Εφημερίδα Κοινωνική

Τα προσωπικά δεδομένα στα χέρια ιδιωτών

Τα προσωπικά δεδομένα στα χέρια ιδιωτών
01 Μαρτίου 2019

Τα πάνω κάτω έρχονται στην Υγεία με την κατάργηση του βιβλιαρίου και την εφαρμογή του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου, στον οποίο μάλιστα θα έχουν πρόσβαση ιδιώτες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «Των Νέων» θα μεταφερθούν από τον ΕΟΠΥΥ στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), η οποία ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, τα στοιχεία των ασθενών όπως η οικογενειακή μας κατάσταση, οι ασθένειες που έχουμε περάσει, τα φάρμακα παίρνουμε, οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουμε κάνει. Ουσιαστικά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων θα περάσουν στην ΗΔΙΚΑ μέσω του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

Ωστόσο όπως αναφέρει και η εφημερίδα προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων καθώς η ΗΔΙΚΑ μπορεί έχει δημόσιο χαρακτήρα, ωστόσο συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής.

 

Τι αναφέρει το άρθρο 84

Το 84 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας αναφέρει πως η επεξεργασία των δεδομένων δεν επιτρέπεται για άλλους σκοπούς πλην των οριζομένων όπως για παράδειγμα στατιστικές ή επιδημιολογικές αναλύσεις από τρίτους «όπως, εργοδότες ή ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες». Ομως στο άρθρο δεν υπάρχει το αποκαλούμενο «δικαίωμα στη λήθη», το νομικό δικαίωμα να έχει ο πολίτης την δυνατότητα να ζητήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας την διαγραφή των προσωπικών δεδομένων του.

Αντίθετα υπάρχει η δυνατότητα σε όποιον θέλει με ένα παράβολο ή συνδρομής να παίρνει τα στοιχεία μας για στατιστικούς λόγους και επιστημονική ή ιστορική έρευνα. Βέβαια ζητείται η έγκριση του πολίτη αλλά αυτή δίνεται εφάπαξ και όχι κατά περίπτωση.

Τι είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Το γνωστό βιβλιάριο Υγείας θα μπει πλέον στο συρτάρι της ιστορίας καθώς θα αντικατασταθεί από τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Αυτός θα ενεργοποιείται από τον οικογενειακό γιατρό για κάθε πολίτη και θα έχει μέσα του όλες τις ιατρικές πληροφορίες του ασφαλισμένου. Πλέον οι γιατροί θα έχουν την υποχρέωση να τον συμπληρώνουν μετά τις επισκέψεις των ασθενών.

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ