει. Γιατί δεν έχει γίνει το κολυμβητήριο. Γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να βρούμε οικόπεδο. Χώρο να κάνουμε το κολυμβητήριο. Δεν είναι το κόστος του κολυμβητηρίου καθ’ αυτού, είναι το κόστος του οικοπέδου.

Ξέρετε πολύ καλά, νομίζω, και ο κ. Αντώνης και όλοι οι Πειραιώτες ότι δεν υπάρχουν πολλοί μεγάλοι ελεύθεροι χώροι στον Πειραιά. Ο Δήμος Πειραιά από την άλλη δεν έχει τα οικονομικά στοιχεία ώστε να πάει να απαλλοτριώσει ένα οικοδομικό τετράγωνο, να το κατεδαφίσει και να κάνει κολυμβητήριο. Είναι κάτι το οποίο συζητάμε, όμως, και με τους διαχειριστές του λιμανιού, γιατί εκτάσεις έχουμε είτε στο λιμάνι…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Ναι, είναι μία άλλη ερώτηση, ναι.

ΜΩΡΑΛΗΣ:… είτε στη ΧΡΩΠΕΙ που είναι ιδιώτης και θέλει 20εκατ. για να απαλλοτριώσουμε τα 45στρμ. που είναι χώρος αθλητισμού, είτε στο ΣΕΦ. Άλλοι χώροι για να γίνει μια μεγάλη πισίνα όπως τη θέλουμε δεν υπάρχουν στον Πειραιά, για να είμαστε…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Ειλικρινείς.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…και ειλικρινείς. Αλλιώς μόνο αν ο δήμος βρει κάποια εκατομμύρια, να απαλλοτριώσει, να εξαγοράσει, δηλαδή, να αγοράσει, για να καταλαβαίνουν και οι ακροατές ένα οικόπεδο…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Ένα οικόπεδο τεράστιο.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…δεν είναι εύκολο. Έχουμε κάνει τις κινήσεις μας, προσπαθούμε να βρούμε το οικόπεδο, είμαστε αισιόδοξοι, θα επιμείνουμε γιατί πρέπει ο Πειραιάς και για την ιστορία του στα θέματα της πισίνας, κολύμβηση και πόλο, και με τον Ολυμπιακό και με τον Εθνικό, ή και με τον Εθνικό και τον Ολυμπιακό, να πω τον έναν μπροστά και τον άλλον πίσω μην παρεξηγηθεί κανείς, είναι οι δύο ιστορικότερες ομάδες στα θέματα πισίνας και είναι αμαρτία στον Πειραιά να μην έχουμε ένα σύγχρονο κολυμβητήριο. Το παλεύουμε και το προσπαθούμε.

Έχω, νομίζω, ειλικρινώς δηλώσει ότι δεν είμαστε ούτε η τέλεια Δημοτική Αρχή, ούτε εγώ ο τέλιος Δήμαρχος. Προσπαθούμε, δουλεύουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, αλλού επιτυγχάνουμε, αλλού υπάρχουν και καθυστερήσεις. Έτσι είναι τα πράγματα.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Παπαδογεωργή, τώρα, το λέω, Δήμαρχε, για να μπαίνουμε πινγκ πονγκ με τον Νίκο, γιατί είναι τόσες πολλές οι ερωτήσεις που θέλει ο κόσμος να…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Πάμε, Παπαδογεωργή, για να μην καθυστερούμε, λοιπόν. Στρατόπεδο στα Καμίνια, για να ξέρουν … οι Πειραιώτες.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Ακριβώς. Ακριβώς.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Έχει ενταχθεί στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχουμε πετύχει χρηματοδότηση, έχει μία χρηματοδότηση αν θυμάμαι καλά 6,5εκατ. ή 6,8εκατ. ευρώ, για να γίνει μία γειτονιά αλληλεγγύης όπως λέμε, για να μην παρεξηγούνται ορισμένοι, νομίζουν, α, θα φέρουν εδώ, λέει, πρόσφυγες, θα φέρουν μετανάστες, κ.λπ.. Όχι, είναι μία γειτονιά αλληλεγγύης που σημαίνει ότι θα έχει κέντρο δημιουργικής απασχόλησης, θα έχει παιδική βιβλιοθήκη, θα έχει στήριξη για την άνεργη μητέρα και μία σειρά άλλων λειτουργιών σε μία περιοχή όπως τα Καμίνια, που κοινωνικά χρειάζεται, νομίζω, μία τέτοια δομή και έχει επιτευχθεί η χρηματοδότηση και θα προχωρήσουμε στο μέτρο του δυνατόν.

Και επειδή ακούω και διάφορα εκτός ακροατών, ότι έχει καθυστερήσει η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, να θυμίσω, ή να κάνω γνωστό σε όλους τους ακροατές, γιατί τα ακούω και από συνυποψηφίους μου που θα έπρεπε να είχαν γνώση γι’ αυτά τα θέματα, ότι έχει καθυστερήσει δύο χρόνια ή όχι. Το ΦΕΚ της Ο.Χ.Ε. βγήκε τον Μάρτιο του 2018.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Έτσι ακριβώς.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Εκ των υστέρων έπρεπε να φτιάξουμε εντός του δήμου μία δομή διαχείρισης της Ο.Χ.Ε., το αυτοτελές τμήμα, αυτό ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο, άρα, ουσιαστικά έχουμε περίπου 6-7 μήνες, το οποίο ήδη έχουν βγει έργα της Ο.Χ.Ε. στη διαδικασία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Και τώρα,σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο φέρνετε 4-5 θέματα, σχετικά.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…και σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο βγαίνουν έργα. Φυσικά, τεχνικά έργα στην Ελλάδα, στην Αυτοδιοίκηση μέσα σε έναν χρόνο δεν μπορούν να επιτευχθούν. Αυτό νομίζω είναι γνωστό σε όλους.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Πάντως, και η Αντιπολίτευση, γιατί εγώ από εκεί αλιεύω, Δήμαρχε, για να βλέπουμε και τι κάνει ο Δήμαρχος…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Καλά κάνεις.

ΜΑΥΡΕΑΣ:… εγώ άκουσα και την Ελπίδα Παντελάκη που είπε ότι η Ο.Χ.Ε. είναι κάτι πάρα πολύ καλό και χρήσιμο για τον Πειραιά.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Κοιτάξτε, η κα Παντελάκη είπε κάτι, μεταξύ αστείου και σοβαρού, βεβαίως, αλλά είπε κάτι το οποίο είναι δικό μου, θα έπρεπε να είναι δικό μου επιχείρημα, ότι και να θέλουν όλοι να την οικειοποιηθούν, μάλλον κάτι καλό και σοβαρό είναι. Για να θέλει η Περιφέρεια να πει ότι είναι δικιά μας.

Ή ο συνυποψήφιός μου του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι αν δεν ήταν η Περιφέρεια, δεν θα γινόταν χωρική επένδυση. Η Αντιπολίτευση του κ. Κάρλε την έχει ψηφίσει, οι Ανεξάρτητοι Σύμβουλοι την έχουν ψηφίσει, αλλά προφανώς θέλω να πω και να προσπαθεί ο καθένας να οικειοποιηθεί την Ο.Χ.Ε. είναι κάτι το οποίο είναι επιτυχημένο και καλό για την πόλη. Τώρα, θα κρίνουν, νομίζω, οι δημότες, και θα έχουν και πιο πολύ την ευκαιρία να μας δουν να…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Πάντως, Δήμαρχέ μου, εγώ άκουσα και τον Νίκο Μπελαβίλα ο οποίος λέει ότι, γιατί ήταν βαθμολογητής της Ο.Χ.Ε., είπε, εγώ τη βαθμολόγησα με τον καλύτερο βαθμό, και ο Γιώργος ο Γαβρίλης είπε ότι εγώ με τον Γιάννη Μώραλη είχα την καλύτερη συνεργασία που μου ΄φερε όλη την δουλειά που έκανε ο Δήμος Πειραιά για την Ο.Χ.Ε. για την περάσουμε και με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Είπα και την περασμένη Κυριακή στο τηλέφωνο ότι ορισμένα πράγματα στη ζωή δεν είναι υποκειμενικά. Είναι αντικειμενικά. Σήμερα είναι Κυριακή και έξω είναι μέρα. Δεν έχει σημασία τι θα πει ο Μώραλης, ή ο Γαβρίλης ή ο Μπελαβίλας. Η Ο.Χ.Ε. δεν είναι μόνο ο Δήμος Πειραιά. Και η Αθήνα πήρε Ο.Χ.Ε. και ο ΑΣΔΑ η Δυτ. Αττική πήρε, και η Καλλιθέα με τη Ν. Σμύρνη πήρε και το Π. Φάληρο. Είναι δουλειά των δήμων. Δεν είναι δουλειά της Περιφέρειας. Αυτά που λέγονται τώρα προεκλογικά, γιατί ο κ. Μπελαβίλας, όπως είπατε, καθήμενος δίπλα μου, δίπλα μου στο Δημοτικό Θέατρο…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Σε μία ημερίδα του Πειραιά.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…και πριν φυσικά διοριστεί ως υποψήφιος Δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είχα την τύχη, επαναλαμβάνω τη λέξη του ακριβώς, θα τα δούμε αυτά προεκλογικά, όμως, για να ξέρουμε, δεν μπορεί ο καθένας Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, να λέει άλλα πράγματα. Δίπλα μου, λοιπόν, είπε ότι είχα την χαρά και την τιμή, ότι δεν το περίμενα, να είμαι αξιολογητής της Ο.Χ.Ε. του Δήμου Πειραιά. Ούτε μία λέξη περί Περιφέρειας, ή οτιδήποτε άλλο, αυτά που λέγονται τώρα. Και επίσης είπε ότι όσον αφορά το γνωστικό μου αντικείμενο, αστικές αναπλάσεις, κινητικότητα, κ.λπ., κ.λπ., είναι μία εξαιρετική δουλειά. Μετά από 10 μέρες πήρε το χρίσμα του υποψηφίου από τον κ. Τσίπρα και άρχισε να μεταστρέφει αυτή του τη δήλωση ότι αν δεν ήταν η Περιφέρεια και η κα Δούρου.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Εντάξει, καμιά φορά, καμιά φορά το κομματικό, Δήμαρχε, αλλοιώνει, εντάξει.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Εντάξει, γι’ αυτό ακριβώς και εγώ δεν είμαι υπέρ των κομματικών υποψηφίων και υποχρεώνονται να λένε αυτά που βολεύει το κάθε κόμμα, ο κάθε υποψήφιος. Ενώ εγώ έχω την ελευθερία και την ανεξαρτησία να λέω τη γνώμη μου ανεξάρτητα ποιος είναι, ποιο κόμμα είναι πίσω από την κυβέρνηση.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Τώρα, Δήμαρχε, επειδή είναι στην παρέα μας, να πω μια καλημέρα και στον Αποστόλη τον Καραμπερόπουλο, από την δικιά μας εφημερίδα εδώ την Πειραιώτικη για όλη την Ελλάδα, την «Κοινωνική». Και θέλω να πω ότι βλέπω και μία ανακοίνωση εδώ, επί τη ευκαιρία, γιατί μας έχουν ρωτήσει και άλλοι ακροατές, αυτή η αξιοποίηση που λέτε στον Παπαδογεωργή είναι 12.000τ.μ.;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ναι, είναι κλειστό το … είναι μεγάλη, μεγάλη επένδυση και μεγάλη έκταση.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Έχει ένα κτίσμα τώρα εκεί μέσα.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Βέβαια, έχει μία δέσμευση γιατί είχε συνδεθεί με το Στρατόπεδο Σακελίωνα, το οποίο δεν αποδόθηκε ποτέ στον Δήμο Πειραιά, ούτε…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Βεβαίως.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…είναι ένα ενεργό στρατόπεδο, εκεί συνδέεται, λίγο, αλλά τώρα είναι τεχνικά ζητήματα, το θέμα του συντελεστή, πρέπει να μεταφερθεί ο συντελεστής από το Παπαδογεωργή στο Σακελίωνα, το στρατόπεδο είναι ακόμα ενεργό στο Σακελίωνα.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Καλά, αυτό δεν είχε λήξει, το στρατόπεδο του Σακελίωνα;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Όχι, δεν είχε λήξει, αυτό ήταν μία εξαγγελία του πρώην Δημάρχου, με θετική κατεύθυνση ήταν.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πει ότι θα το έδινε στον Δήμο Πειραιά, η νέα κυβέρνηση είπε θα το αξιοποιήσει το ταμείο που ήταν ο κ. Ζησιμάτος.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Νίκο, επειδή μπορεί να το πάτε λίγο ανάποδα και σωστά, ζητώ συγνώμη που διακόπτω λίγο άγαρμπα, θέλω να πω το εξής, Δήμαρχε, με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε πει ο κ. Μιχαλολιάκος, για μένα καλώς, κακώς που δεν έγινε, ότι θα έπρεπε να γίνει υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ για να απελευθερωθεί το λιμάνι, κάτι που νομίζω ότι πρέπει να…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Απαραίτητο.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Τι έγινε με αυτό το πράγμα;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Έγινε ότι στο Μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει με την Αττικό Μετρό Α.Ε. το προέβλεπε αυτό, και θέτω ενδεχομένως ένα επιχείρημα δικό του … με την Αυτοδιοίκηση, ότι εγώ μεν δέχτηκα να μπει το τραμ, άσχετα αν δεν ήθελα, γιατί θυμίζω ότι είχε πει θα περάσει πάνω από το πτώμα μου, μπήκε τελικά το τραμ επί ημερών του, αλλά απ’ την άλλη πράγματι είχε συμφωνήσει να γίνει παράλληλα ή λίγο μετά η υπογειοποίηση από το Φάληρο στο λιμάνι.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Θα την κάνει η Αττικό Μετρό Α.Ε., δηλαδή;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Θα την έκανε, θα την έκανε. Δεν την έκανε όμως.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Θα την έκανε, θα την έκανε. Έκανε, λοιπόν, το τραμ, έκανε τη δουλειά της η Αττικό Μετρό Α.Ε. και η κυβέρνηση η οποία ήθελε να μπει το τραμ, δεν έγινε το δεύτερο σκέλος. Συζητώντας με τον Υπουργό τον κ. Σπίρτζη, μάλιστα σας θυμίζω ότι σε μία συνέντευξή του στον σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου, όταν έφτασε ο μετροπόντικας, είχε ο ίδιος δηλώσει ο κ. Σπίρτζης ότι το έργο αυτό είναι στα πλάνα μας. Δυστυχώς όταν, και αν δείτε το βίντεο, θα το δείτε, δυστυχώς όταν μίλησα μαζί του τελευταία φορά πριν περίπου έναν χρόνο, μου είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το κονδύλι των περίπου 100εκατ. που απαιτείται, υπάρχει μία μελέτη, αυτό που είπα εγώ είναι ότι εμείς ως Συνδυασμός θα το διεκδικήσουμε. Γιατί άκουσα πάλι έναν συνυποψήφιό μου να λέει ότι αυτά που λέει ο Δήμος Πειραιά είναι ψέματα. Εγώ δεν είπα ότι θα το υλοποιήσει ο δήμος, ο δήμος δεν έχει 100εκατ. να υλοποιήσει προφανώς την υπογειοποίηση, είπα ότι είναι από αυτά που θα διεκδικήσουμε από την κεντρική Διοίκηση. Όπως θα διεκδικήσουμε και το κτήμα της ΧΡΩΠΕΙ, δηλαδή να το απαλλοτριώσει η μία κυβέρνηση και να το αποδώσει στον κόσμο του Πειραιά. Αυτές είναι παρεμβάσεις μιας κεντρικής Διοίκησης που ωφελούν μία σημαντική πόλη ή την οποιαδήποτε πόλη. Άρα, δύο μεγάλα έργα που ζητάμε εμείς από την όποια κυβέρνηση θα είναι, γιατί ανεξάρτητα ποιος θα είναι, έχουμε εκλογές φέτος, τον Μάιο, Ιούνιο, Οκτώβρη θα έχουμε εκλογές, άρα, από όποια κυβέρνηση και αν είναι, θα ζητήσουμε και θα πιέσουμε την υπογειοποίηση για να βελτιώσουμε λίγο το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη και την απόδοση στον Δήμο Πειραιά για κοινόχρηστη χρήση των οικοπέδων της ΧΡΩΠΕΙ. Αυτά είναι δύο βασικά ζητήματα που έχουμε βάλει ήδη στο πρόγραμμά μας και θα το ανακοινώσω την Τετάρτη στην παρουσίαση του Συνδυασμού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Βεβαίως. Και μάλιστα, Δήμαρχε, δεν είναι μόνο τα οικόπεδα στο ΧΡΩΠΕΙ, είναι και η ίδια η ΧΡΩΠΕΙ μπροστά στην Πειραιώς, και αυτό είναι ένα τεράστιο ακίνητο το οποίο και αυτό δεν πρέπει να το απαλλοτριώσει κάποια στιγμή κάποια κυβέρνηση;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Προφανώς. Και έτσι θα προκύψει και ένα θέμα…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Μας έχουν γεμίσει κουφάρια στον Πειραιά.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…και θα προκύψει και ένα θέμα που θα το ανοίξω τις προσεχείς υποχρεωτικά 2, 3, 4 εβδομάδες, που αφορά την έκταση στο Παλατάκι. Την έκταση του Δήμου Πειραιά…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Ακριβώς, Δήμαρχε.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…που εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι μόνο το Παλατάκι, είναι πιο ευρεία έκταση, ανήκει στον Δήμο Πειραιά. Και θα πρέπει να δούμε τι θα πρέπει ο Δήμος Πειραιά να λάβει, έναντι αυτής της έκτασης η οποία χρησιμοποιήθηκε και από τον ελληνικών συμφερόντων Ο.Λ.Π. πολλά χρόνια και από τον Οργανισμό τώρα που τις μετοχές τις έχουν η Cosco.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Έτσι. Γιατί δώσαμε μία έκταση που ανήκε στον δήμο.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Μπράβο. Και επειδή προκλήθηκα. Ξέρετε, εγώ δεν είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος νομίζω έχω δείξει ότι προκαλώ αυτά τα 4,5 χρόνια, αλλά επειδή προκλήθηκα τι έχω κάνει γι’ αυτό, ασχέτως αν ποτέ δεν έχει κάνει κάποια νομική ενέργεια ο δήμος γι’ αυτό, έχω πει ότι εγώ θα δώσω μία συνέντευξη όπου θα δείξω έγγραφα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Βεβαίως, να τα δείξετε.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Και όχι δηλώσεις.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Ακριβώς. Και την περασμένη βδομάδα, και μας το ζήτησαν αυτό.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Μπράβο, θα το κάνουμε αυτό, λοιπόν, θα δούμε τα έγγραφα τα οποία έχει αποστείλει ο Δήμος με την υπογραφή τη δική μου στους αρμόδιους υπουργούς, και δεν είναι ένας, ή στην Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, θα δούμε, λοιπόν, τις επιστολές, και θα δούμε ποιος προσπάθησε να κερδίσει για την πόλη αυτό που δικαιούται και ποιος δεν ανταποκρίθηκε.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Και το σημαντικότερο, Δήμαρχε, και το σημαντικότερο, πρέπει να πεις, γιατί θα το πω εγώ, επειδή δεν το έχεις πει ακόμα, ότι εσύ το άνοιξες το θέμα και μέχρι τώρα καμία, όχι Δημοτική Αρχή, ακόμα και Αντιπολίτευση, εντάξει, είτε λέγεται ΣΥΡΙΖΑ είτε λέγεται ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, κ.λπ., καμία δεν το είχε θίξει το θέμα αυτό, και το γνώριζαν όλοι.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ναι, εγώ δεν ξέρω αν το γνώριζαν και ποιοι και πόσοι το γνώριζαν, απλά πρέπει να πω…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Εντάξει, εγώ να πω ότι το γνωρίζαν.

ΜΩΡΑΛΗΣ:..ότι ορισμένα πράγματα, όταν γίνεται μία διαπραγμάτευση, μία συζήτηση, δεν μπορούν να γίνονται δημόσια. Δηλαδή, εγώ δεν μπορώ σήμερα να πω εδώ αυτά τα οποία θα ανακοινώσω…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Σαφώς. Σαφώς και δεν πρέπει να γίνονται.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Γιατί καμία φορά προκαλούμαι με την καλή έννοια στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφεύγω να απαντήσω για ορισμένα ζητήματα, διότι όταν, επαναλαμβάνω, είσαι σε μία διαπραγμάτευση, ή μία συζήτηση, δεν εξυπηρετεί να είναι και όλα τα χαρτιά σου ανοιχτά πολλές φορές.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Βεβαίως.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Αποστόλη;

ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα και από μένα, κ. Δήμαρχε. Εγώ θα ήθελα να αλλάξω λίγο το πλάνο της συζήτησης. Εξ αφορμής τώρα της μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά της Δωδεκανήσου προς την ενδοχώρα, όπως αναφέρεται και στα δημοσιεύματα, θα ήθελα να σας ρωτήσω, Δήμαρχε, αν και ποιες είναι οι δομές οι οποίες ενδεχομένως κάποια στιγμή στον Πειραιά θα μας έρθουν ξανά πρόσφυγες.

Και η δεύτερη ερώτηση, πάνω σε αυτόν τον τομέα πάλι και στον κλάδο είναι αν θεωρείτε ότι θα πρέπει με κάποιον τρόπο να διασφαλίσουμε έτσι τις δομές έτσι ώστε ο τουρισμός που περιμένουμε με την κρουαζιέρα να διασφαλίσουμε, να κυλήσει ομαλά, διότι και το κυκλοφοριακό είναι πρόβλημα, και τα θέματα με το λιμάνι, με τις επεκτάσεις και με τις επενδύσεις δημιουργούν επιπλέον προβλήματα, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις δομές.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Να πω πρώτα απ’ όλα για το προσφυγικό. Οποιοδήποτε σοβαρό κράτος, θα είχε μάθει από τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση πριν 3, 4 και 5 χρόνια, και θα είχε χαράξει μία νέα στρατηγική. Δεν γνωρίζω αν έχει γίνει, πολύ αμφιβάλω, γιατί δεν δείχνουμε ως κράτος ότι είμαστε ιδιαίτερα σοβαροί και ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας σε πάρα πολλούς τομείς. Ο Πειραιάς δεν έχει, υπάρχει ο χώρος που ξέρετε στο Σχιστό, το κέντρο φιλοξενίας. Εγώ νομίζω ότι αν έρθουν πρόσφυγες από τα νησιά, θα οδηγηθούν σε κέντρα φιλοξενίας και όχι πάλι σε πλατείες ή σε λιμάνια όπως του Πειραιά και να έχουμε την εικόνα που είχαμε πριν λίγα χρόνια.

Και να θυμίσω εδώ, γιατί πάρα πολλά λέγονται εδώ τώρα και για τους πρόσφυγες που είναι στον Πειραιά, ότι το αν έκανε παρέμβαση και βοήθησε ο Ολυμπιακός, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Πέτρος ο Κόκκαλης, ή ο Α, ο Β, αυτό δείχνει την παντελή απουσία του κράτους, άρα να μην επαίρονται μόνο όσοι βοήθησαν, αλλά να κάνουν και κριτική σε αυτούς οι οποίοι όφειλαν να έχουν οργανώσει μία κατάσταση και την άφησαν στο έλεος του Θεού και υποχρεώθηκε ο δήμος και όλοι οι φορείς της πόλης και όχι μόνο της πόλης, να συνδράμουν μία προσπάθεια. Διότι κανείς δεν πρέπει όταν θέλει να λέει ότι βοηθάει να επιχειρεί να οικειοποιηθεί την όποια βοήθεια προσέφερε. Διότι η βοήθεια εκεί προσφέρεται είτε εθελοντικά, γιατί έχεις μια ιδεολογία και θες να βοηθήσεις τους ανθρώπους αυτούς, είτε θεσμικά, όπως εμείς, που οφείλαμε ως πόλη να προασπίσουμε την εικόνα της πόλης όσο μπορέσαμε, αλλά και τη ζωή και την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων.

Άρα, δεν μ’ αρέσει να οικειοποιείται ουδείς την ιστορία αυτή. Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν θα έχουμε στον Πειραιά τέτοια φαινόμενα, κατά την άποψή μου, δεν θα χρειαστεί, δηλαδή, και δεν είναι ωραίο ούτε και για την πόλη, ούτε και για τους ανθρώπους αυτούς που έμειναν εδώ πέρα έξι μήνες χωρίς να έχουν τα απαραίτητα λίγο πολύ.

Τώρα, για τον τουρισμό, είμαστε μια πόλη αυτή τη στιγμή που ασφυκτιά. Δέχεται πιέσεις. Είτε από τα έργα που, ευτυχώς όμως, το τραμ, είχαμε και τις δοκιμές εχθές, φαίνεται να ολοκληρώνεται, αφού διέλυσε, φυσικά, μία αγορά και ένα ολόκληρο διαμέρισμα, για να μην πω μια ολόκληρη πόλη για έξι περίπου χρόνια, αντί να γίνει στα 2,5 χρόνια, συζητάμε είμαστε στα 6,5, 7 χρόνια και ακόμα δεν έχει μπει. Το μετρό ολοκληρώνεται. Είπαμε για την υπογειοποίηση. Θεωρώ ότι οι τουρίστες που έρχονται στον Πειραιά, όπως ξέρετε, κ. Καραμπερόπουλε, αυτή τη στιγμή δεν μένουν στην πόλη στην πλειοψηφία τους. Έρχονται για να πάνε στην Ακρόπολη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, και καλώς, όπως έχω πει, δεν είναι ανταγωνισμός Αθήνας-Πειραιά, αν δεν είχαμε την Ακρόπολη, δεν θα έφταναν τα κρουαζιερόπλοια καν στον Πειραιά. Άρα, καλώς.

Στόχος δικός μας, έχω ξαναπεί, είναι σε ένα βάθος 3-4 το λιγότερο ετών από σήμερα, τι κάναμε την πρώτη περίοδο, χαράξαμε μία τουριστική πολιτική, την περάσαμε από τον ΕΟΤ, δημιουργήσαμε destination Piraeus μια ταυτότητα για τον Πειραιά σιγά-σιγά να αναγνωρίζουμε ότι είναι διακριτή πόλη με δική της ιστορία, δική της ταυτότητα, δικά της αξιοθέατα. Αναπλάθουμε τις ακτογραμμές μας. Μικρολίμανο. Ακτή Διλαβέρη στη β’ φάση στην Πειραϊκή. Κάνουμε πιο ανθρώπινο τον Πειραιά, δημιουργούνται ξενοδοχειακές μονάδες και είναι ευκαιρία να συζητήσουμε και την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων το οποίο ενέκρινε όλα, όλα, ό,τι ήθελε η Cosco και ο Ο.Λ.Π., τελικώς, μετά από πολλές διαβουλεύσεις και πολλές ιστορίες, εγκρίθηκαν όλα, σχεδόν τα πάντα, θα τα πούμε μετά. Άρα, να γίνουν τα ξενοδοχεία ώστε να μπορεί ο Πειραιάς να γίνει λιμάνι εκκίνησης της κρουαζιέρας, να ξεκινάει η κρουαζιέρα και να τελειώνει εδώ, να έχουν 2-3 διανυκτερεύσεις οι άνθρωποι αυτοί στα ξενοδοχεία που θα γίνουν, να μπορούν να πάνε μία μέρα στην Αθήνα να δουν την Ακρόπολη και ούτως καθεξής, και την υπόλοιπη 1 ή 2 μέρες να βγουν στον Πειραιά, να ενδυναμώσουν την αγορά μας, να δουν το Αρχαιολογικό Μουσείο μας, το Ναυτικό Μουσείο. Ενώνουμε στην Ο.Χ.Ε. μέσω της Χαριλάου Τρικούπη το κεντρικό λιμάνι με τη Ζέα περνώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο μία διαδρομή την οποία περπατάει πλέον ο τουρίστας. Να ομορφύνουμε την πόλη, να την κάνουμε πιο λειτουργική.

Αλλάζουμε τα φώτα, ξέρετε ο διαγωνισμός βγαίνει αυτή την εβδομάδα να αλλάξουμε όλα τα φωτιστικά σε τύπου Led. Γίνονται πράγματα στην πόλη, προετοιμάζεται μία πόλη για την επόμενη μέρα. Αυτό που λέω εγώ είναι ότι βάλαμε την πόλη σε έναν ρυθμό να προετοιμαστεί για το 2030. Αυτό είναι η επιτυχία του Πειραιά νικητή. Λύσαμε, λύνουμε μακροχρόνια προβλήματα. Αυτά που συζητάμε, το Μικρολίμανο, ο πύργος που βγαίνε σε διαγωνισμό, περνάει Οικονομική Επιτροπή την Τετάρτη και βγαίνει στον αέρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Αυτό θέλω, είναι το επόμενο ερώτημα.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Όλα αυτά τα ζητήματα δεν λυνόντουσαν τόσα χρόνια. Προφανώς έχουμε και εμείς τα δικά μας προβλήματα και εκεί πιστεύω θα έχουν εστιάσει και ορισμένοι από τους ακροατές, στην καθημερινότητα. Εκεί είναι που έχουμε ορισμένα προβλήματα. Στη λακκούβα, στο πεζοδρόμιο…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Και για τη λακκούβα θα τα πούμε.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…στο πλακάκι, στα δέντρα. Εκεί, αλλά εκεί, επαναλαμβάνω, για να κάνουμε καλύτερη δουλειά, πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδά μας, να τα ρίξουμε στην καθημερινότητα, να βελτιώσουμε καταστάσεις. Πήραμε 2εκατ. από το λιμάνι, αυξήθηκε ο τζίρος του Ο.Λ.Π. του χρόνου θα είναι παραπάνω από 2εκατ..

ΜΑΥΡΕΑΣ: Παραπάνω. Ναι, ακριβώς.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Θα πάρουμε, πιστεύω εγώ με αισιοδοξία, 1εκατ. τουλάχιστον μίσθωμα από τον πύργο. Αυτά τα λεφτά τι θα γίνουν; Δύο επιλογές έχουμε. ή στα σχολεία που μας πονάνε και είναι μία πολιτική επιλογή, ή στην καθημερινότητα ή και στα δύο με μία λογία.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Και στον αθλητισμό και στις υποδομές.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Συμφωνώ, αλλά ξέρετε κάτι; Το σχολείο είναι το πιο σημαντικό από όλα.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Ναι, ναι, είναι η καθημερινότητα. Ναι.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Και καθημερινότητα για όλους.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Παιδικοί σταθμοί.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Και ο αθλητισμός είπα προηγουμένως, το Σκοπευτήριο ξεκινάει.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Το Σκοπευτήριο, αυτό.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Θα το πω το Σκοπευτήριο. Το Σκοπευτήριο θα το εγκαινιάσουμε πριν λήξει η θητεία μας, κ. Μαυρέα, πριν 31/08 θα εγκαινιάσουμε ένα Σκοπευτήριο με προδιαγραφές για αγώνες στο 5ο Διαμέρισμα. Το έχουμε ξαναπεί. Τρελός δεν είμαι για να το λέω έναν μήνα πριν τις εκλογές, 1,5, θα έχει ήδη ξεκινήσει μέσα στον Μάιο. Δυστυχώς χρειάστηκε και εκεί να παρθεί άδεια από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων διότι ακριβώς όμορο κτίριο έχει χαρακτηριστεί μνημείο και άρα το διπλανό Σκοπευτήριο θα πρέπει να περάσει και αυτό από Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων. Υπήρξε μία μελέτη. Θα ξεκινήσει, θα ολοκληρωθεί και δεν θα κοστίσει και στον δήμο. Και τα υπόλοιπα θα τα πούμε προεκλογικά, λίγο πιο μετά …

ΜΑΥΡΕΑΣ: Δηλαδή, τι εννοείς, κάτσε τώρα, δεν θα κοστίσει στον δήμο;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Εγώ, ότι αυτό που λέμε, κ. Μαυρέα, εμείς κάνουμε στην πράξη αυτό που λέμε συνέργειες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στην πράξη. Το έχουμε κάνει και αλλού. Θα το επαναλάβουμε και στο Σκοπευτήριο. Θα περάσει δημοτικό συμβούλιο, θα ανακοινωθούν…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Και θα είναι για αγώνες αυτό; Δεν θα είναι μόνο…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Βεβαίως, θα είναι για…

ΜΑΥΡΕΑΣ: … θα είναι…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Έχουμε μιλήσει ήδη με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με την Ομοσπονδία της Σκοποβολής, Σκοπευτική Ομοσπονδία. Αυτά είναι γνωστά θέματα, επαναλαμβάνω, όμως, δεν χρειάζεται να τα επικοινωνείς όλα εάν δεν είσαι έτοιμος, γιατί μπορεί να γίνει κάτι και να ανατραπεί. Και εγώ θέλω να είμαι σοβαρός. Τώρα που δεν υπάρχει περιθώριο ανατροπής, σας λέω ότι μέχρι τον Αύγουστο, μέσα στο πολιτικό μας χρόνο δηλαδή, θα εγκαινιάσουμε το Σκοπευτήριο το οποίο είπαμε.

Κάναμε το γήπεδο στην Αμοργού, βελτιώσαμε τα υπάρχοντα γηπεδάκια και γυμναστήρια, ο καημός μας είναι αυτό που είπε ο Νίκος προηγουμένως και ο ακροατής, το κολυμβητήριο. Θα γίνει του Πειραιά το κολυμβητήριο. Δεν προλάβαμε να γίνει σε αυτά τα 4-5 χρόνια όπως δεν έγινε τα προηγούμενα 45. Θα προσπαθήσουμε.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Ένα κλειστό, λέει, έχει υποσχεθεί ο Δήμαρχος και για το πάρκο του Δηλαβέρη.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ένα λεπτό. Ένα-ένα. Πρώτον, κλειστό θα γίνει στο γυμνάσιο του Ν. Φαλήρου.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Στο γυμνάσιο του Ν. Φαλήρου; Και πότε;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ναι, γιατί έχει… γιατί; Γιατί, προσέξτε τώρα, δεν έχουμε οικόπεδα, επαναλαμβάνω. Άρα, ψάχνουμε να βρούμε αύλειους χώρους στα σχολεία, να συνδυάσουμε τι; Κλειστό γυμναστήριο που να χρησιμοποιείται από τα παιδιά μέχρι τις τρεις η ώρα του σχολείου και μετά τις τρεις το απόγευμα να χρησιμοποιείται από τους συλλόγους και τις ομάδες του Πειραιά. Αυτό ήταν ένα πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Αθλητισμού. Δυστυχώς δίνει μόνο 600.000,00€, ενώ στο γυμναστήριο θέλει πολύ περισσότερα, άρα, προτιμήσαμε να αναβαθμίσουμε πλήρως την πισίνα στον ΟΠΑΝ η οποία και χρησιμοποιείται από όλους τους Πειραιώτες και μία εξαιρετική δουλειά γίνεται και είναι και προσοδοφόρα, κερδίζει ο δήμος από την πισίνα, να την αναβαθμίσουμε ενεργειακά, και να βάλουμε στον προϋπολογισμό του ’20 από το ’19 τα χρήματα για το Ν. Φάληρο. Υπάρχουν…

ΜΑΥΡΕΑΣ: «Φιλόδημος ΙΙ» είναι αυτό, Δήμαρχε; Το καινούριο;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Αυτό είναι το «Φιλόδημος»…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Ή το Ι που…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Όχι, είναι το «Φιλόδημος ΙΙΙ» νομίζω αυτό. Το Ι ήταν τα μηχανήματα έργου, το ΙΙ ήταν για αναπλάσεις και το ΙΙΙ για αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτό είναι για αθλητικές εγκαταστάσεις και πολιτιστικές δράσεις.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Άρα, το ΙΙΙ είναι αυτό;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Τώρα, για το Δηλαβέρη δεν κατάλαβα το ερώτημα. Το Δηλαβέρη το μόνο που μένει κατά την άποψή μου στο Δηλαβέρη είναι ότι είναι απαράδεκτο και αυτό οφείλεται και σε εμάς, αλλά και στην κωλυσιεργία με τα μνημεία και όλα αυτά τα οποία λέω, γιατί ο κόσμος νομίζει ότι εγώ δεν σέβομαι ενδεχομένως τις αρχαιότητες ή τα μνημεία. Και τα σέβομαι και θέλω να τα αναδείξουμε και να γίνουν πόλος έλξης. Αλλά από την άλλη να ξέρετε ότι μας εμποδίζουν στο να κάνουμε άλλες λειτουργίες. Δεν έχει, δηλαδή, ένα καφέ, να πιει η μαμά που πάει το παιδί στην παιδική χαρά στο Δηλαβέρη έναν καφέ, να πιει το παιδί ένα νερό ή μια πορτοκαλάδα. Γιατί; Είχε γίνει προσπάθεια και από την περασμένη Διοίκηση του δήμου…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Ναι, να μπει ένα κυλικείο.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…να μπει ένα κυλικείο. Δεν κατέστη δυνατό, πήγαμε το ξανακάναμε εμείς και αρνείται η Νεωτέρων Μνημείων. Διότι τα φουγάρα, ξέρετε, και όλα αυτά του Δηλαβέρη εκεί είναι μνημεία, έχουν χαρακτηριστεί. Και δεν μπορούμε να κάνουμε ένα κυλικείο να εξυπηρετούνται οι γονείς με τα παιδιά γιατί δίπλα είναι μνημείο. Αυτές είναι οι αγκυλώσεις που λέω ότι χάνεται η ισορροπία στη χώρα μας μεταξύ προστασίας αρχαιοτήτων κληρονομιάς και σύγχρονης λειτουργίας και εξέλιξης μιας πόλης. Χάνεται η ισορροπία. Αυτό είναι το πρόβλημα.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Λοιπόν, για την ισορροπία, Νίκο, θέλω να πω και το εξής. Είναι αυτά τα fake news που έχει γίνει μόδα τώρα, εμένα δεν μου αρέσουν αυτά τα κόλπα, τώρα, τέλος πάντων, κ.λπ.. Αυτά είναι για να στρέφεται η προσοχή όχι στα ουσιώδη, όπως λες, Δήμαρχε και μ’ αρέσει. Δηλαδή, αυτό το θέμα βλέπω τώρα μπροστά μου μία ερώτηση για τη γέφυρα της Λαμπράκη. Θα πέσει η γέφυρα, θα κάνει η γέφυρα, να έρθει, αυτός φταίει, εκείνος φταίει, ο άλλος. Τελικά, έρχεται μετά από 1, 2, 3, 5 βδομάδες και λέει παιδιά όλα εντάξει είναι, πάμε εκεί πέρα, κ.λπ..

ΜΩΡΑΛΗΣ: Υπάρχει μία, από ορισμένους, μία διάθεση να τρομοκρατούν τον κόσμο και να εμφανίζονται ως προστάτες. Δεν είναι το μόνο. εγώ θα έρθω στο καυτό θέμα της Πειραϊκής μόλις τελειώσουμε με τη Λαμπράκη.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Ακριβώς, βέβαια.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Στη Λαμπράκη τι άλλο να κάνουμε, δηλαδή; Πήραμε ένα χαρτί πλέον από την εταιρεία και από το υπουργείο που λέει ότι η γέφυρα είναι απολύτως εντάξει. Γραπτό. Έγγραφο. Τι να κάνουμε τώρα; Να πάει ο δήμος να αμφισβητήσει την Αττικό Μετρό Α.Ε., να αμφισβητεί τη «Θεμέλη», την εταιρεία, ή να αμφισβητεί το υπουργείο; Μας είπαν εμάς ότι έκαναν και κάποιες εργασίες αποκατάστασης, δεν ξέρω αν είναι ουσιαστικές ή όχι, τους είδα τους ανθρώπους που δούλευαν. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να έχουμε άποψη. Εάν γίνει οτιδήποτε, θα πρέπει όλοι αυτοί να πάνε φυλακή, οι οποίοι έχουν δώσει χαρτιά ότι η γέφυρα είναι στατικά επαρκής. Εκεί μπορώ να μείνω εγώ. Τι άλλο μπορώ να κάνω παραπάνω;

Στην Πειραϊκή, είδα μία κυρία εχθές, στην… εγκαινιάσαμε, όχι, εγκαινιάσαμε την Παγκρήτια Ένωση στο Πασαλιμάνι, και είναι ευκαιρία να το πω και σήμερα εδώ, με κρητικά προϊόντα και όχι μόνο, μία ωραία έκθεση στο Πασαλιμάνι, και μία κυρία με σταματάει. Δήμαρχε, μου λέει, είναι σωστό που θα γίνει λιμάνι; Λέω, πού, κυρία μου, θα γίνει λιμάνι; Μου λέει, ακριβώς στο Μπαϊκούτσι, στο δρόμο της Αφροδίτης στον Σταυρό. Είναι σωστό να γίνει λιμάνι εκεί; – Κυρία μου, δεν θα γίνει λιμάνι εκεί, της λέω. Δεν προβλέπεται να γίνει λιμάνι εκεί. – Μα πώς, Δήμαρχε, μου λέει, μας έχουν μοιράσει χαρτιά, μας έχουν ενημερώσει ότι πρόκειται εκεί, και είτε θετικός, να γίνει λιμάνι στον όρμο της Αφροδίτης. Κοιτάξτε, τώρα, δεν μπορώ, εγώ, ξέρετε, έχω και μια καθημερινή ευθύνη και δουλειά να κάνω. Δεν έχω την δυνατότητα αυτό που λέτε τώρα εσείς, την προσπάθεια που κάνουν ορισμένοι καθημερινά να αντιμετωπίζω. Της λέω, κυρία μου, δεν υπάρχει, εξεπλάγην, δηλαδή δεν με πίστευε στην αρχή. Λέω, κυρία μου, οι δύο θέσεις που προβλέπεται να γίνουν είναι στην ευθεία της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Δεν έχει καμία σχέση.

Δεύτερη ερώτηση, ναι, αλλά και εκεί θα περνάνε τα πλοία μέσα από τον Σταυρό. Της λέω όχι, κυρία μου. Ό,τι γραμμή έχει σήμερα, τα καράβια που μπαίνουν στο λιμάνι, την ίδια γραμμή θα έχουν και αυτά τα κρουαζιερόπλοια που θα μπουν. -Κ. Δήμαρχε, εγώ, μου λέει, δυσκολεύομαι να το πιστέψω αυτό, θα ήθελα αν μπορείτε, πήρα το τηλέφωνό της, να μου στείλετε ένα αυτό, να μου το αποδείξετε. –Βεβαίως, κυρία μου, λέω, θα έχετε βέβαια και τον χρόνο προεκλογικά, επειδή θα μπούμε σε αυτήν την αντιπαράθεση, να ενημερωθείτε.

ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δήμαρχε να σε ρωτήσω κάτι; Με βάση αυτό που είπες μόλις τώρα, ποιοι θεωρείς ότι είναι οι βασικοί σου άξονες για την επόμενη μέρα των εκλογών; Εγώ δεν θα μιλήσω ούτε για την προεκλογική περίοδο. Για την επόμενη μέρα; Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες συνεργασίας με τον οποιονδήποτε Συνδυασμό ή με ποιο σκεπτικό εσύ θα κατέβεις και θα πεις στους πολίτες ότι εγώ θέλω να συνεργαστώ με αυτό το πλαίσιο;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Πρώτον, οι άξονες οι δικοί μου, του ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΙΚΗΤΗ, είναι συγκεκριμένοι. Είναι, πρώτον, η λογική υλοποίησης της Ο.Χ.Ε.. Η απορρόφηση, δηλαδή των 80εκατ. ώστε αυτά να τα δει πλέον και Πειραιώτης μπροστά του. Γιατί αυτή τη στιγμή ακούει έναν δήμαρχο να λέει ότι έχουμε εξαφανίσει 111εκατ., αλλά η αλήθεια είναι πολύ λίγα από αυτά έχει δει στην καθημερινότητά του ακόμα. Αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν είναι εύκολο σε μία θητεία να αντλήσεις 111εκατ. και να τα υλοποιήσεις. Άρα, το πρώτο είναι η υλοποίηση της Ο.Χ.Ε..

Το δεύτερο είναι η περαιτέρω αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου. Αυτό που λέμε, δηλαδή, πήραμε 2εκατ. από το λιμάνι αυξανόμενα. Να δώσουμε τον πύργο. Απομένει τι; Απομένει η Ράλλειος. Για να δούμε τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Θα προχωρήσει τη Ράλλειο;

Ρετσίνα, που είναι σε συνεννόηση με την Εθνική Τράπεζα να μας παραχωρήσει και ήδη έχει δεχτεί να μας παραχωρήσει 9στρμ. από τα 26 προκειμένου να ενταχθεί και να μπορεί να οικοδομήσει. Η Βίλα Ζαχαρίου που δεν ανήκει στον δήμο είναι ένα σημαντικό ακίνητο.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Πάντως, για το Ρετσίνα, λίγο, για τη Ρετσίνα, την περιοχή της Ρετσίνα, Δήμαρχε, λίγο παραπάνω, γιατί έχουμε ερωτήσεις εδώ πέρα. Εκεί λέγαν, μας λένε ερωτήσεις ότι ήταν να γίνει ένα πανεπιστήμιο. Ήταν να γίνουν κάποια…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Δεν υπάρχει προοπτική πανεπιστημίου εκεί, το ίδιο το πανεπιστήμιο δεν επιθυμεί τον χώρο. Είναι χαρακτηρισμένο πανεπιστήμιο, σωστά σας λένε, αυτή τη στιγμή, στον νόμο, το πανεπιστήμιο Πειραιά έχει κάνει έναν χαρτί ότι δεν επιθυμεί τον χώρο αυτόν, άρα, θα αποδεσμευτεί. Είμαι σε συνεννόηση με την Εθνική Τράπεζα, γιατί είναι οικόπεδο που ανήκει και ακίνητο στην Εθνική Τράπεζα, ή Εθνική Τράπεζα θέλει εκεί να πάρει συντελεστή για να κτίσει, έναντι αυτού εμείς, ήδη, και το έχω ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ήδη είπαμε ότι αν θέλετε να πάρετε συντελεστή, γιατί εγώ είμαι υπέρ του να πάρει συντελεστή, αλλά με μέτρο, θα μας αποδώσετε 10στρμ. στον Δήμο Πειραιά, κοινόχρηστα, για να κάνουμε γηπεδάκια ανοιχτά, πάρκο ή οτιδήποτε άλλο και έναν μικρό χώρο 1.000τ.μ. για να κάνουμε έναν χώρο πολιτισμού. Είμαστε σε μία διαπραγμάτευση με την Εθνική Τράπεζα, θεωρώ ότι θα επιλυθεί διότι και η Εθνική Τράπεζα για να είμαστε ειλικρινείς αυτή τη στιγμή έχει ένα ακίνητο το οποίο είναι μηδενικό στα πάγιά της, ενώ αν πάρει συντελεστή να κτίσει εκεί, αντιλαμβάνεστε αποκτά μία αξία και για την Εθνική Τράπεζα. Αυτές είναι οι συνέργειες που έλεγα και προηγουμένως. Παρόμοιες συνέργειες, δηλαδή, πρέπει να γίνονται. Να κερδίζει και ο κάτοχος του οικοπέδου, ή του ακινήτου και να κερδίζει και ο δήμος. Αυτές είναι οι συνέργειες που πρέπει να πετύχουμε.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Πάντως, εγώ, να σου πω κάτι, Δήμαρχε. Επειδή παρακολουθώ πολύ τα δημοτικά συμβούλια και παρακολουθώ και τις συνέργειες, όπως λες, γιατί το έχω πει και άλλη φορά εδώ με τον Νίκο της εκπομπής μας τις Κυριακές, ότι είναι μία μαγική λέξη για τον Πειραιά όπως ήταν και μια άλλη μαγική λέξη, τότε όταν ξεκίνησες τη δημοτική σου θητεία, ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τη θάλασσα.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Θέλω να ολοκληρώσω, όμως, το ερώτημα που έκανε…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Ναι, να την ολοκληρώσεις. Θέλω εκεί να πω ότι εκεί…

ΜΩΡΑΛΗΣ:… ο Απόστολος Καραμπερόπουλος, ότι εγώ μπορώ να συνδυαστώ, να συνεργαστώ με τον οποιονδήποτε, γιατί με ρώτησε οι άξονες, οι άξονες οι δικοί μας είναι καταρχάς, είπαμε, ακίνητη περιουσία, εκμετάλλευση, ολοκλήρωση Ο.Χ.Ε., σχέσεις με το λιμάνι πλέον ουσιαστικές, να δούμε από αυτή τη σχέση λιμανιού-πόλη που όλοι συζητάνε επί δεκαετίες στην πόλη πώς θα διαμορφωθεί τη νέα εποχή στο νέο λιμάνι και κατά τη γνώμη μου σε έναν νέο Πειραιά που δημιουργείται; Ποια θα είναι αυτή η σχέση; Να την επανακαθορίσουμε.

Μετά, άξονας συνεργασιών. Προφανές είναι ότι το νέο εκλογικό σύστημα προϋποθέτει να μπορούν οι Συνδυασμοί μεταξύ τους να συνεργαστούν καλύτερα απ’ ό,τι συνεργάζονται. Φαίνεται ότι από την… για να μπορέσεις να συνεργαστείς, κατά την άποψή μου, πρέπει ναι μην σκοτωθείς προεκλογικά.

Άρα, φαίνεται ότι με τον Συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εύκολο την επόμενη μέρα, αν απαιτηθεί να συνεργαστούμε. Διότι ένας επικεφαλής ο οποίος επί πέντε μήνες προκαλεί εμένα προσωπικά, προκαλεί τον κ. Μαρινάκη που έχει μια ειδική βαρύτητα για τον Συνδυασμό μας και για την πόλη, προκαλεί μία δημοτική ομάδα με χαρακτηρισμούς, προσβλητικά σχόλια και επίθετα, δεν νομίζω ότι επιθυμεί και τη συνεργασία. Ή δεν δείχνει, λοιπόν, να επιθυμεί τη συνεργασία, παρά ότι ευαγγελίζεται γιατί είναι από εκείνους ο οποίος στήριξε την Απλή Αναλογική. Άρα, είναι από εκείνους που θα έπρεπε να συνεργάζονται.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Δεν το ξέρετε, γιατί, κ. Δήμαρχε άλλα μας λένε το βράδυ, άλλα μας λένε το πρωί. Πρώτον. Και δεύτερον, ότι μέχρι πρότινος μαζί με τη δημοτική ομάδα που ήταν στο στόχαστρό σας, ήταν και ο κ. Κόκκαλης ο οποίος τώρα πήγε μαζί τους. Εντάξει;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Εντάξει. Προφανώς, αλλά λέω ότι εγώ δεν έχω απαντήσει 5 μήνες και ο Συνδυασμός σε αυτήν την τακτική. Βεβαίως προεκλογικά θα υποχρεωθούμε να αντιπαρατεθούμε. Εγώ πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θέλει συγκρούσεις, εγώ δεν είμαι συγκρουσιακός. Πιστεύω ότι ο κόσμος θέλει ήπιο κλίμα. Θέλει επιχειρήματα να μιλήσει για τα προβλήματά του και όχι να λένε τώρα τις απίθανες ιστορίες τώρα ότι ήρθαν κάποιοι πλούσιοι εδώ θα κατακτήσουν τον πλούτο του Δήμου Πειραιά, ότι ήρθε ο κ. Μαρινάκης, ξέρω εγώ, με την κα Νταϊφά, ενδεχομένως τότε και με τον κ. Κόκκαλη, τώρα όχι, άρα άνθρωποι που είναι…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Έτσι, έτσι, αυτό είπαν.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…που είναι πολυεκατομμυριούχοι αναμείχθηκαν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Πειραιά για να πλουτίσουν από τον καταχρεωμένο σχεδόν πτωχευμένο Δήμο Πειραιά. Εντάξει, νομίζω ότι αυτά δεν γίνονται πιστευτά, διότι δεν είναι σοβαρές ιστορίες τώρα, είναι ιστορίες για αρκούδες, που λέμε. Δεν μπορώ να συζητάω επί αυτής της βάσης τώρα εγώ. Δεν θα συζητήσω επί αυτής της βάσης.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Δήμαρχε, αυτό που λέει ο Νίκος, όμως, αυτό που λέει ο Νίκος, όμως, αυτοί απευθύνονται σε ένα κόσμο με αυτόν τον τρόπο.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Εντάξει, τώρα, τι να κάνουμε. Δικαίωμά τους είναι. Δημοκρατία έχουμε.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Με αυτόν τον τρόπο, έτσι; Γι’ αυτό πρέπει ο κόσμος να, γι’ αυτό όλοι λέτε ότι πρέπει να είναι, ο καλός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Αυτή η κυρία όπως λες τώρα…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Μα ανεξάρτητα, συγνώμη, να σε διακόψω, ανεξάρτητα αν είναι ενημερωμένος, πιστεύει ο οποιοσδήποτε Έλληνας αν δεν είναι είτε ιδεοληπτικός, είτε αν έχει κάποια άλλα προβλήματα, ότι ήρθαν εδώ μία ομάδα ανθρώπων που έχουν καράβια, έχουν επιχειρήσεις, έχουν, δηλαδή, πολλά εκατομμύρια ευρώ και αναμειχθήκαν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Πειραιά για να βγάλουν χρήματα; Το ότι ήρθαν, ήδη, λέει, της Σοβιετικής Ένωσης, να κατακτήσουν, λέει, τα πετρέλαια ο ένας, τη φυσική, ξέρω εγώ. Εντάξει, τώρα είπαμε να λέμε ιστορίες, και το καταλαβαίνω, αλλά να υπάρχει και ένα όριο. Ένα όριο. Δηλαδή δεν νομίζω ότι υπάρχει Πειραιώτης ή Έλληνας, που να φαντάζεται, επαναλαμβάνω, ότι ο κ. Μαρινάκης, η κα Νταϊφά ή επαναλαμβάνω ακόμα και ο κ. Κόκκαλης τότε αναμείχθηκαν με την Αυτοδιοίκηση, με τον ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΙΚΗΤΗ, για να βγάλουν χρήματα. Εντάξει, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι παρανοϊκή σκέψη, τι να σου πω, κατά την άποψή μου τουλάχιστον είναι παρανοϊκή σκέψη.

Αν υπάρχουν, θέλω να πω, μπορεί να υπάρχουν. Πόσοι είναι; 2, 3, 5, 7%; Δεν είναι τυχαία, τα νούμερα, άλλωστε, θέλω να πω, που αυτά τα επιχειρήματα ανταπο… πιάνουν. Τώρα, δεν μπορώ να συζητάω σε αυτή τη βάση τώρα, ότι αν ο Κόκκαλης είναι υπάλληλος του τάδε, και αν είναι διορισμένος και… αυτά ακούμε. Μέχρι προχθές, είδα την ανακοίνωση του Συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η μισή εισαγωγή ήταν αφιερωμένη ουσιαστικά για το δικό μας Συνδυασμού, ότι αυτή η σταρ, λέει, και οι ευεργέτες, και οι μανατζαραίοι, οι οποίοι, λέει, απουσίαζαν 2 δεκαετίες από την πόλη. Πράγματα, δηλαδή, ακατάληπτα, κατά την άποψή μου, καταρχάς. Δεν έχουν και νόημα.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Ναι, δεν νομίζετε, όμως, δεν νομίζετε, ότι αυτά ο κόσμος τα καταλαβαίνει, τα βλέπει, βλέπει το Συνδυασμό σας…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος.

ΜΑΥΡΕΑΣ: …βλέπει ποιοι συμμετέχουν, βλέπει από ποιους χώρους συμμετέχουν, αυτό που λέει ο Νίκος, τώρα, δεν μπορεί να ευαγγελίζεσαι τώρα την Απλή Αναλογική, δεν μπορεί να ευαγγελίζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και λέει, ο ίδιος ο Σκουρλέτης και λέει ότι πρέπει να πάμε σε Δημοτικές Αρχές για να μην διαλύσουν οι δήμοι σε συναινέσεις, σε συνέργειες, και από την άλλη να βλέπει ο κόσμος ποιες είναι οι συνέργειες. Δεν θέλω να πω, έλεγα με τον Νίκο, ότι σε άλλους δήμους οι Συριζαίοι πηγαίνουν απέναντι στους Συριζαίους. Δηλαδή, τέλος πάντων, δεν μας ενδιαφέρει εμάς αυτό, αλλά εγώ λέω το εξής, δεν μπορεί, όπως λέει ο Νίκος, να ευαγγελίζεσαι την Απλή Αναλογική, και να βάζεις κάποιους ανθρώπους απέναντί σου, όχι επί των προβλημάτων και επί προγραμματικών…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Εγώ έρχομαι εδώ πάντα και μιλάω ειλικρινά. Λοιπόν, εγώ θέλω να μιλήσω να καταλάβει ο κόσμος. Δεν είναι ο Γιάννης ο Μώραλης το πεδίο αντιπαράθεσης. Η παράταξη η αυτοδιοικητική του ΣΥΡΙΖΑ κακώς έχει έρθει εδώ για να πάρει θέση στην υπαρκτή αντιπαράθεση κυβέρνηση-ΣΥΡΙΖΑ-Βαγγέλη Μαρινάκη. Σε αυτό το κομμάτι θέλει να μπει η αυτοδιοικητική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, να απαξιώσει τον κ. Μαρινάκη, άρα, και εμμέσως εμένα και τον Συνδυασμό, για να κάνει το χατίρι στο κεντρικό κόμμα το οποίο συγκρούεται για άλλους λόγους με τον κ. Μαρινάκη. Δεν είναι ο Πειραιάς το σημείο αντιπαράθεσης. Είναι προφανές αυτό. Είναι προφανές αυτό.

Και εν πάση περιπτώσει, θα αντιπαρατεθούμε, επαναλαμβάνω, το 45νθήμερο το προεκλογικό και θα πούμε πράγματα. Εγώ πήγαινα στο Μαξίμου με τον κ. Μαρινάκη με αυτήν την κυβέρνηση. Είδατε εσείς 4 χρόνια τον κύριο, τον σημερινό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζεται κακώς ή κάπως διαφορετικά για τον κ. Μαρινάκη 4 χρόνια; Είδατε εσείς το ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ να εκφράζεται άσχημα για τον κ. Μαρινάκη τα πρώτα 2-03 χρόνια; Άλλαξαν οι ισορροπίες στο κεντρικό πολιτικό σύστημα, επιθυμούν αυτό να μεταφερθεί στον Πειραιά. Εντάξει, ο Πειραιώτης καταλαβαίνει, δεν είναι κουτός. Δεν είναι κουτός ο Πειραιώτης. Μπορεί να μην είναι ενημερωμένος για πολλά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά νομίζω αντιλαμβάνεται…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Και βλέπει και κρίνει.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…πλήρως τι ακριβώς γίνεται και ποιο είναι το παιχνίδι, να το πω έτσι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Βέβαια. Επιγραμματικά, Δήμαρχε, πες μας, Αγ. Διονύσιος, Μικρολίμανο, Πύργος, 3 πράγματα.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Κοιτάξτε, γι’ αυτό λέω καμία φορά, για να αρχίσω λίγο και εγώ να ευλογώ και τα δικά μου γένια, που δεν έχω, αλλά εδώ αλλάξει ο Πειραιάς σε ορισμένα ζητήματα. Είπαμε, μετριοπάθεια, μετριοπάθεια, αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι αυτά τα ζητήματα ήταν, εκκρεμούσαν για πολλές δεκαετίες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Βεβαίως.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Άγονη περιοχή ο Άγιος Διονύσιος. «Βαγδάτη» να το πω, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Μπαίνουν 15εκατ., η μελέτη είναι του δήμου, το έργο επιλέχθηκε από τον δήμο και πράγματι χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια. Δημοπρατήθηκε, νομίζω, βγήκε στον αέρα 13 του μηνός, αν δεν είμαι σίγουρος, ή βγαίνει, προχθές, δηλαδή, ή βγαίνει αύριο από την Περιφέρεια.

Μικρολίμανο. Δεκαετίες. Έχουμε ανάδοχο, τελειώνουμε, συμβασιοποιούμε, ξεκινάμε. Πύργος, βγαίνει στον αέρα. Έχουμε τη μελέτη, πέρασε Δημοτικό Συμβούλιο, περνάει Οικονομική, βγαίνει στον αέρα. Αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Και αν εγώ ελέγχομαι, μου λέει, πάλι, ο υποψήφιος ο συγκεκριμένος, γιατί τρία χρόνια δεν βγάλαν, τον Πύργο, λέει, και περιμέναν 3,5 χρόνια; Βρε αδερφέ, είναι από το ’73 εδώ. Είναι δηλαδή 45 χρόνια και με ελέγχεις εμένα γιατί δεν πρόλαβα τα 3 πρώτα χρόνια να τον βγάλω και να τον αξιοποιήσω; Τα καταλαβαίνει ο κόσμος τώρα αυτά, κ. Παρασκευά, κ. Μαυρέα, και κ. Καραμπερόπουλε, νομίζω. Μπορεί να έχουμε, εγώ λέω μόνος μου ότι έχουμε προβλήματα καθημερινότητας, θέλουμε περισσότερα χρήματα, μεγαλύτερη ένταση στη δουλειά μας, μεγαλύτερη συνέπεια. Βεβαίως, αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι σε ορισμένα ζητήματα αλλάζει η πόλη, πάει μία ταχύτητα μπροστά. Αλλάζουμε όλα τα φωτιστικά της πόλης. Γι’ αυτό, έχει μία οικονομία, έχει μία υποστήριξη το περιβάλλον και έχει και μια έννοια πιο ασφαλούς πόλης. Φωτισμένης, κ.λπ.. Τι να λέμε, τώρα, δηλαδή; Δεν μπορούμε να λέμε τώρα κάθε φορά, και η αντιπαράθεση ποια είναι; Μα ο τάδε και είπε εκείνος, και ξέρω εγώ είπε ο Μαρινάκης που αυτό, κ.λπ.. Δεν είναι αυτά σοβαρά πράγματα στα διοικητικά τώρα. Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι, δηλαδή, πολύ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Η κα Μαριάνθη Πανάγου μας ρωτάει, μένει στην Αγία Σοφιά και λέει ότι είδαμε πολλούς δρόμους και στα Καμίνια και στο 5ο Διαμέρισμα, τους ασφαλοστρώσατε, πραγματικά, λέει, κάνατε καλά, γιατί εδώ και 25 χρόνια δεν είχε μπει άσφαλτος. Να το πούμε αυτό. Όμως, λέει, σκέπτεστε να κάνετε μία παρόμοια ανάπλαση και στα πεζοδρόμια στις περιοχές αυτές;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ναι, πρώτον, να πω ότι εγώ δεν ξέρω ο συγκεκριμένος δρόμος που λέει η φίλη αν έχει 25 χρόνια, εγώ πιστεύω, το έχω ξαναπεί τώρα, όλοι οι δήμοι, όλοι οι δήμαρχοι προσέθεσαν στην πόλη, και το ξέρετε και εσείς, είστε πολλά χρόνια. Άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο. Μακάρι να είχαμε χρήματα να κάναμε περισσότερες ασφαλτοστρώσεις, και βεβαίως προφανέστατα θα κάνουμε και πρόγραμμα πεζοδρομίων. Είναι αυτό που είπα και προηγουμένως και απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα της καθημερινότητας. Δεν είχαμε τα χρήματα να κάνουμε πολλά παραπάνω στην καθημερινότητα. Διότι δεν χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Πήραμε χρήματα, κάναμε ασφαλτοστρώσεις, αλλάξαμε, αλλάζουμε την Ειρήνης τώρα. Η Ειρήνης έχει αλλάξει, το Φάληρο είχε να αλλάξει όλη η Ειρήνης, πεζοδρόμια και δρόμους, από την εποχή του Αγραπίδη. Πέρασαν αρκετά χρόνια, επειδή το Φάληρο έχει έναν κεντρικό δρόμο, είπαμε να το κάνουμε.

Κάνουμε αφαλτοστρώσεις στα Καμίνια, κάναμε στην Κοκκινιά, κάναμε στο 5ο, ερχόμαστε τώρα 3ο και 1ο, γιατί κάναμε και στο Κτήμα του Βάβουλα, εκεί είχαν να πέσουν πάρα πολλές δεκαετίες. Προσπαθούμε. Θα κάνουμε πεζοδρόμια. Θα είναι το στενό της φίλης που πήρε τηλέφωνο πριν; Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Να είμαι ειλικρινής. Δεν μπορούμε να ασφαλτοστρώσουμε, να αλλάξουμε τα πλακάκια σε όλον τον Πειραιά σε 4-5 χρόνια.

Είναι αλήθεια αυτό, αλλά νομίζω ότι ο δημότης και αυτό εγώ αντιλαμβάνομαι, αυτό εισπράττω, ότι λέει, παιδιά, προσπαθείτε, το βλέπουμε, περιμένουμε και άλλα. Ζητάμε την ευκαιρία και θα ζητήσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά που θέλει και ο κόσμος, θέλουμε και εμείς. Δεν προλάβαμε και εγώ αν θέλετε, έναν δήμαρχο που εκτιμώ είναι ο Κώστας Χατζηδάκης, ο Διονύσης Χατζηδάκης στο Φάληρο. Όταν βγήκα την πρώτη φορά, μετά από κανά χρόνο τον είδα, μου λέει τι κάνεις μικρέ; Λέω, τι να κάνω, Δήμαρχε, έχω ένα πρόβλημα, κ.λπ.. –Να ξέρεις ότι μια θητεία στην Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα δεν φτάνει για να κάνεις τίποτα, μου λέει. Δεν τον πίστεψα τότε. Έλεγα εντάξει, τα λέει και λίγο υπερβολικά, βέβαια έμπειρος δήμαρχος είναι και πολύ καλή δουλειά έχει κάνει. Και διαπίστωσα, φυσικά, μετά, ότι με την εμπειρία του, γιατί είναι 4, 5 θητείες, πόσες είναι, έχει δίκιο. Δεν προλαβαίνεις στη χώρα αυτή, ειδικά σε εμάς, σε μία κουτσουρεμένη περίοδο που κάναμε το ’15 δύο εκλογές δημοψηφίσματα και κινδύνεψε η χώρα να καταστραφεί, μία χαμένη χρονιά, δεν προλαβαίνεις πράγματι να υλοποιήσεις ένα πρόγραμμα.

Θα ζητήσουμε, λοιπόν, την ευκαιρία και τη δυνατότητα από τον κόσμο του Πειραιά αφού βλέπει ότι προσπαθούμε, η πλειοψηφία, τουλάχιστον.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Και δεν προλαβαίνεις να πεις γιατί δεν προλαβαίνεις, διότι υπάρχει γραφειοκρατία, σε σταματάει, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

ΜΩΡΑΛΗΣ: ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ … λέω πάντα ένα παράδειγμα, το επαναλαμβάνω πάντα, γιατί δεν … το ίδιο. Υποβάλαμε τον Σεπτέμβρη του ’15 αλλαγή χάραξης παραλίας αιγιαλού, και συνεδρίασε η επιτροπή τον Οκτώβριο του ’16. 13 μήνες μετά. Το Μικρολίμανο αυτή τη στιγμή αν δεν υπήρχε αυτή η καθυστέρηση, θα είχε ολοκληρωθεί. 8 μήνες εκτέλεση έχει το Μικρολίμανο. Να πω με μία καθυστέρηση του εργολάβου να πάει στις 10, να πάει στον έναν χρόνο. Έναν χρόνο καθυστέρηση η Επιτροπή Αιγιαλού να συνεδριάσει. Το Μικρολίμανο θα ήταν έτοιμο αυτή τη στιγμή.

Γιατί εγώ αντιδρώ; Γιατί μίλησα για την Αρχαιολογία και την κήρυξη της πόλης; Γιατί δεν σέβομαι τις αρχαιότητες; Ή δεν θέλω να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας; Αλλά από τη μία δεν μπορεί να κηρυχθεί όλη η πόλη, και το επιτύχαμε, με την αντίδρασή μας, και εγώ και άλλοι, και το άλλο, όχι μόνο προστατεύουμε, να αναδείξουμε, τα ξέρετε. Τα ξέρετε.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Πάμε στην ανάδειξη κάτω της Πειραϊκής.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Η Πειραϊκή. Η Πειραϊκή κλειστή. Ποιος; Οι Αστικές Πύλες. Πού έχουν αναδειχθεί αυτά τα πράγματα; Προστατεύουμε, κλείνουμε επιχειρήσεις προστατεύουμε τετράγωνα, Γούναρη, για να καταλάβει και ο κόσμος, Γούναρη και Ποσειδώνος. Ένα τετράγωνο. Από τα πιο άθλια τετράγωνα του Πειραιά. Η φάτσα μας σε όλους τους τουρίστες, σε όλους τους ξένους που μπαίνουν είναι η φάτσα της πόλης μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το οικόπεδο που ανήκει στο Τζάνειο…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Τι λέει το ΚΑΣ όμως;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Το οικόπεδο ανήκει στο Τζάνειο… Τι να λέει; Ότι έχει αρχαία κάτω και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πάντως δεν μπορεί να γίνει κάτι.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Δηλαδή όποιος περνάει από εκεί και το βλέπει έχουν βγει λουλούδια, Δήμαρχε.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Βάψαμε τα κάγκελα προχθές… Ναι. Σε μία μέρα πάλι έβαλαν γκράφιτι κ.λπ. Ζητήσαμε μια έγκριση τώρα και δόθηκε τουλάχιστον να κρύψουμε τα τοιχία αυτά τα απαίσια. Το οικόπεδο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Πρέπει να βρεθεί κάποιος που να έχει πάρα πολλά χρήματα, να κάνει γυάλινο πάτωμα και από πάνω το χτίσει. Ο δήμος δεν μπορεί να το κάνει αυτό, προφανές είναι, άρα μιλάμε για ιδιώτη. Μία κολλημένη υπόθεση. Αλλά εν πάση περιπτώσει θέλω να πω δεν μπορεί να έχει μία πόλη δεσμεύσει τα πιο ωραία της σημεία και αντιθέτως όταν ζητάμε αυτά είτε να αναδειχτούν και να γίνουν επισκέψιμα, είτε ότι ρε παιδιά, να δούμε τι κάνουμε εδώ. Έχουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό τι κάνουμε τις αρχαιότητες στην πόλη; Δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός. Τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση; Το Υπουργείο Πολιτισμού αν κάτσουμε αύριο με την Υπουργό, και μιλάγαμε, κα Υπουργέ, τι πρόγραμμα έχετε για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Πειραιά; Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα. Ευτυχώς βρέθηκε ο Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος θλίβομαι που δεν θα ξανακατέβει κιόλας, απ’ ό,τι έμαθα δεν ξανακατεβαίνει στην Περιφέρεια ο Γιώργος Γαβρίλης, ναι, και πραγματικά στεναχωριέμαι, ήταν ένας πραγματικά εξαιρετικός συνεργάτης και εξαιρετικός άνθρωπος, … και κατάφερε να ξεπεράσει ορισμένα εμπόδια σε σχέση με το θεατράκι στη Ζέα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, για να επαναλειτουργήσει και να βρούμε κάποια χρήματα ώστε να γίνει τουλάχιστον ο αποχωμάτωση στην Πειραϊκή, τουλάχιστον αυτά τα οποία έχουν βρεθεί, να γίνουν επισκέψιμα και να ξεμπερδεύουμε, να κάνουμε και εμείς…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Στο Κονώνειο Τείχος λέτε τώρα.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Να κάνουμε και εμείς, ακριβώς, την ανάπλασή μας, γιατί εμείς έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα για την ανάπλαση της Πειραϊκής, από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέχρι τη Ζέα. Ποιο κομμάτι θα κάνουμε; Θα κάνουμε ένα κομμάτι, θα αφήσουμε το άλλο που είναι το σύρμα και θα προχωρήσουμε παρακάτω; Δεν είναι, αλλά δεν υπάρχει στρατηγική και δεν υπάρχει και στρατηγική, μας κάνουν και παρατηρήσεις κιόλας. Εκεί είναι το τρελό πολλές φορές.

ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα τα χρονοδιαγράμματα των έργων είναι σε ευθεία συνεργασία ουσιαστικά και με την κεντρική Διοίκηση.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Προφανέστατα. Προφανέστατα είναι με την Κεντρική Διοίκηση, εννοείται. Όλη η αυτοδιοίκηση είναι απολύτως συνδεδεμένη με την Κεντρική Διοίκηση. Δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση, που λέμε αυτονομία, ξέρετε πολύ καλά, κ. Καραμπερόπουλε, γιατί ασχολείστε, δεν υπάρχει στη χώρα μας. Δεν υπάρχει. Όταν θέλουν να κόβουν τους πόρους. Τώρα διεκδικούν οι εργαζόμενοι 13ο και 14ο μισθό και πρέπει να είμαστε κοντά τους και να τον πάρουν, αφού βγαίνουν οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Αυτά τα λεφτά δεν πρέπει να τα αξιώσουμε από την Κεντρική Διοίκηση; Δεν μας έκοψαν τους ΚΑΠ όταν κόπηκε ο 13ος και ο 14ος μισθός; Τώρα τους δικαιώνουν τα δικαστήρια τους υπαλλήλους αναδρομικά. Ξέρετε πόσα λεφτά είναι; 9εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Θα σας τα δώσει αυτά το κράτος;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Δηλαδή για να καταλάβετε μία πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών, ένα σχολείο σαν τη Ράλλειο και κάτι παραπάνω. Αυτά τα χρήματα καλείται να δώσει ο Δήμος Πειραιά, αλλά πρέπει να τα πάρουν οι εργαζόμενοι. Άρα πρέπει η Αυτοδιοίκηση να τα ζητήσει από την Κεντρική Διοίκηση, να επανέλθουν τα χρήματα αυτά που κόπηκαν τότε, εφόσον καλούμαστε να τα δώσουμε και πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αποφάσεις δικαστηρίων και να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, να μας τα δώσει η Κεντρική Διοίκηση.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Πάντως, Δήμαρχε, να σου πω κάτι; Ήθελα να μπούμε λίγο στο λιμάνι, αλλά τώρα μου έβαλες λίγο μία ιδέα. Με ρωτάνε πολλοί. Μου λέει για ρώτα το Μώραλη, αυτά τα λεφτά πού τα βρίσκει η Περιφέρεια και τα μοιράζει αφειδώς και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης και ο πρώτος του κόβουν συνέχεια λεφτά;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Όλα τα χρήματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, τα περισσότερα, είναι Ευρωπαϊκά Προγράμματα, είναι χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη και περνάνε μέσω της Περιφέρειας για να φτάσουν στους δήμους. Αυτό γινόταν πάντα. Είπε ένα επιχείρημα επειδή λένε δεν τα κάνουν οι δήμοι, τα κάνουν οι Περιφέρειες. Προφανώς κάποιες πηγές χρηματοδότησης έχουν οι δήμοι, ελάχιστοι είναι οι δήμοι που έχουν αποθεματικό και ίδιους πόρους είτε από το Πράσινο Ταμείο, είτε από την ΚΤΥΠ για σχολεία, είτε από ΕΣΠΑ, είτε από ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, τα χρηματικά εργαλεία αυτά περνάνε μέσα από τις Περιφέρειες. Αυτά είναι τα χρήματα που έχει και η Περιφέρεια.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Και από Κεντρικούς Πόρους όμως.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Και έχουν και χρηματοδότηση από την Κεντρική Διοίκηση.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Από την Κεντρική Διοίκηση, έτσι;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Προφανώς, προφανώς. Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις πάντα αυτό που θέλουν πολιτικά, να πω, να ελέγχουν, εντός και εκτός εισαγωγικών, είναι οι Περιφέρειες, όχι τόσο οι δήμοι. Αν δείτε τα κόμματα έδωσαν χρίσματα στις Περιφέρειες, στους δήμους χαλαρές στηρίξεις. Χαλαρές στηρίξεις.

ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προείπατε μόλις τώρα, σαν Δήμος Πειραιά είστε ικανοποιημένος με το ποσοστό απορρόφησης;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ναι, είμαστε ικανοποιημένοι σε σχέση με αυτά που γινόντουσαν, έτσι; Δηλαδή έχουμε ένα υψηλό βαθμό απορρόφησης, πρέπει να τον αυξήσουμε, πρέπει να επιταχύνουμε. Επαναλαμβάνω ότι αν γλιτώσουμε διαδικασίες στη χώρα μας θα ήμασταν πιο γρήγοροι. Αυτό δεν είναι μόνο στον Πειραιά, είναι γενικότερο. Δυστυχώς προστίθενται διαδικασίες στη χώρα μας αντί να αφαιρούνται.

Και να πάμε και λίγο στο λιμάνι όμως, θα ήθελα και λίγο στο λιμάνι, γιατί έγινε μία αντιπαράθεση εδώ πέρα. Τελικά πέρασαν, το όργανο το οποίο θα ενέκρινε το master plan του ΟΛΠ ήταν η ΕΣΑΛ, όπως ξέρετε. Ναι. Πήρε μια απόφαση η ΕΣΑΛ πριν λίγους μήνες. Παρέπεμψε το θέμα στο ΚΑΣ. Το ΚΑΣ παρέπεμψε, μιλάω με το Δήμο Πειραιά, προσέξτε μην παρεξηγηθώ, δεν μιλάω για την Κυνοσούρα, για τα Ναυπηγία, ούτε για τις δεξαμενές του φίλου μου του Γιάννη του Λαγουδάκη εκεί πέρα, ο οποίος δίνει μάχη να φύγουν οι δεξαμενές και όλα αυτά, ή ο Βρετάκος κάνει τη δική του δουλειά ή η … στη Σαλαμίνα. Εγώ λέω για το Δήμο Πειραιά.

Στο Δήμο Πειραιά λοιπόν πήρε η ΕΣΑΛ μία απόφαση. Εμένα με βρήκε σύμφωνο, διότι ήταν μια λογική απόφαση. Εγώ θέλω να είμαι δίκαιος, εκεί που είναι λογική απόφαση θα την υποστηρίξω, δεν πάει να είναι η Κυβέρνηση ή ο οποιοσδήποτε, δεν με αφορά αυτό. Δεν ενέκρινε το Mall, που ήμουν και εγώ αντίθετος και όλη η πόλη, δεν ενέκρινε τα πολύ μεγάλα ύψη, και ήμουν αντίθετος και εγώ και η πλειοψηφία της πόλης, παρέπεμψε ορισμένα ζητήματα στο ΚΑΣ. Το ΚΑΣ πήρε τη μπάλα και αφού πήρε τις αποφάσεις του και χαρακτήρισε τη μισή πόλη αρχαιολογική του Δήμου Πειραιά, πέταξε τη μπάλα στο Νεωτέρων. Την έπιασε τη μπάλα το Νεωτέρων και ενέκρινε τα πάντα. Εγκρίθηκαν. Εγκρίθηκε η αποθήκη να γίνει μουσείο … και οι δύο αποθήκες να γίνουν ξενοδοχεία και η Παγόδα να γίνει ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο, απλά με ένα σεβασμό στις παρεμβάσεις τους, που να είναι με τον αρχαιολογικό νόμο κ.λπ. Δεν συζητήθηκε, ούτε συζητήθηκαν, οποιαδήποτε αναφορά έγινε για το θέμα των προβλητών κρουαζιέρας, αυτό δεν ήταν θέμα συζήτησης δηλαδή. Οι προβλήτες κρουαζιέρας, την οποία δήθεν κάποιοι μάχονται εδώ πέρα, είναι δεδομένες. Εγκρίθηκαν από την ΕΣΑΛ, δεν συζητήθηκαν καν στο ΚΑΣ. Δηλαδή εδώ μιλάμε ότι είναι απίθανες ιστορίες οι οποίες γίνονται και λέγονται.

Μετά βλέπεις υποψήφιο, να πω και για ένα άλλο υποψήφιο…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Όχι για ένα άλλο υποψήφιο. Να κάνω ένα πινγκ πονγκ τώρα, γιατί θα μας φύγεις πάλι και θα θέλουμε άλλη Κυριακή πάλι.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Πάμε γρήγορα. Να φύγω γιατί όμως; Γιατί σήμερα είναι η μέρα Γενοκτονίας των Αρμενίων και επειδή και στον Πειραιά έχουμε Αρμένιους αλλά και τους σεβόμαστε τους Αρμένιους και είναι φίλη χώρα και πολίτες, πρέπει να παρευρεθώ στην εκδήλωσή τους.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Νότης Ανανιάδης στο τηλέφωνο. Καλημέρα Νότη. Καλή Κυριακή.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλημέρα σε όλους. Ηλιόλουστη επιτέλους η Κυριακή.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Για πες μου σε παρακαλώ αυτό που άκουσες τώρα, γιατί είδα ότι ήσουν στο τηλέφωνο…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ο κ. Ανανιάδης είναι και πιο ειδικός στα του λιμανιού κ.λπ.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Όχι, είχε μια πολύ ωραία ανάρτηση στο Port Net, Δήμαρχε. Αλλά και σε παρακαλώ και … την τοποθέτησή σου γι’ αυτό, Νότη, και ήθελα και μια ερώτηση για το Δήμαρχο, το Γιάννη Μώραλη.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Εννοείτε τοποθέτηση για την τελική ας πούμε απόφαση του ΚΑΣ;

ΜΑΥΡΕΑΣ: Ακριβώς, ναι.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Της Επιτροπής Νεωτέρων Μνημείων. Εντάξει, νομίζω ότι πρυτάνευσε η λογική. Είχαμε την τύχη λόγω δημοσιογραφικών αντανακλαστικών να αναδείξουμε το θέμα και πληροφοριών, να αναδείξουμε πρώτα το θέμα. Ήταν μία παράλογη απόφαση, παράλογη επιλογή να κηρυχθεί όλος ο Πειραιάς, αν είναι δυνατόν δηλαδή, και η Δραπετσώνα, όλος αρχαιολογικός χώρος. Πρυτάνευσε η λογική. Ουσιαστικά επανακηρύχθηκε το 1ο και το 2ο Διαμέρισμα, που ούτως ή άλλως είχαν κηρυχθεί και αυτά δεν καταλαβαίνω γιατί γίνονται. Από εκεί και έπειτα τώρα σε σχέση με την απόφαση, με την ανάπτυξη του λιμανιού, νομίζω ότι και τα τρία ξενοδοχεία και το συνεδριακό κέντρο θα είναι προς όφελος της πόλης. Άκουγα το Δήμαρχο. Συμφωνώ σε τέτοιο βαθμό που δεν έχω κάτι να τον ρωτήσω επ’ αυτού.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Θέλω να ρωτήσω εγώ κάτι, κ. Ανανιάδη, όμως και το λέω εδώ και στους υπόλοιπους δημοσιογράφους, το εξής.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ό,τι θέλετε, κ. Δήμαρχε.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ότι εγώ δέχτηκα μία κριτική στο Δημοτικό Συμβούλιο διότι ήμουν υπέρ των τεσσάρων ξενοδοχείων και δέχτηκα μία κριτική, ότι πού είναι η μελέτη για τα ξενοδοχεία και γιατί το λέτε, Δήμαρχε, ότι θέλετε τέσσερα ξενοδοχεία και γιατί είστε υπέρ κ.λπ.. Θα γίνει η ίδια κριτική τώρα στις αποφάσεων του Νεωτέρων, του ΚΑΣ και της ΕΣΑΝ;

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Νομίζω ότι τα μητροπολιτική παιχνίδια δεν θα το επιτρέψουν να γίνουν, αλλά…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Αυτό λέω, ναι. Αλλά εμείς θα τα αναδείξουμε αυτά όμως, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα αναδείξουμε αυτά, γιατί δεν μπορεί, επαναλαμβάνω, να λέει άλλα ο καθένας τη Δευτέρα, άλλα την Τετάρτη και άλλα την Παρασκευή, τα οποία εξαρτώνται σε σχέση με ποιος έχει λάβει την απόφαση, ποιος είναι απέναντί του. Δηλαδή αυτό πρέπει να λήξει στην πόλη … τοπικά ζητήματα. Δεν με ενδιαφέρει η αντιπαράθεση στην κεντρική διοίκηση, εγώ δεν έχω υπεισέλθει ποτέ και δεν θα μπω. Προφανώς και έχω ψηφίσει, όπως όλοι μας, αλλά δεν μπαίνω εκεί. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αναδείξουμε στους Πειραιώτες και εγώ ως Δημοτική Αρχή είναι χρέος μου, … και ο τύπος της πόλης και το κάνετε σε ένα βαθμό και το κάνετε σε ένα βαθμό επιτυχημένα, τι δηλώσεις έχει κάνει ο καθένας. Η συνέπεια είναι ένα ζητούμενο στη χώρα αυτή, όχι στο Δήμο Πειραιά. Είναι ένα ζητούμενο η συνέπεια λόγων και πράξεων. Δεν μπορεί συνεχώς να αλλάζουμε την άποψή μας επειδή είναι άλλος στην Κυβέρνηση, άλλος στο μικρόφωνο, άλλος στο ακροατήριο, άλλος από εδώ, άλλος από εκεί. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Αυτό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα. Λοιπόν, εγώ θέλω να σας πω, εγώ θέλω να σας πω ότι τώρα είμαι στο Πέραμα, γιατί άκουγα και προηγουμένως που αναφέρθηκε συμπτωματικά προφανώς ο Δήμαρχος στο Πέραμα…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Που έχει κάποια συνέπεια και με τον Πειραιά όμως, που έχει μία συνέπεια.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Έχουμε μία πολύ ωραία εκδήλωση του Δημοτικού Θεάτρου και έχω την τιμή να τη συντονίσω. Θα κάνουμε μία ξενάγηση μαζί με την ιστορικό, την κα Κυραμαριού, που θα είναι και η βασική ομιλήτρια, εγώ απλώς συντονίζω, στο Ναυπηγείο Ψαρού, που είναι ενός αιώνα ναυπηγείο, τρίτη γενιά, τώρα μίλαγα με τον κ. Ψαρό, θα δούμε και σπιτάκια που υπάρχουν παραπάνω, που παλιά έμεναν εργάτες που δούλευαν εδώ στα καρνάγια. Είναι μία από τις πολλές εκδηλώσεις του Δημοτικού Θεάτρου και εδώ πρέπει να πούμε και δημόσια τα συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάζονται στο Δημοτικό Θέατρο και βεβαίως και στη Δημοτική Αρχή που έχει αφήσει τη δυνατότητα να παράγει ένα πολύ σημαντικό έργο και έξω από τη σκηνή και έξω από το ίδιο το θέατρο.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ναι. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό, ότι πλέον είναι και εξωστρεφές, δηλαδή κάνει ενέργειες έξω, στις συνοικίες του Πειραιά, στον ευρύτερο Πειραιά σήμερα και ένα λεωφορείο, σήμερα το πρωί είχε μπει σε ένα λεωφορείο που ξεκίναγε από τον Πειραιά-Κηφισιά…

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Τόσες πολλές, που φτάνουμε σε υπερβολή…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ναι, είναι γεγονός. Συμφωνώ και εγώ.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Φτάνουμε σε υπερβολή, γιατί τώρα αυτή την ώρα που μιλάμε γίνεται η διαδρομή το Πειραιάς-Αθήνα, η Αθήνα της μιας διαδρομής, που είναι με ξενάγηση του Πέτρου Μάρκαρη, δηλαδή η διαδρομή από τον Πειραιά μέχρι την Κηφισιά με τον ηλεκτρικό και ταυτόχρονα γίνεται και αυτή η εκδήλωση εδώ στον Ψαρό. Δηλαδή εγώ και στις δύο θα ήθελα να πάμε, αλλά τέλος πάντων, τι να κάνουμε; Αυτά και μία ερώτηση θα κάνω στο Δήμαρχο ως πρόεδρο του Ολυμπιακού. Πρωτάθλημα πότε θα πάρουμε, Δήμαρχε, Πρόεδρε;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Πρωτάθλημα θα πάρουμε όταν κάνουμε ένα καλύτερο προγραμματισμό, όταν παίξουμε καλύτερο ποδόσφαιρο και όταν ισορροπήσουν και τα θέματα που αφορούν τους φορείς του ποδοσφαίρου. Νομίζω, δηλαδή, πολύ σύντομα, κατά την άποψή μου.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ελπίζω του χρόνου, δηλαδή; Εντάξει.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Δεν μπορεί, δεν μπορεί, επόμενο χρόνο δεν μπορεί χωρίς πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Σήμερα είναι η τελευταία αγωνιστική σήμερα στο Καραϊσκάκη, … και με χαροποιεί ιδιαίτερα διότι θα έχει πολύ κόσμο και με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι μετά από δύο κακές χρονιές από βάση αποτελεσμάτων ο κόσμος δείχνει πολύ συσπειρωμένος δίπλα στην ομάδα και αυτό για μένα είναι το πολύ θετικό μήνυμα γιατί βλέπει ότι γίνεται μία προσπάθεια. Λάθη πάντα θα γίνονται και δεν μπορεί ένας, μια ομάδα να κερδίζει μονίμως 30 και 40 χρόνια. Κάναμε μία κοιλιά και εμείς, χαρήκαν και κάποιοι άλλοι από τους αντιπάλους μας, δεν πειράζει, από του χρόνου, νομίζω, θα επανέλθουμε ξανά πολύ δυνατοί.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Κανονικότατα.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Επανέρχεται ο Ολυμπιακός.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Άντε, με το καλό, λοιπόν.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Επανέρχεται και ο Εθνικός, Νότη.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Μακάρι. Μακάρι.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ, Νότη, να είσαι καλά.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλή Κυριακή.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Πρέπει να κλείσουμε σιγά-σιγά με ένα ζήτημα ακόμα. Πάμε.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Λοιπόν, Δήμαρχε, δεν ξέρω….

ΜΑΥΡΕΑΣ: Λοιπόν, ένα λεπτό, Νίκο, εγώ που δεν είμαι… ήμουνα, αλλά δεν είμαι, τώρα είμαι Εθνικάρα, κ.λπ., αυτό που έγινε την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο, γιατί έτυχε να είμαι μέσα, Δήμαρχε, με τον Κούτρη που πήρε το παιδάκι, κάνατε, βάλατε το καλύτερο γκολ, το πιο ανθρώπινο γκολ που μπήκε ποτέ. Δηλαδή ο Κούτρης από την καρδιά μου του λέω ένα μπράβο, πήρε το παιδάκι που είχε, το πήγε κάτω να παίξει μπάλα, να κάτσει, να το… δηλαδή και είναι και τα παιδάκια απέναντι, στην απέναντι κερκίδα ήταν κάτι καταπληκτικό. Όχι, για αυτούς που θέλουν να οικειοποιηθούν ο Ολυμπιακός έχει επιχειρηματίες, δεν δέχεται. Εγώ είδα ακαδημίες και χιλιάδες παιδιά εκεί πέρα που μακάρι να το κάνουμε και εμείς στον Εθνικό, μακάρι να το κάνουν και όλες οι άλλες στον ευρύτερο Πειραιά.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Δεν υπάρχει ομάδα, σύλλογος, όχι ομάδα, που να… μάλλον να μην είμαι υπερβολικός, όχι, να είμαι συγκρατημένος, ο Ολυμπιακός ο σύλλογος είναι ένας από τους λίγους, θα πω, λοιπόν, σύλλογος στην Ευρώπη με τόσο μεγάλη προσφορά στην κοινωνία, τόσο φιλανθρωπικό έργο, σε πάρα, πάρα πολλούς τομείς. Και μόνο ότι απεμπόλησε τη διαφήμιση φανέλας για να παίζει χρόνια με τη UNICEF, απεμπόλησε, που είναι σημαντικό έσοδο, και προσέθεσε και πολλά χρήματα, και αν θέλετε τη γνώμη μου θα έπρεπε ο Ολυμπιακός να τα αναδείξει περαιτέρω αυτά τα ζητήματα. Περαιτέρω. Και θα το κάνει, θέλω να πιστεύω. Γιατί πραγματικά σας λέω οι ενέργειες που κάνει ο Ολυμπιακό σε πολλούς τομείς, σε πάρα πολλούς τομείς που δεν είναι γνωστοί, είναι απίθανο. Δηλαδή δεν λέω τώρα για τα σχολεία, τον σεισμό στην Κεφαλονιά, δεν λέω για τους πρόσφυγες που έτρωγαν εδώ, δεν λέω για… ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Για τη Μάνδρα. Για τη Μάνδρα τότε.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…δεν λέω για το «Ελπίδα» την Ογκολογική με την κα Βαρδινογιάννη τη σχέση που έχει που πήγαμε και με τον κ. Μαρινάκη και γίναμε και δότες μυελού του οστού και οι δύο και όλη η ομάδα. Για τη Μάνδρα έξι μήνες συνεργεία εκεί και να ανοικοδομούν σχεδόν τη Μάνδρα. Δεν μιλάω τώρα για τις προσφορές στη Μητρόπολη Πειραιά, στη Μητρόπολη Νίκαιας. Κατασκηνώσεις, συσσίτια. Όλα αυτά τα πράγματα…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Για τις παιδικές κατασκηνώσεις.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Μιλάμε για δεκάδες … .

ΜΑΥΡΕΑΣ: Επιμένεις και εκεί σεμνά, όμως, ρε φίλε. Ήμαστε και εκεί.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Μιλάω σεμνά, γιατί, κοιτάξτε, εγώ γνωρίζω ότι, εγώ κατέχω την τιμητική θέση του προέδρου από σπόντα. Διότι όλοι γνωρίζουμε και γι’ αυτό και δεν ενοχλούμαι όταν αποκαλούν τον κ. Μαρινάκη πρόεδρο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Μα αυτός είναι ουσιαστικά.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Διότι ο φυσικός πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι ο κ. Μαρινάκης. Ότι εγώ δέχτηκα ως δήμαρχος της πόλης να γίνω πρόεδρος στον Πειραιά για να διευκολύνω μία παροδική, θέλω να πιστεύω, κατάσταση του μεγάλου συλλόγου της πόλης, δεν αναιρεί ότι στις καρδιές των φιλάθλων όλων και στο μυαλό πρόεδρος είναι ο κ. Μαρινάκης. Λοιπόν, άρα, θα ήθελα αυτά για τον Ολυμπιακό να τα λέει ο κ. Μαρινάκης και όχι εγώ. Γι’ αυτό θέλω να είμαι σεμνός και εκεί.

Και πιστεύω ότι είναι και η ώρα και ο κ. Μαρινάκης θα βγει να μιλήσει γι’ αυτά τα θέματα τα οποία πολλά γύρω από το όνομά του λέγονται. Γιατί υπάρχουν και όρια.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Λοιπόν, επειδή, όμως, ο χρόνος πιέζει πάρα πολύ…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Να σεβαστούμε ότι τελείωσε ο χρόνος και πρέπει να…

ΜΑΥΡΕΑΣ: …ένα λεπτό, έχουμε τον Δημήτρη τον Καπράνο, τον φίλο μου τον Πειραιώτη, και είναι και Εθνικάρα, για να με βοηθήσει λίγο, γιατί ο Νικόλας Ολυμπιακός, εσύ πρόεδρος, κ.λπ., Δημήτρη, καλή σου μέρα.

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Καλημέρα. Εγώ να σταματήσω σε αυτό που λέει ο κ. Δήμαρχος ότι πρόεδρος είναι ο κ. Μαρινάκης. Όπως θυμάσαι, και ο κ. Αγραπίδης έγινε πρόεδρος για κανένα διάστημα να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Οι δήμαρχο το κάνουν αυτό στον Πειραιά και είναι θεμιτό. Οπότε, τα του Μαρινάκη τον Μαρινάκη και τα του Μώραλη τον Μώραλη.

Λοιπόν, κ. Δήμαρχε, ως δήμαρχος του Πειραιά, τώρα, έχουμε ένα πρόβλημα με την ομάδα μας η οποία είναι μεγάλη ομάδα. Το ξέρετε πως είναι μεγάλη ομάδα. Δεν είναι μικρή ομάδα ο Εθνικός. Και έχουμε την χαρά να έχουμε μιλήσει μαζί σας και είδαμε ότι υπάρχει πρόθεση και υπάρχει διάθεση. Αλλά δεν υπάρχει χώρος. Εκείνο το πράγμα, τώρα, στο Κερατσίνι δεν κάνει για το γήπεδο του Εθνικού. Αλλά υπάρχει γήπεδο έτοιμο, που το παραχώρησε ο Αδριανόπουλος στο Δήμο Κερατσινίου, κακώς φωνάζαμε μην το δίνεις το έδωσε. Μήπως μπορούμε να το βάλουμε πίσω να το πάρει ο Εθνικός που είναι πραγματικά να γίνει, προέτοιμο, φτιαγμένο, γιατί να μην έχουμε το γήπεδο εκείνο εκεί να ψάχνουμε να βρούμε άλλο έδαφος, σε νεκροταφείο δίπλα, κ.λπ., κ.λπ..; Υπάρχει χώρος.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Πού είναι το γήπεδο το οποίο λέτε αυτό;

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Του Κερατσινίου.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Πού είναι;

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Εμείς το έχουμε παραχωρήσει.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Πού είναι;

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Στο γήπεδο στο Κερατσίνι σας είπα εκεί που…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ναι, το ξέρω, ρητορικό είναι το ερώτημα, κύριε … , πείτε μου ακριβώς πού είναι, πείτε να ακούσει και ο κόσμος.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Δίπλα σε αυτό που μας παραχωρείς.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Πού είναι; Δίπλα σε αυτό που σας παραχωρώ.

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Ακριβώς.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Στο Σχιστό είναι και αυτό. Αυτό θέλω να πω, είναι 300μ. το ένα από το άλλο.

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Ναι. Ωραία. Αλλά εκείνο που παραχωρείτε σε εμάς όμως…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Ναι, με τα 3εκατ. όμως… ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ … με τα 3εκατ. λέει προφανώς ο Δημήτρης το φτιάχνουμε και είναι έτοιμο μπαμ.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Το κατάλαβα τι λέει. Το ξέρω τι λέει. Να πω λοιπόν, επειδή…

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Όχι, όχι μόνο αυτό, με συγχωρείτε, ο χώρος που παραχωρείτε εσείς και καλά κάνετε και ευχαριστούμε πολύ, πού ανήκει τελικά;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Μπράβο. Πάμε, λοιπόν, στην ουσία. Όχι αν είναι μακριά. Γιατί εγώ δέχτηκα από τους Εθνικούς, και το καταλαβαίνω, μία..

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Δεν είπα μακριά εγώ. Προς Θεού.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ναι, λέω το εξής, λοιπόν, εμείς μιλώντας και με την Πρόεδρο του Εθνικού την κα Ιωαννίδου και με τον χρηματοδότη του … τον κ. Καρυδόπουλο, σκεφτήκαμε το εξής και συμφωνήσαμε σε αυτό, δεν ξέρω, μπορεί να μην είναι όλοι οι Εθνικοί ευτυχισμένοι με αυτή τη λύση, αλλά όπως καλά ξέρετε και εσείς, δεν γινόταν παρά την φιλότιμη προσπάθεια του Αλέξη του Αγγελόπουλου τότε να γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας…

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Ναι, αλλά αφού το σταμάτησαν και πρέπει να υπάρχει … του Εθνικού. Τώρα λέμε ναι σε όλα. Πάμε παρακάτω.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Τι λέτε;

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Όσον ήταν ο Αγγελόπουλος, είχαμε διεκδικήσεις και φωνάζαμε. Τώρα δεν φωνάζουμε. Λέμε μάλιστα και ακολουθούμε.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Εγώ δεν είμαι, κ. Καπράνο, εδώ, για να … τα … θέματα του Εθνικού…

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Εντάξει, εντάξει, εντάξει, πάμε παρακάτω. Δεκτό.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Ναι, σωστό, εντάξει.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…εγώ λέω ότι δεν γινόταν να γίνει στο Σ.Ε.Φ. γιατί το Σ.Ε.Φ. δεν είναι του Δήμου Πειραιά και η άρνηση ήταν κάθετη από τον Περιφερειάρχη.

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Αυτό πάλι, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι με το Σ.Ε.Φ.; Είναι ντροπή.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ένα-ένα τα ερωτήματα, γιατί θα τα μπερδέψει ο κόσμος. Άρα, το Σ.Ε.Φ. όταν ήταν ο Αλέξης, λοιπόν, γιατί είναι φίλος, ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, πήρε και μία σωστή απόφαση … για να είμαστε ειλικρινείς και το γύρισε στην Γραμματεία Αθλητισμού. ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

ΜΑΥΡΕΑΣ: Είχε πίεση ο Αγγελόπουλος.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Βεβαίως είχε πίεση. Και ο κ. Βασιλειάδης και η κα Δούρου ήταν αρνητικοί στο να γίνει γήπεδο. Ο Αλέξης μετά πίεσε για τον Φαληρικό Όρμο, για το Μοσχάτο. Ήταν αρνητικοί και η κα Δούρου και ο κ. Βασιλειάδης, ότι υπάρχει ανάπλαση που είναι σε εξέλιξη και δεν προβλέπει γήπεδο ποδοσφαίρου.

Η μόνη λύση που μπορούσα να δώσω εγώ, λοιπόν, η οποία είναι και λίγο γραμματική, με το πώς βλέπω εγώ τα πράγματα. Δεν πάει να πει ότι το βλέπουμε τα ίδια. 30στρμ.. τα οποία παραχώρησαν καταρχήν με … τους … του Εθνικού Πειραιά δεν είναι γήπεδο ποδοσφαίρου. Είναι … γήπεδο ποδοσφαίρου, χώρος για κλειστό γυμναστήριο και τα γραφεία του Εθνικού. Άρα, … ότι μπορεί να γίνει μία εθνική πολιτεία, να το πω έτσι, με ένα πλάνο 5, 6, 7, 8 χρόνων, ο Εθνικός ήδη ταλαιπωρείται 15 χρόνια. Αυτή η λύση πρέπει να δοθεί για μένα, πρέπει να δοθεί μία βιώσιμη λύση. Η κα Δούρου, παρουσία της κα Ιωαννίδου, του κ. Καρυδόπουλου και ο κ. Βασιλειάδης στη συνάντηση, ο κ. Γαβρίλης και εγώ και οι Περιφερειάρχες είπαν ότι θα δώσουν τα χρήματα για το γήπεδο ποδοσφαίρου η Περιφέρεια, ένα ποσό το οποίο είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό και σιγά-σιγά θα στηρίξει και νέες πρωτοβουλίες του Εθνικού. Έτσι συμφωνήσαμε να πάμε εκεί.

Υπάρχει και ένα θέμα, αυτό που είπε ο κ. Καπράνος, το γνωρίζει, με τα θέματα τα ιδιοκτησιακά, γιατί το έχουν δηλώσει και άλλοι. Έχουμε κάνει ήδη τις αγωγές μας, είναι σύντομη η διαδικασία των 100 ημερών που προβλέπεται πλέον, και σε 100 μέρες θα έχουν λυθεί, πιστεύω θετικά για τον Δήμο Πειραιά, διότι έχουμε τους τίτλους και θεωρώ ότι θα λυθεί υπέρ ημών.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Άρα, αυτό που λέει ο Δημήτρης τώρα είναι ξεκαθαρισμένο, Δήμαρχε;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Άρα, θεωρώ … ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ … προσέξτε, ότι θα μπορούσε ο Εθνικός να παίξει αύριο εκεί που λέει, … πρωτάθλημα, είναι αυτό που λέμε εμείς στην καλύτερη των περιπτώσεων να μπορέσει να παίξει εκεί το ’20-’21. Όχι το ’19-’20, για να είμαστε δίκαιοι. Άντε να τελειώσουμε τα δικαστικά, για να γίνει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, εγώ λέω το λιγότερο να παίξει το ’20, ’21. Είναι δύο χρόνια μετά. Αυτό που λέει ο κ. Καπράνος, πρέπει να του πω, ότι ο τότε δήμαρχος Πειραιά παραχώρησε το οικόπεδο, το γήπεδο δεν έγινε όμως από τον Δήμο Πειραιά, που παίζει τώρα το γήπεδο που είπατε. Άρα, η εγκατάσταση δεν ανήκει στον Δήμο Πειραιά. Η εγκατάσταση. Όχι το οικόπεδο. Όμως, επαναλαμβάνω, είναι ένα θέμα που αφορά και τι σχέσεις του Δήμου Πειραιά με του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, είναι ένα ζήτημα, εγώ δεν λέω ότι δεν θα ήταν αυτή μία πιθανή λύση, όχι εύκολη, επαναλαμβάνω, γιατί μιλάμε για ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο και μόνο, δεν δίνει μία προοπτική, δηλαδή ο κ. Καρυδόπουλος μου είπε ότι θέλω και ένα βοηθητικό, Δήμαρχε. Θέλω χώρο και για ένα βοηθητικό. Δεν μπορεί να έχω ένα γήπεδο ποδοσφαίρου μόνο για τον Εθνικό. Θέλω να αναπτύξω ακαδημίες, να προπονούμαι, να κάνω. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει εκεί.

Θέλουν να μεταφέρουν κάπου τα γραφεία του Εθνικού να μην ταλαιπωρείται. Εν πάση περιπτώσει, όμως, εγώ δεν λέω, είναι μία πρόταση. Να τη συζητήσουμε. Μία πρόταση, βέβαια, που θα φέρει σε αντιπαράθεση, το αντιλαμβάνεστε όλοι, και εσείς, κ. Καπράνε, τους δύο δήμους. Διότι αυτό καλώς ή κακώς…

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Εντάξει, αλλά…

ΜΩΡΑΛΗΣ:…καλώς ή κακώς θεωρεί ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας ότι πλέον μετά από 30 και πλέον χρόνια, 40, νομίζω, πόσα είναι,

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Χρησικτησία.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…είναι ακριβώς, καλά, … στο Δημόσιο, εν πάση περιπτώσει θεωρούν ότι είναι ένα γήπεδο το οποίο είναι για την ομάδα τους, αυτό θέλω να πω. Είναι ένα ζήτημα. Όμως είναι μια….

ΜΑΥΡΕΑΣ: Αυτό που λέει ο Δημήτρης ο Καπράνος, όμως, έχουμε ανοιχτές γραμμές, Δήμαρχε, να τα βλέπουμε αυτά τα πράγματα. Προχωράμε, έτσι;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Το ξέρω, το έχω ζητήσει και εγώ αυτό. Το έχω ζητήσει … το θέμα της Δραπετσώνας. Απλώς επειδή ήταν στο ίδιο απέναντι ουσιαστικά, δηλαδή 500μ. είναι η απόσταση, θεώρησα εγώ ότι 30στρμ. το να δώσουμε στον Εθνικό, εφόσον τελεσιδικήσει, έχει δίκιο ο κ. Καπράνος, είναι μία εκκρεμότητα, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν είναι εύκολο μία, δηλαδή αυτό δείχνει ότι σέβεσαι μια ιστορία ενός συλλόγου και την ιστορικότητα και το μεγαλείο του δίνοντάς του 30στμρ. να δημιουργήσει εκεί. Και ο Ολυμπιακός το προπονητήριό του το έχει στο Ρέντη. Εκτός δήμου είναι. Εκεί … ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Πάντως, για να…

ΜΩΡΑΛΗΣ:…εκεί έχει τις εγκαταστάσεις του, τα γήπεδά του, τις ακαδημίες του, τα γραφεία του, κ.λπ.. Εντάξει.

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Να θυμίσω κάτι. Να θυμίσω κάτι. Όταν ο Αδριανόπουλος … το γήπεδο, πήγαμε και του είπαμε δύο πράγματα, γιατί παραχώρησες τον χώρο στο Κερατσίνι; Άστον να υπάρχει και μας είπε επί λέξει, γιατί του είπαμε μήπως κάνουμε ένα γήπεδο εκεί, κάτι να κάνουμε και εμείς, μα ο Εθνικός έχει γήπεδο, το Καραϊσκάκη

ΜΩΡΑΛΗΣ: Ναι, μα γι’ αυτό, εγώ δεν κρίνω, μα προφανώς, εγώ δεν κρίνω την τότε απόφαση. Δεν κρίνω, τότε σωστά δόθηκε, ο Εθνικός έπαιζε στο Καραϊσκάκη, προβλέπεται να μπορεί να παίξει υπό προϋποθέσεις και στο Καραϊσκάκη, πάλι, βεβαίως, αλλά πράγματι είναι εκτός σπιτιού, είναι άστεγος…

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Αυτό είναι ουτοπία. Ουτοπία.

ΜΩΡΑΛΗΣ:…είναι άστεγος εδώ και 5 χρόνια. Είναι αμαρτία. Όπως και στον στίβο, να το πω και αυτό, λένε όλοι φταίει ο Κόκκαλης επειδή πήρε το Καραϊσκάκη τότε και μάλιστα αυτοί τώρα που τότε έβριζαν, αλλά εν πάση περιπτώσει, να μην το πούμε τώρα αυτό, οι παρατάξεις εδώ του ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ, τότε, ήταν εναντίον του Κόκκαλη γιατί πήρε το γήπεδο και αυτά και ξέρω εγώ. Μην κοιτάτε τώρα που τα πράγματα αλλάζουν … και που βρισκόμαστε μαζί.

Λοιπόν, αλλά τότε ο στίβος δεν πάει να πει ότι ένα κράτος, καταργήθηκε ο στίβος. Έγινε γήπεδο ποδοσφαίρου. Δεν μπόρεσε το κράτος 15 χρόνια να βρει ένα οικόπεδο να κάνει έναν στίβο στην Περιφέρεια του Πειραιά; Είναι ντροπή αυτό. Προφανώς ήταν ο στίβος στο Καραϊσκάκη…

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Μα υπάρχει ο χώρος απέναντι που μπορούσαν να έχουν γίνει έργα τεράστια, γιατί ο χώρος αυτός, κ. Δήμαρχε, καρκινοβατεί, είναι παρατημένος. Είναι αμαρτία αυτό που γίνεται στο Σ.Ε.Φ..

ΜΩΡΑΛΗΣ: Δίκιο έχεις.

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Είναι αμαρτία.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Είναι αμαρτία. Όντως είναι αυτό που λέει ο Δημήτρης. Τώρα, αυτό το Σ.Ε.Φ. τόσο μεγάλος χώρος, Δήμαρχε, τώρα και να είναι παρατημένος έτσι σε αυτό το χάλι, τώρα, δηλαδή, είναι ντροπή, δηλαδή.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Επαναλαμβάνω, … δημότες, δεν ανήκει στον Δήμο Πειραιά διοικητικά.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Δεν ανήκει στον Δήμο Πειραιά.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Όχι, γιατί εμείς το ξέρουμε. Το επαναλαμβάνω για τον κόσμο. Εμείς τα ξέρουμε. Ο κόσμος με βλέπει και μου λέει Δήμαρχε, το Σ.Ε.Φ. είναι ακλάδευτο. – Ρε παιδιά, δεν είναι δικό μας το Σ.Ε.Φ.. -… Δήμαρχε. Δεν το ξέρεις ο κόσμος, επαναλαμβάνω. Πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει. Ούτε είναι κανένας … εμείς, έχει τα προβλήματά του, την ανεργία του, τη … .

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Είναι τα παράδοξα της χώρας μας, τα παράδοξα αυτά είναι.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Τα παράδοξα της χώρας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Λοιπόν, Δήμαρχε, σε ευχαριστούμε που ήσουν…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Λοιπόν, Δημήτρη Καπράνο, σε ευχαριστούμε θερμά. Να είσαι καλά.

ΚΑΠΡΑΝΟΣ: Να είστε καλά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Δήμαρχε, σε ευχαριστούμε που ήσουν μαζί μας σήμερα.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Λοιπόν, είναι και ο Γιώργος Σκορδίλης απέξω, ο φίλος μου ο αγαπημένος, κ.λπ., δεν μπορέσαμε να σας κάνουμε. Δηλαδή, όπως λέει ο Νίκος, 20 ώρες…

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Όμως, Δήμαρχε, επειδή έχουμε πάρα πολλούς…

ΜΩΡΑΛΗΣ:… μία μέρα δεν το λέω, θα έπρεπε να ήμασταν 3 ώρες να τα πούμε όλα. Να ανοίξουμε τηλέφωνα, να …

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Πρέπει, συγνώμη, Τάκη,

ΜΩΡΑΛΗΣ:…γιατί τώρα δεν προλαβαίναμε, ήδη έχω αργήσει, τον … είναι 11:30 στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Και είναι 11:10 τώρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Ωραία, θα φύγεις εντάξει, δεν έχει κίνηση, αλλά έχει τον ποδηλατογύρο που μπορεί να αργήσεις. Πάντως, να δεσμευτείς, Δήμαρχε, θα έρθεις ένα δίωρο γιατί δεν μου φτάνει.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Έχουν μείνει πολλές ερωτήσεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Θα είσαι σύντομος.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Να μεσολαβήσετε στον πρόεδρο να μας το κάνει 2,5 ώρες.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Κοίταξε, έχουμε πάρα πολλές ερωτήσεις, και 2,5 και 3, όσες ώρες θέλεις. Αλλά ο κόσμος θέλει να μιλήσει. Θέλει να απαντήσεις.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Εγώ θέλω μέσα από τις ερωτήσεις να πω και τα δικά μου. Μην νομίζετε, μέσα από τις ερωτήσεις.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ: Εντάξει, αλλά….

ΜΑΥΡΕΑΣ: Μα έχεις πει, μα δεν σου κάναμε τις ερωτήσεις γιατί …

ΜΩΡΑΛΗΣ: Χθες, δηλαδή, που λέμε για … λέω αυτό και κλείνω, γιατί έτυχε να είναι, έτρεξε και ο πρόεδρος εδώ της ΔΗΡΑΠ ο … δεν είναι μόνο να λες στους δημότες άντε να τρέξετε για καλό σκοπό, είναι να συμμετέχεις και ο ίδιος. Πήγαμε χθες 20, 30 άτομα, από τον Συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΙΚΗΤΗ…

ΜΑΥΡΕΑΣ: Ήταν και η σύζυγος όμως του προέδρου εκεί. Ήταν η Αντριάνα εκεί. Υποψήφια δημοτική σύμβουλος.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Αλλά θέλω να πω δεν είναι μόνο να λες στους άλλους κάντε. Γίνετε εθελοντές. Συμμετέχετε σε δρομικά, κάντε, δείξτε, είναι να δίνεις και εσύ το παράδειγμα. Κουραστήκαμε, λίγο, δεν είμαστε πολύ γυμνασμένοι, αλλά το τρέξαμε, ήταν για καλό σκοπό και αυτά θα πρέπει να… ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

ΜΑΥΡΕΑΣ: Τα λεφτά που είχαν μαζέψει για το ρολόι, πού έχουν πάει;

ΜΩΡΑΛΗΣ: 60.000,00€, τα έχουμε βάλει προϋπολογισμό από το ’17, … ώστε να έρθουν οι δημότες να τα πάρουν. Δώστε 100,00€ εσείς να τα πάρετε.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Να τα πάρουμε πίσω;

ΜΩΡΑΛΗΣ: Τι θα κάνουμε; Είναι 60.000,00€, τα θέλει ο πρώην δήμαρχος, καλώς, άντε τα πήρε ο πρώην δήμαρχος καλώς για το ρολόι. Δεν προχωράει αυτή η ιστορία. Δεν υπάρχει. Θα τα κρατήσουμε τα λεφτά; Αλλά μου κάνει εντύπωση που δεν έχουν έρθει κάποιοι να πουν, ρε παιδιά, εγώ είχα δώσει 200,00€, 300,00€, 100,00€. 30,00€.

ΜΑΥΡΕΑΣ: Μα δεν το ξέρουν αυτό, Δήμαρχε, πρέπει να…

ΜΩΡΑΛΗΣ: Εντάξει, τι να κάνουμε; Κοιτάξτε, τα θέματα του Πειραιά δεν απασχολούν την κεντρική πολιτική σκηνή. Δηλαδή εμείς έχουμε τις τοπικές εφημερίδες, να τη την «Κοινωνική», είδα το … να μην αδικήσω κανέναν, τα site, κ.λπ.. Από πού να ενημερωθούν οι δημότες; Από εκεί και από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν θα το πει και τα κεντρικά κανάλια την είδηση αυτή. … μία αδυναμία ενημέρωσης … να ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει λιμάνι στο Μαϊκούτσι, θα ενημερώσουμε για τις 60.000,00€;

ΜΑΥΡΕΑΣ: Λοιπόν, Δήμαρχε, σε ευχαριστούμε.

ΜΩΡΑΛΗΣ: Εγώ ευχαριστώ. Να είστε καλά. καλή μέρα. Να είστε καλά.

ΚΑΡΑΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Γεια σας.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ